‘Bir tebliğle 100 milyar $ Türkiye’den yönetilebilir’
Griffin Ottoman Fund’un Sorumlusu Aziz Unan: ‘Bir tebliğle 100 milyar $ Türkiye’den yönetilebilir’
2007 yılında Avrupa’nın en iyi fon yöneticisi seçilen Griffin Ottoman Fund’un Sorumlusu Aziz Unan, “Mart’ta Çankaya’nın onayladığı yasa önemli. Ancak vergilendirme konusunda bazı pürüzler var. Bunlar ortadan kalkarsa 3 yılda 100 milyar dolar Türkiye’den yönetilir” dedi
Türkiye’yi yabancı fonların merkezi yapmak için geçen yıl Kasım ayında Torba Yasa’ya eklenen uygulama Mart ayında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Ancak yurtdışındaki fon yöneticileri, vergi konusunda bazı pürüzlerin devam ettiğini düşünüyor. 2007 yılında Avrupa’nın en iyi fon yöneticisi seçilen Griffin Capital Management’ın Ottoman Fund Yöneticisi Aziz Unan, “Torba yasaya eklenerek çıkan düzenlemede bazı pürüzler var. Bunlar giderilirse yabancı fonlar, Türkiye’de şirket kurar ve 3 yıl içerisinde 100 milyar dolarlık fon buradan yönetilir. Pürüzler için küçük bir tebliğ yeter” dedi.
Unan, çıkartılan yasa ile çifte vergilendirmenin ortadan kalktığını kaydetti. Türkiye’de kurulan şirketin yüzde 20 kurumlar vergisine tabi olduğunu ifade eden Unan, “Türkiye’deki A tipi fonlar vergiden muaf. Ancak Türkiye’den yönetilen fon, Rusya’da yatırım yaparsa ve buradaki yatırımlarından kâr elde ederse Maliye, bu kârdan vergi isteyebilir. Maliye’ye sorduk, ‘Hayır, alınmaz’ dedi. Ama bunun net olarak ortaya koyulması lazım. Bu yoruma açık. İleride geriye dönük vergilendirme söz konusu olabilir” diye konuştu.
Bu belirsizliğin kalkması durumunda İstanbul’un finans merkezi olması konusunda ciddi bir adım atılacağının altını çizen Unan, İngiltere’de kurumlar vergisinin yüzde 35 olduğunu ve Türkiye’nin büyük avantaj sağlayacağını vurguladı.
Vergi gelirleri de artar
Fonların Türkiye’ye gelmesiyle vergi gelirlerinin de artacağına dikkat çeken Unan, şunları söyledi: “3-5 sene içerisinde Türkiye’den 100 milyar dolar yönetilir. 100 milyar dolar büyük para değil. Londra’dan 15 trilyon dolar yönetiliyor. 100 milyar dolar Türkiye’den yönetilse, fonlarda yönetim komisyonu olarak yıllık yüzde 1.5 alıyoruz. Artı performansa göre komisyon alıyoruz. 100 milyar dolar yüzde 2 kazansa 2 milyar dolar eder. Türkiye’ye girecek para 2 milyar dolar. Yarısı gider olsa, ki bu zaten Türkiye’de harcanacak, geriye vergilendirilecek 1 milyar dolar kalır.”
Türkler dönüp fon kurar
Unan, söz konusu pürüzlerin çözülmesi için yeni yasaya ihtiyaç olmadığını, tebliğle çözülebileceğini vurguladı. İstanbul’un ancak bu şekilde finans merkezi olabileceğine işaret eden Unan, Türkiye’nin lojistik konumunun da ekstra avantaj sağlayacağı görüşünde. Unan, “Londra ve Lüksemburg’dan fonlar gelir. Biz gelsek 1 milyar doların yarısını buradan buradan yönetiriz. Körfez bölgesinden dolayı çok gelen olur. Yurtdışında fon yöneten Türkler de çalıştıkları firmalara ya da kendilerine burada şirket kurar. Türki Cumhuriyetler’den gelen olur” dedi.
İMKB’de satıcı yok yeni balonlar olabilir
2007 yılında Avrupa’nın en iyi fon yöneticisi seçilen Aziz Unan, hisse senedi piyasasında satıcı olmadığını belirterek “Bugün herhangi bir kurum çıksın 50-60 milyon dolarlık satış yapsa borsa yüzde 10 düşer. Şu anda alternatifler arasında Türkiye en iyi durumda. Yatırımcı buradan çıksa gidebileceği daha iyi bir yok. Türkiye’nin bankacılık sistemi çok güçlü ve krizden güçlenerek çıktı” diye konuştu.
Mevduatın tek haneye düşmesinin ardından yeni balonların oluşabileceği uyarısını yapan Unan, bu balonların sadece borsada değil gayrimenkulde de yaşanabileceğini vurguladı. Doların global olarak değer kaybetmeye devam edeceğini kaydeden Ünan, “ABD artan borcu ödemek için enflasyon yaratıp değerini düşürecek. Bu zamanda altın ideal yatırım aracı olacak. Ancak şuanda enflasyon sürecine yakın değiliz. 3-6 sonrasını konuşmaya başlarız” diye konuştu.
IMF anlaşması gerekli değil
“IMF para için değil, güven için gerekli” fikrine katılmadığını belirten Aziz Unan, IMF programları 89 ülkede uygulandığını ve başarılı olamadığını belirtti. Rusya’nın 98 krizine IMF yüzünden girdiğine dikkat çeken Unan, “Ruslar krizde IMF’yi kovdu. 1998’den bu yana Rusya’da IMF yok. Rusya battı mı, ya da güven mi kaybetti” diye konuştu. Unan, Macaristan ve Ukrayna’nın geçen yıl IMF ile anlaşma yaptığını ancak olumlu havanın sadece1 ay sürdüğünü kaydetti.