BTK 5G için tarih verdi
BTK Başkanı Sayan, 5G’ye tahsis edilecek frekansların netlik kazanacağı tarihi açıkladı
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, 5G internet teknolojisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. 5G ile ilgili frekansların 2019 yılında netlik kazanacağına kaydetti.
Sayan, 6 ghz ile 100 ghz arasındaki farklı frekans aralıklarının değerlendirilerek 5G’ye tahsis edilebilecek aday frekansların burada belirlendiğini kaydetti. Sayan, “24-27, 31-33, 37-40, 45-47 ve 50-52 daha da yukarı da 66-76 ve 81-86 geçtiğimiz ihale 384 aralık bir frekans tahsis yaptığımızı düşünürsek 5G’de tahsisi yapılacak frekanslarda artık ghz’ler seviyesinde olacak.” diye konuştu.
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) 32. Ulusal Bilişim Kurultayı Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) gerçekleştirildi. Kurultaya katılan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, 5G internet teknolojisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dünya Radyo Komünikasyon Konferansı’nın 2-27 Kasım tarihleri arasında İsviçre-Cenevre kentinde yapıldığını anlatan Sayan, "Bu konferansın bizim için en önemli olaylarından bir tanesi 5G’de kullanılacak frekansların planlandığı ve belirlendiği konferans olma özelliği vardı. 120’yi aşkın kişilik heyetle, bütün sektörün akademisyenleri burada buluştu." açıklamasında bulundu.
Konferansta çok önemli kararların alındığına dikkat çeken Sayan, burada imzalanan ITU genel kuruluna sunulan sonuç kararı belgesinin (final ect) bakanlar kurulu kararı ile iç hukuk kuralları içinde uygulanacak bir anlaşma olduğunu kaydetti. Sayan, bu frekansların kıt kaynaklar olduğunu ve halen habercilik, yayıncılık, savunma sistemleri, uzay sistemleri gibi birçok alanda tüm ülkeler tarafından ortak olarak kullanıldığına vurgu yaptı.
5G İÇİN 6GHZ VE 100 GHZ ARASINDAKİ FARKLI FREKANS ARALIKLARI DEĞERLENDİRİLECEK
Sayan, bu frekansların hem koordinasyon, hem de planlanmasının konferansta yapıldığını aktardı. Sayan, konuşmasına şöyle devam etti: “5G ile daha hızlı, daha çok çeşitli, daha kaliteli sunacak olan teknoloji olduğu için daha geniş bant genişliğine ihtiyaç duyulmakta. Bu nedenle daha geniş bant sunma imkanı olan 6 ghz ile 100 ghz arasındaki farklı frekans aralıkları değerlendirilerek 5G’ye tahsis edilebilecek aday frekanslar burada belirlendi.”
5G’YE TAHSİS EDİLECEK FREKANS ARALIKLARI BELİRLENDİ
Sayan, Dünya Radyo Komünikasyon Konferansı’nda belirli aralıkların belirlendiğine vurgu yaptı. Sayan, bu aralıkta başka sistemler varsa bunların boşaltılacağını aktardı. Sayan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “5G ile ilgili frekanslar net olarak 2019 yılında belirlenecek. Bunları sadece 5G’ye tahsis edilmek üzere çalışma yapılacak frekans bağlantılarını söylemek istiyorum. 24-27, 31-33, 37-40, 45-47 ve 50-52 daha da yukarı da 66-76 ve 81-86 geçtiğimiz ihale 384 aralık bir frekans tahsis yaptığımızı düşünürsek 5G’de tahsisi yapılacak frekanslarda artık ghz’ler seviyesinde olacak. Ancak o şekilde anlamlı olacak. Bunların ön planlamasını geçtiğimiz ay yaptık ve imzaladık. Ekim ayında 5G konusunda Japonya ile protokol imzaladık. Protokolle iki ülke arasında 5G alanından politika ve düzenleme alanında bilgi ve belge paylaşımında bunulması ve iki ülkenin özel sektörün geliştirilmesi hedeflenmekte. İnternette sadece bir dakikada olanlara baktığımızda 47 bin uygulama indirilmekte, 547 bin yeni tweet atılmakta. Google’da 2 milyon 400 bin arama sorgusu yapılmakta. Youtube'da ise 2 milyon 780 bin video görüntülenmekte. 104 bin 300 skype araması gerçekleşmekte ve 293 Facebook kullanıcısı güncelleme yapmakta. Geçtiğimiz günlerde Twitter başkan yardımcısı Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirdi. MÜSİAD’ın kongresinde açıklama yaptı. Bir kişinin günde ortalama 110 kez twitter’ı kontrol ettiğini söyledi. Bu ortalama rakam, belki gençler için daha fazla olabilir. 8 saat normal uyku saatini çıkarırsak saatte ortalama 7 kere bakıyor. Bu rakam kimi zamanlarda özellikle çok daha fazla oluyor. Bunlar inanılmaz rakamlar. İnternet platformlarında innovasyon, altyapı, teknoloji ve internet ekonomisi, internet üzerinden gelen saldırılar, kritik yapıların güvenlik zafiyeti, offline yaşamın, online yaşama bağımlılığı, siber savaş ve siber dili hep gündemimizde. İnternetin çok katmanlı yapısından dolayı internet güvenliği ve yönetişimi oldukça zor.”