Bursa’yı hibrit üssü yapacak
Renault hibrit motor teknolojisini ilk kez Bursalı yeni Clio’da kullanacak. Oyak Renault hibrit için 493 milyon TL’lik teşvik belgesi aldı. Araç 2019’da dünyaya ihraç edilecek
Fransız otomotiv devi Renault, altın dönemini yaşayan Türk otomotiv sektörüne zorlu bir görev daha verdi. Şirket, Bursa fabrikasını hibrit üretim üssü olarak seçti. Fransız markanın ilk hibrit otomobili, Oyak Renault fabrikasının bantlarından inecek. Renault, Bursa’da üretilecek 5’inci jenerasyon Clio ile ilk kez hibrit motor teknolojisine adım atacak.
Hatırlanacağı üzere Renault elektrikli otomobil atağına 2010’da Türkiye ile start vermişti. Bursa’da üretilen Fluence, Renault’nun dünya piyasasına sunduğu ilk elektrikli ürünlerden biri olmuştu. Ancak Avrupa’da beklenen ilgiyi görmeyen Fluence Z.E.’nin üretimi 2013 yılı sonunda bitmişti.
500 kişiye istihdam
Renault bu kez hibrit teknolojisine yeni Clio’yla Bursa üzerinden girmeye karar verdi. Oyak Renault yaklaşık 250 milyon euroluk yatırımla ortaya çıkacak yeni Clio’da kullanılacak hibrit motor için kamuoyunda ‘Süper Teşvik Paketi’ olarak bilinen Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında
493 milyon TL’lik teşvik aldı. Projeyle 110’u doğrudan olmak üzere toplam 550 kişiye istihdam sağlanacak. Hibritte halihazırda Nissan’da kullanılan 1.6 litre benzinli motordan yararlanılacak.
Üretim son çeyrekte
5’inci jenerasyon Clio’nun testleri tüm hızıyla sürerken, Oyak Renault seri üretime bu yılın son çeyreğinde başlayacak. Bursalı Clio, markanın yeni platformu CMF-B üzerine inşa edilecek. Yıllık 325 bin adetle Renault’nun en çok satan modeli olan Clio’nun yeni yüzü ilk olarak ülkemizde satışa çıkacak. Clio’nun dünya pazarlarına ihracatı 2018 sonunu bulacak.
Ve otomobil 2019 yılı başında Avrupa’da yollara çıkacak. Araç ilk etapta benzinli ve dizel motor seçenekleriyle satışa sunulacak. Hibrit Clio da yıl sonuna doğru satışta olacak.
70 ülkeye ihracat
Geçen hafta 6 milyonuncu aracını ve 5.5 milyonuncu motorunu üreten Oyak Renault, Fransız otomotiv devinin en büyük tesislerinden biri konumunda. Oyak Renault, 2017’de 287 bin 915 otomobil, 599 bin 335 adet motor, 271 bin 174 vites kutusu, 383 bin 577 adet şasi takımı üretti. Türkiye’nin toplam otomobil ihracatının yüzde 31’ini tek başına gerçekleştirdi. Şirket Clio IV, Clio Sport Tourer ve yeni Megane Sedan modellerini 70 ülkeye ihraç ediyor.
Clio bu kez Fransa ile kriz çıkartmadı
5’inci jenerasyon Clio’nun ana üretim üssü Türkiye oldu. Aracın üretiminin yüzde 94’ü Türkiye ile Slovenya’da gerçekleşecek. Mevcut Clio üretiminin yüzde 15’ine imza atan ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile krize neden olan Fransa’daki Flins fabrikasının görevi yeni dönemde azalacak. Yeni Clio’da Flins’in payı yüzde 6’ya inecek. 2012’de Renault düşük maliyetler nedeniyle Clio’da tüm üretimi Bursa’ya kaydırmak istedi ancak dönemin Cumhurbaşkanı Sarkozy devreye girdi ve baskıları sonucunda Flins’e de belirli bir miktarda pay verildi. Yeni Clio, ilk kez Ekim ayı başında düzenlenecek Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtılacak.