Gazete Vatan Logo

Buhar olan 36.6 katrilyonun baş sorumlusu Ankara'dır

Batan bankalar için 36 katrilyon 669 trilyon kaynak aktarıldı. Buna kamu bankalarına aktarılan 46 katrilyon 431 trilyon 865 milyar 367 milyon lira da dahil değil. Devlet Denetleme Kurulu tüm bu faturanın hesabını dönemin bakanlarına ve bürokratlarına kesti

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu, bankacılık sistemindeki krizin baş sorumluları olarak dönemin ilgili devlet bakanları ile Hazine bürokratlarını gösterdi.

Bankacılık sistemi ile ilgili kararları alan, uygulamayı izleyen Hazine bürokratları ve ilgili Devlet bakanlarının, görevlerini gerektiği gibi yerine getirmedikleri belirtilen raporda, "Hep zamana yayma politikası izlemişler, bankacılık sistemindeki bozulma ve yüksek maliyetin başta gelen sorumlusu olmuşlardır" denildi.

Raporda şu çarpıcı saptamalara yer verildi:

* Banka kaynaklarının ortak ve iştiraklere kullandırılmasını sınırlandıran yasa kurallarına aykırı davranışlar karşısında etkisiz kalınması sonucu, banka aktiflerinin çok büyük bir bölümü bir veya birkaç sermaye grubuna kredi olarak kullandırılmış, bu durum bankaların Fon'a devrinde en büyük etken olmuştur.

* Yasal düzenlemenin de yetersizliği nedeniyle, banka kaynaklarını istismar eden hakim sermayedarlar hakkında ciddi bir yaptırım uygulanmamış, aktardıkları kaynaklarla ilgili önemli bir tahsilat da yapılamamıştır.

* Banka kredilerinin sınıflandırılıp sağlıklı bir yapıya ve bilançoya aktarılabilmesi açısından önem taşıyan "Karşılıklar Kararnameleri'ne" uymamanın cezası "uyarı"dan ibaret kalmış, kredilerin gerek banka, gerekse sistem içinde dolaştırılarak sağlıklıymış gibi gösterilmesine göz yumulmuştur.

* Türkiye'de toplanan mevduatların hiçbir kısıtlamaya bağlı kalmaksızın hakim sermayedar gruplara kaynak olarak aktarılması ve fon, munzam karşılık, disponibilite gibi bazı yasal yükümlülüklerden kaçınılması amacıyla Türk makamlarınca denetlenmeyen off-shore bankalar kurulmuştur.

* 4389 sayılı Bankalar Yasası banka tasfiyesine izin verirken, 4491 sayılı Yasa ile yapılan değişiklikle tasfiye zorlaştırılmış, kamu zararını artıran bankaların Fon'a devri yöntemi tek seçenek olarak kalmıştır.

Haberin Devamı