Gazete Vatan Logo

Burada arsası olan yaşadı!

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesi ve Osmangazi köprüsü güzergahındaki arsalar 3 yılda yüzde 150’den fazla değerlendi. Köprünün açılması ve otoyolun devreye girmesiyle fiyat artışının sürmesi bekleniyor.

Burada arsası olan yaşadı!

İSTANBUL’u İzmir’e bağlayacak olan toplam 433 kilometre uzunluğundaki Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesinde inşaat çalışmaları sürüyor. Projesi’nin en büyük ayağını oluşturan Osman Gazi Köprüsü, 30 Haziran’daki açılış törenine hazırlanıyor. Osmangazi Köprüsü sayesinde İzmit Körfezi sadece 4 dakikada geçilebilecek. Böylece hem zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlanması planlanıyor. İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3.5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesinin toplam yatırım bedeli 9 milyar doları buluyor. Projenin tamamının 2019 yılında tamamlanıp devreye alınması planlanıyor. Gebze’den başlayıp Osman Gazi Köprüsü’nden Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa kentlerini izleyerek İzmir’e inen Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun geçtiği araziler her geçen gün değerine değer katıyor.

YALOVA ÖNE ÇIKIYOR

Bursa, Balıkesir, İzmir, Manisa, İzmit ve Yalova’da tarla vasfında olan arazi fiyatları son 3 yılda yüzde 150’de fazla arttı. Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, şimdilerde Yalova ve Bursa’nın köylerinde ciddi bir hareketlilik olduğunu, 2019’da tamamlanacak, İzmir’e kadar olan bağlantı yolunun Manisa ve İzmir çevresindeki arazilerde de değer artışı yaratacağını söylüyor. ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, İstanbul–İzmir Otoyolu güzergahındaki köylerde arazi fiyatlarının, dönümü 5 bin ile 100 bin arasında değiştiğini belirtiyor. Gebze’den ziyade Yalova tarafındaki arazileri değerlendiğine de dikkat çeken Baygan, projenin geçeceği alanlardaki tarlaların büyük kısmı imara açıldığını da dikkat çekiyor. Eva Gayrimenkul Değerleme tarafından yapılan araştırmaya göre Bursa ve Yalova’da tarla vasfındaki arsaların metrekare fiyatı 200 TL, Gebze’de 150 TL, Balıkesir’de 45 TL ve Manisa’da 35 TL’yi buldu.

Haberin Devamı

YABANCI ETKİSİ

Proje sayesinde, Yalova ilinin İstanbul, İzmir ve Bursa gibi büyük metropollere ulaşımının kolaylaşacağını belirten Yazıcı, çevre illerden Yalova iline doğru olan iç göçün hızlanması ile birlikte nüfusun artmasını beklediklerini söyledi. Yalova’daki gayrimenkul sektörünün de ivme kazandığını belirten Yazıcı, “Zaten bölge geçtiğimiz 3 yıldır artış trendinde ve bölgedeki arsa fiyatları yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi. Konut fiyatları Yalova’da yabancıların da ilgi duyduğu bazı bölgelerde son 5 yılda yüzde 100’e yakın artış gösterdi” dedi. Proje tamamlanıp kullanıma açıldığında ise ikinci bir dalga olarak tekrar gayrimenkul fiyatlarında artışlar beklendiğini dile getiren Yazıcı, gayrimenkul fiyatlarının ulaşıma kolaylığına ve özelliklerine göre orta vadede yüzde 20-30 bandında değer kazanacağını söyledi. Yalova ve Bursa’ya yabancıların 3 yılda yoğun ilgi gösterdiğini belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Gebze- Dilovası’nın geçmişten gelen lojistik sanayi kimliğini katlayarak arttırdığını, Balıkesir’in de lojistik açıdan orta vadede önem bir adres olacağını dile getirdi. Maya, İzmir’de de gayrimenkul fiyat artışlarının yaşandığını belirtti.

Haberin Devamı

30 HAZİRAN’DA AÇILACAK

Haberin Devamı

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil) Otoyolu projesinin ihalesi 9 Nisan 2009 tarihinde yapıldı ve Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay Grubu tarafından verilen 22 yıl 4 aylık teklif yapım ve işletme teklifi en uygun teklif olarak belirlendi. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak. Projenin en büyük ayağını oluşturan Osman Gazi Köprüsü sayesinde İzmit Körfezi 4 dakikada geçilebilecek. Yaklaşık 39 ayda tamamlanan köprünün yapımında 8 bin kişi çalıştı. Köprü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılacağı törenle 30 Haziran’da açılacak.

(Eva Gayrimenkul Değerleme)