Bosch yatırım değil
BSH Grubu, 87 ülke ve 8 üretim tesisinin sorumluluğunu bağlayarak yeni bölgesel üs olarak seçtiği Türkiye’ye Ar-Ge için 200 milyon euro daha yatırım yapma kararı aldı
Dünyanın üçüncü büyük beyaz eşya üreticisi BSH Grubu, yüksek performansından dolayı Türkiye’ye 87 ülkeyi bağladı. Grup, Çerkezköy tesislerinin de araştırma geliştirme üssü olarak gelişimi için 200 milyon euro yatırım yapacak. BSH’nın Türkiye CEO’su Norbert Klein, “2005 yılından bu yana Türkiye’ye 1 milyar euro yatırım yaptık. 2018’e kadar üretimi artırmaya yönelik 200 milyon euroluk daha yatırım yapacağız” dedi.
BSH Türkiye’nin önümüzdeki dönem hedeflerine ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan CEO?Norbert Klein, 2014’ün zor bir yıl olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
Bize cesaret verdi
“Türkiye’deki toplam beyaz eşya üretimi yüzde 1, ihracat ise yüzde 5 büyüdü. BSH Türkiye’deki büyüme ise üretimde yüzde 17, ihracatta yüzde 22 oldu. Bu sonuçlar bizi Türkiye’de daha fazla yatırım yapma konusunda cesaretlendiriliyor. 2005 yılından bu yana Türkiye’ye 1 milyar euro yatırım yaptık. Grubumuz, Türkiye’ye Çerkezköy üretim tesislerinin inovasyon ve Ar-Ge üssü olarak gelişimi için, 200 milyon euro daha yatırım yapma kararı aldı.”
Hedef 3.5 milyar euro ciro
Bosch, Siemens, Profilo ve Gaggenau markaları ile faaliyet gösteren BSH Türkiye, 6 fabrikasının bulunduğu Çerkezköy’de buzdolabı, fırın, çamaşır, bulaşık makinesi ve küçük ev aletleri üretiyor ve tüm dünyaya satıyor. Klein hedeflerini de şöyle açıkladı: “Hedefimiz, 2018 yılında üretim rakamımızı yüzde 50 artırarak en az 6 milyon büyük ev aleti üretecek şekilde büyümemizi devam ettirmek. Yatırımla birlikte 2018’e kadar 1.300 yeni istihdam sağlayacağız. Toplam 6.500 kişiyi istihdam etmeyi öngörüyoruz. 2018’de cironun da iki katına çıkarak 3.5 milyar euroya ulaşmasını hedefliyoruz.” BSH Türkiye’nin bu yıl toplam satışlarının yüzde 15, iç pazar satışlarının ise yüzde 5-6 büyüdüğünü belirten Klein; 2015’te Türkiye pazarında yüzde 2-3, BSH Türkiye’nin iç satışlarında ise yüzde 7-8 büyüme öngördüklerini bildirdi.
Türkiye 87 ülkenin üssü
Dünyanın üçüncü büyük beyaz eşya üreticisi konumundaki BSH Group, Rusya, Ukrayna, Afrika, Ortadoğu, Orta Asya ve Belarus bölgelerinin yönetimini, üretim, pazarlama ve ürün geliştirme konusunda gösterdiği yüksek performans nedeniyle Türkiye’ye bağladı. Böylece grup, Türkiye’den yönetilen ülke sayısını 87’ye çıkardı. BSH Group’un dünyadaki en büyük üretim tesisinin Türkiye’de olduğunu belirten Norbert Klein, Türkiye’nin grup için kilit bir ülke konumunda olduğunu belirterek, şunları söyledi:
Rusya ve İran’la STA istedi
“Çerkezköy, dünyada BSH’nin tüm büyük ve küçük ev aletlerinin üretildiği tek üretim merkezi. Türkiye ayrıca, Almanya ve Çin ile birlikte BSH Group’un en önemli üç Ar-Ge merkezinden biri.” Klein, Türkiye’nin daha da büyük bir bölgesel merkez haline gelmesi için, hükümetin özellikle gümrük vergileri çok yüksek olan Rusya ve İran gibi yüksek potansiyelli ülkelerle serbest ticaret anlaşması (STA) yapmasını istediklerini söyledi. Grup yüzde 30 civarı payla Türkiye beyaz eşya pazarında ikinci sırada.