Bitmez bu Olimpiyat çilesi
Ulaşım güçlüğü, soğuğu, zemini, elektrik kesintileri ile müsabakalar için sıkıntı yaratan Olimpiyat Stadı, açılan davalarla 250 milyon liralık kamulaştırma tehditi ile karşı karşıya
Ulaşım güçlüğü, elektrik kesintisi, zemini tartışma konusu olan Olimpiyat Stadı’nın da içinde bulunduğu Olimpiyat Parkı, Sayıştay tarafından mercek altına alındı. İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu’nu (İOOHDK) inceleyen Sayıştay denetçileri yaşanabilecek ciddi bir tehlikeyi ortaya çıkardı.
Sayıştay raporuna göre Olimpiyat Parkı alanında açılan davalar nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Başakşehir Belediyesi, Spor Genel Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 250 milyon lirayı aşan faturayla karşı karşıya kalabilir.
Metrekareye 4 lira
Karışık olayın başlangıcı 2000 yılına dayanıyor. 15 yıl önce İkitelli’ye Olimpiyat Parkı yapılmaya karar verildiğinde içinde stat, köy, antrenman ve konaklama tesislerinin bulunacağı park için 4 etap belirlendi. Çoğunluğu hazine arazisi olan 1, 2, ve 3’üncü etaplar sorunsuz kamulaştırıldı. Ancak 4’üncü etaba gelindiğinde 368 bin metrekareyi bulan özel şahıslara ait arazide sorun yaşandı. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü metrekare başına 4 lira belirledi.
Ancak malikler bu rakamı az bularak konuyu yargıya taşıdı. Emsal davalarda yargı vatandaşı haklı bularak metrekareye 90 ile 150 TL arasında değer biçti. GSGM’nin temyiz ettiği davalar Yargıtay onayınca ortaya 26 milyon 243 bin liralık fatura çıktı. Bu gelişme üzerine GSGM kamulaştırmadan vazgeçerek davalarının tümünün reddini sağladı. Ancak maliklerin mülkiyet hakkı geri verilmedi. Bunun üzerine 237 malik 2011’de ‘kamulaştırmasız el atma’ işlemi nedeniyle mülkiyet haklarının ihlal edildiği yönünde dava açtı. İBB, 2012’de alanın yapılması düşünülen İstanbul 2020 Olimpiyatları için vazgeçilmez olduğunu ve konunun ülkesel çıkarlar açısından değerlendirildiğini belirtti.
250 milyon TL’lik fatura çıkabilir
Sayıştay raporunda önceden kazanılan emsal davalara dikkat çekilerek 237 davanın da kaybedilebileceği ihtimaline vurgu yapıldı. Bu davaların kaybedilmesi durumunda ise maliyetin 250 milyon lirayı geçeceğini belirtti. Raporda, davaların kaybedilmesi durumunda paranın İBB, Başakşehir Belediyesi, SGM ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kasasından çıkacağını ifade etti. İOOHDK ve SGM, söz konusu alanla ilgili imar planlarında gerekli değişikliğin yapılması, aksi takdirde hukuksal sorumluluğun İBB, ÇŞB ve Başakşehir Belediyesi’nde olacağını bir yazıyla bildirdi. Raporda denetimin yapıldığı Nisan 2014’te imar planlarında gerekli değişikliklerin yapılmadığına dikkat çekildi.