Birincil Ekonomik Faaliyet Nedir, Özellikleri Nelerdir? Hangi Ekonomik Faaliyetler Birincildir?
Üretim sektörleri veya ekonomik sektörler çok farklı alanlara göre sıralamalara ayrılmaktadır. Birincil ekonomik faaliyet tarım, balıkçılık ve madencilik faaliyetlerini kapsamaktadır. Birincil ekonomik faaliyet, doğal kaynakların kullanılmasına ve karşılığında hammadde elde edilmesine yönelik tüm ekonomik faaliyetleri içerir.
Bunlar doğrudan insan tüketimine veya ikincil ekonomik faaliyet tarafından işlenmeye yöneliktir. Başka bir şekilde birincil ekonomik faaliyet; doğanın sağlamış olduğu malları endüstriyel bir süreçte değiştirmeden doğrudan çıkarmakla sorumludur.
Birincil Ekonomik Faaliyet Nedir?
Ekonomide tüm ticari veya üretim faaliyetlerinin beş ana sektöre ayrılmaktadır. Birincil ekonomik faaliyetlerinin kökenin antik çağlara dayanmaktadır. Dolayısıyla ilk insanların zaten meyve toplamak gibi görevleri yerine getirdiğini unutmamalıyız.
Daha sonra Neolitik dönemde insan tarımı ve hayvancılığı keşfetti. O tarihten bu yana birincil sektöre başka faaliyetler de eklendi. Mesela; altın gibi değerli metallerin çıkarılmasına yönelik madencilik birincil ekonomik faaliyet olarak kabul ediliyor.
Birincil Ekonomik Faaliyet Özellikleri Nelerdir?
Birincil sektörün en önemli özellikleri arasında şunlar yer almaktadır:
Tamamen doğal kaynaklardan yararlanmaktadır.
Birincil sektörün üretimi daha sonra ikincil sektör gibi diğer sektörlerde de kullanılabilir.
Ekonomi açısından çok önemli bir sektördür. Çünkü temel ihtiyaçları karşılıyor.
Gelişmiş ülkelerde ağırlığı büyük ölçüde azalmış olup, gelişmekte olan veya gelişmekte olan ülkelerin ekonomisinde daha büyük bir ağırlığa sahip olmuştur.
İnsanın tarım ve hayvancılığı keşfettiği Neolitik dönemde daha gelişmiş bir faaliyet olmaya başlar. İklim ve toprak gibi faktörlere bağlıdır.
Hangi Ekonomik Faaliyetler Birincildir?
Genel olarak birincil ekonomik faaliyetler şunlardır:
Tarım: Toprağın işlenmesiyle ilgili tüm faaliyetler. Amaç da insanın ve de hayvanların beslenebilmesi için bitkisel ürünler; meyveler, sebzeler, tahıllar ya da çimen gibi ürünlerin elde etmektir.
Hayvancılık: Yiyecek veya derilerin işlenmesi ve ticareti amacıyla evcil hayvanların yetiştirilmesine ilişkin işler. Yoğun, kapsamlı veya yaylacı (hayvanların periyodik hareketi) olabilir.
Avcılık: Yabani hayvanların tüketim amacıyla yakalanması ve yiyecek ve deri ticareti ile ilgili faaliyetler. Balıkçılık ve balık yetiştiriciliği: Balık veya diğer suda yaşayan organizmaların çıkarılmasından sorumlu şirkettir.
Arıcılık: Bal ve balmumu elde etmek amacıyla arıların yetiştirilmesine yönelik faaliyettir.
Silvikültür veya tomrukçuluk: Bu, odun elde etmek için ormanda ağaç yetiştirmeyi içerir.
Madencilik: Diğerlerinin yanı sıra altın, gümüş, bakır, çinko, molibden gibi minerallerin çıkarılmasıdır. Fosil yakıt çıkarımı dahil değildir.
Genel olarak bakıldığı zaman mısır yetiştiren bir tarım işletmesi. İneklerinden süt satan bir yetiştiricidir. Zeytin ağaçları sahibi olan ve zeytinyağı üreten işletme sahibinin faaliyeti. Birincil ekonomik faaliyetler kapsamına girmektedir.