Bugüne kadar yollara çıkan TOGG sayısı belli oldu! Bakan Kacır duyurdu
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sanayicilerin krediye erişim engelinin ilerleyen dönemde iyileşeceğini, vize sorunu konusunda Avrupa Birliği ile her platformda konuştuklarını ve ara eleman sorununa çözüm olacak meslek okulları, meslek liseleri ve meslek yüksekokullarının sayısını artırdıklarını belirterek, “Sanayicilerin gönülleri ferah olsun” dedi. Kacır ayrıca bugüne kadar yollara çıkan TOGG sayısını da açıkladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "2032'ye kadar Togg, 1 milyon araç üretecek. Üreteceği araçların yüzde 97'sini piyasaya satacak" dedi.
Kacır, düzenlediği basın toplantısında, kamunun araç ihtiyacıyla ilgili 15 yıllık bir projeksiyon yaptıklarını belirterek, bu ihtiyacın bir bölümünün Togg'la karşılanmasını planladıklarını, 30 bin araçlık alım garantisi verdiklerini söyledi. Kacır, "2032'ye kadar Togg, 1 milyon araç üretecek. üreteceği araçların yüzde 97'sini piyasaya satacak, yüzde 3'ünü biz kamu olarak almış olacağız” dedi. Kacır, elektrikli araç şarj istasyonlarında bin 662 soket ve bine yakın istasyonun hazır hale geldiğini belirterek, istasyonların 81 ile yayıldığını kaydetti. Kacır, toplam bin 571 istasyon kurulacağını, tüm şehirlerarası yollarda şarj istasyonlarının kurulmuş olacağını dile getirdi. Kacır, trafiğin yoğun olmadığı yerlere de şarj istasyonu kurulmasını sağlayacaklarını, 5 tane Erzuruma istasyon kuralacaksa 1 tane de Oltu'ya istasyon kurulacağını ifade etti.
AVRUPA'YA İHRACAT HEDEFİ
Milliyet'te yer alan habere göre; elektrikli araç satışının geçtiğimiz 3 yıl boyunca her yıl 2 katına çıktığı bilgisini veren Kacır, “Bu yıl Togg'la birlikte bu yükseliş daha radikal olacak. Togg yıl sonuna kadar 20 bin aracı ön satış kapsamında piyasaya sürmüş olacak. Muhtemelen 20 bin de diğer markaların toplam satışı olacak diye öngörüyoruz. Dolayısıyla bu yıl elektrikli araç satışları 40 binlere yaklaşacak. 175 bine 4-5 yıl içinde Togg'un erişmesini öngörüyoruz. Tamamı iç pazar olmaz, özellikle Avrupa pazarı Togg'un ihracat hedefi taşıdığı bir pazar” diye konuştu.
BUGÜNE KADAR KAÇ ADET TOGG YOLLARA ÇIKTI?
Kacır, Togg'un bugüne kadar 800'den fazla aracı yollara çıkardığını söyledi.
YURTDIŞINA HEDİYE TOGG
Kacır, şu ifadeleri kullandı: “Malum Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) son Şampiyonlar Ligi finali vesilesiyle geldiklerinde Devlet Başkanına Togg hediyesini arz etmiştik Cumhurbaşkanımızın huzurlarında. Şimdi o hediyeleri inşallah önümüzdeki hafta götüreceğiz, ama malum Körfez gezisi 3 ülke, inşallah 3 ülkeye de Togg hediye edilecek, yani Suudi Arabistan'a ve Katar'a da hediye edilmiş olacak. Tabii Türk Devletleri Teşkilatı'ndaki diğer üye ülkeler de inşallah önümüzdeki dönemde bizim için hediye edeceğimiz, Togg'u hediye edeceğimiz diğer adresler olacak.”
KATAR'LA ORTAK ÇİP YATIRIMI
“Otomobillerde koltuk ayarından akıllı ekranlara kadar yüzlerce çip kullanıldığını anlatan Kacır, çip konusunda Katar'la ortak proje yürüttüklerini söyledi. Kacır, “Türkiye çip endüstrisinde nispeten tecrübeli, iki önemli tecrübe var Türkiye'de. Biri savunma sanayinde milli akıllı mühimmatların foto detektör çiplerini biz TÜBİTAK'ta üretiyoruz, yani bu SİHA'larımızda kullandığımız akıllı mühimmatların çiplerini biz hali hazırda TÜBİTAK'ta Gebze yerleşkemizde üretiyoruz. Bu önemli bir kabiliyet, yani bu çok hassas ve yüksek teknoloji alanı aslında çip üretimi. Hani o temiz odalardaki standartların en ileri düzeyde olduğu bir alandan bahsediyoruz. Dolayısıyla, burada hem üretim kabiliyetleri hem insan kaynağı anlamında bir tecrübe yakaladık. Zaten bu tecrübemiz sayesinde şimdi Katar'ın teklifiyle Türkiye'de yeni bir adım atacağız ve bu defa 65 nanometre çipleri inşallah, onların tabi kullanım alanı çok daha yaygın savunma sanayindeki ürettiklerimize kıyasla. Onları da inşallah Türkiye'de üretmeye başlayacağız, bir ortak yatırım inşallah gerçekleştireceğiz” dedi.
NATO İNOVASYON FONU'NA KATKI SAĞLANACAK
23 ülkenin katılımıyla NATO İnovasyon Fonu'nun kurulduğunu dile getiren Kacır, “Biz bu fonun kurucuları arasındayız. Savunma teknolojilerinde ve sivil alanlarda kullanılabilecek proje ve fikirlere yatırım yapmak üzere oluşuyor bu NATO İnovasyon Fonu. 1 milyar euroluk bir yatırım hedefi var, biz yaklaşık 46 milyon euro katkı sağlayacağız bu fona. Ama hedefimiz, sağlayacağımız katkının daha büyük bir kısının Türk girişimlerine, Türk teknoloji girişimlerine gelmesini sağlamak. Bu bizim savunma sanayimiz için de yeni bir pencere olacak” ifadelerini kullandı.
“VİZEDE SANAYİCİLERİN GÖNÜLLERİ FERAH OLSUN”
Kacır, sanayicilerin yaşadığı vize sorununa ilişkin de, “Sanayicilerin gönülleri ferah olsun. Avrupa Birliği ülkeleriyle her platformda konuşuyoruz. Yani Avrupa Birliği'nin de Türkiye'ye daha adil yaklaşacağını önümüzdeki dönemde umuyoruz. Türkiye, Avrupa için bir kazançtır, bir fırsattır. Güçlü Türkiye, Avrupa'yı da güçlü kılar. Biz, en yoğun ticari iş birliklerimizi Avrupa Birliği ülkeleriyle yapıyoruz, biz bir Gümrük Birliği ülkesiyiz. Ümit ediyorum önümüzdeki dönemde Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunda da önemli adımlar atılır, özellikle biz dijital teknolojileri hizmet sektörünü kapsayacak şekilde Gümrük Birliği revizyonunun çok önemli olacağını değerlendiriyoruz" dedi.