Bu plaka için kavga başladı!
İzmir’de servis taşımacılığı yapan araçlarda kullanılan S plaka tartışmaları okulların açılmasıyla yeniden alevlendi. 100 bin TL dolayında olan S plakalarının fiyatı okulların açılmasıyla 220 bin TL’lere ulaştı.
İzmir Toplu Taşımacılık ve Servis Hizmetleri Derneği (İZTAD)Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Cirit, “100 bin TL gibi fahiş bir fiyattan tefecilerin sattığı S plakalar, okulların açılması ile daha yüksek fiyatlara el değiştirir oldu. Fiyatlar 220 bin TL’ye kadar ulaştı. Bu iş hiçbir iş üretmeden, yattığı yerde para kazananlar için en karlı yatırım aracı oldu, rantiyecilerin oluşturduğu bir meslek dalı haline geldi. Bu rantla oluşan fiyat farkları da İzmir’de ikamet eden öğrenci velilerinden ve işyerlerinden, resmi ve özel kurumların cebinden çıkıyor” dedi.
500 plaka satışı için talepte bulunduk
“İldeki nüfus artışıyla birlikte servis aracı kullanan personel ve öğrencilerin çoğalmasının yanı sıra ESBAŞ, İAOSB gibi sanayi merkezlerinde yatırımların artması nedeniyle dernek olarak bin 500 adet plaka artışı için talepte bulunduk” açıklamasını yapan Cirit, “İzmir ili merkez dışı ilçelerde verilen S plakalar mecburen merkez ilçelere gelerek iki ilçe arasında servis taşımacılığı yapabiliyor. Bu konuyla ilgili trafik ve jandarma yetkilileri farklı görüşlerde olduğundan, zaman zaman araçlar kapatılıyor. Bütün Şehir Yasası’yla ilgili bir çalışma yapılarak İzmir’in tüm ilçelerindeki S plakalı araçların servis taşımacılığı yapmasının önündeki engel kaldırılmalı ve diğer ilçelere satışının yapılması engellenmesine yönelik düzenleme yapılmalı” dedi.
İzmir ile çok yakın mesafede bulunan Manisa OSB ve Celal Bayar Üniversitesi’ne çok sayıda personel ve öğrenci taşımacılığı yapıldığını dile getiren Cirit, söz konusu taşıma iller arasında olduğu için 35 S ve 45 J serisi plakalar ile yapılamadığına dikkat çekti. Cirit, “Bu taşımacılık faaliyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilen D2 ve B2 yetki belgeleri ile gerçekleştiriliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bölge Müdürlüğü ile mutabakata varılarak uygun bir belge oluşturulmasına (D5 veya D6 gibi) yönelik çalışma yapılmalı. Bu sayede söz konusu taşımacılık turizm araçları yerine farklı bir belge türü ile gerçekleştirilerek, daha düzenli ve güvenli taşıma yapılmasının önü açılacak” dedi.
220 bin TL’ye plaka
Üyelerinden aldıkları bilgilere göre piyasada 1 adet S plakanın değerinin 220 bin TL’ye ulaştığını söyleyen Cirit, satışlarla ilgili noter işlemlerinin çok düşük rakamlarla gösterildiğinden oluşan rantın gözlerden kaçtığını savundu.
Cirit, “Bu nedenle S plaka tahdidinin tamamen kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalı ve S plakaların rant aracı olmasına son verilmeli” değerlendirmesini yaptı. Cirit, S plakası alan gerçek veya tüzel kişinin aldığı plakasını ne tür araçta kullanacağı belirli olmadığından, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçek veya tüzel kişiye verilen tahsis belgesinin askıya alınarak, servis aracı hazır ve üzerine kayıtlı bulunan gerçek veya tüzel kişilere S plaka tahsis belgesi verilmesi gerektiğini savundu.
15 günde servis sözleşmesi getirmek zorunlu olmalı
Bunun yanı sıra tahsis belgesinin veriliş tarihinden itibaren 15 gün içinde servis sözleşmesi ile birlikte servis aracı çalışma ruhsatını alma zorunluluğu getirilmesi gerektiğini vurgulayan Cirit, “Bunu yerine getiremeyen gerçek veya tüzel kişiliğin plakası iptal edilmeli, bu zorunluluğun her yıl yenilemeler de dahil olmak üzere uygulanmasına yönelik çalışmalar yapılmalı” dedi.
S plakada arz-talep dengesi korunmalı
S plakasının arz-talep dengesinin dikkate alınarak verilmesi gerektiğini vurgulayan Cirit, “S plakanın ihale veya kapalı zarf usulü ile en yüksek teklifi verene değil de; her ay düzenli olarak arz talep dengesini koruyan, düzenli olarak servis taşımacılığında kullanılmak üzere servis aracına ihtiyacı olan ve standarda uygun servis aracı hazır olan gerçek veya tüzel kişilere İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin belirleyeceği bedel üzerinden verilmesi sağlanmalı” ifadelerini kullandı.