Bir not artırımı daha geldi!
Siyaset ‘Sıfırcı Hoca’yı germedi Türkiye’nin notunu nihayet artırdı
NOT artırımı yapmayan tek kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P) da fazla dayanamadı. Yargıyla ilgili olarak siyasi tansiyonun arttığı bir ortamda S&P, Türkiye’nin kredi notunu bir kademe yükseltti. S&P, 12-24 ay arasında yeni bir artırımın da sinyalini verdi
Yargıya ilişkin tartışmalarla siyasi gerginliğin tırmandığı bir ortamda uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’dan (S&P) not artışı geldi. Not artırımlarında cimri davrandıkları gerekçesiyle adları “Sıfırcı Hoca”ya çıkan kredi derecelendirme kuruluşlarından S&P, Türkiye’nin döviz cinsinden uzun vadeli kredi notunu bir kademe artırarak BB-’den BB’ye yükseltti. İlk not artışını iki kademeyle 3 Aralık’ta Fitch yapmış, ardından 8 Ocak’ta bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de Türkiye’nin notunu bir kademe yükseltmişti. Türkiye’nin kredi notu Fitch’e göre “yatırım yapılabilir” seviyenin 1 kademe, S&P ve Moodys’e göre ise 2 kademe altında bulunuyor.
Dış finansman ana risk
Kredi notunun görünümünü “pozitif” olarak belirleyen S&P, hükümetin ekonomi ve mali yönetimi konusunda başarılı geçmiş performansının kredi notunu desteklediğini, ancak Türkiye’nin büyük dış finansman ihtiyacının kredi notu üzerinde ana risk unsuru olduğunu kaydetti. Açıklamada, mali planın gerçekçi ve ihtiyatlı olduğu ve kamu maliyesi üzerindeki riskleri hafiflettiği kaydedildi.
Yeni artış olabilir Türkiye’de finans sektörünün, yurtdışındaki olumsuz koşullara rağmen düzenleme kuruluşlarının da çabalarıyla istikrarını koruduğu kaydedilen açıklamada, “Gelişimini sürdüren yerel sermaye piyasaları hükümetin lira cinsinden 10 yıl vadeli borçlanma yapabilmesine imkan tanıdı” denildi.
S&P ayrıca durağandan pozitife çevrilen not görünümünün gelecek 12 ile 24 ay arasında bir not artırımı getirebileceğini kaydetti. Açıklamada, “finans ve sermaye piyasalarında istikrarın güçlenmesi ve ülkenin global ekonomideki krizi atlatmadaki başarısı ile birlikte eskisine benzer oranlarda fakat daha az dış finansman ihtiyacı duyan bir büyüme gerçekleşirse” kredi notunun tekrar yükselebileceği ifade edildi.
Piyasaları ipten aldı
SON günlerde artan siyasi gerginlik ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) reeskont faiz oranlarında yaptığı artırımla dün bir ara yüzde 2’ye varan kaybın yaşandığı İMKB’nin imdadına S&P yetişti.
S&P’den gelen sürpriz not artışıyla birlikte yükselişe geçen İMKB, haftanın son işlem gününde yüzde 1.66 yükselerek 53.318 puana çıktı. Fed’in bankalara doğrudan para verdiğinde uyguladığı iskonto oranını çeyrek puan artırarak 0.75 puana çıkartması, piyasalarda, mali kriz sırasında uyguladığı gevşek para politikasının sonuna doğru gelindiği ve alınan önlemlerin geri çekilmeye başlanacağının sinyali olarak görüldü. Fed kararının etkisiyle uluslararası piyasada değer kazanmaya devam eden dolar, Türkiye’de de 1.53 TL’ye kadar yükseldi. Ancak S&P’nin not artırımı haberiyle dolar 1.5150 TL’ye kadar indi. Dolar haftayı ise 1.52 TL seviyesinden tamamladı.
S&P: IMF anlaşması olsun olmasın Türkiye kendi kararını verir
S&P Türkiye analisti Frank Gill, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde kredi notunun artırılmasının belli kriterlere bağlı olduğunu söyledi. CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Gill, dış finansman ihtiyacının Türkiye açısından önemli olduğunu belirterek, “Türkiye’nin cari açığı ve bunun borçlanmaya olan etkisi önemli. Burada yaşanacak olumlu gelişmeler not artışını getirebilir” dedi. Frank Gill, IMF ile anlaşma olsun ya da olmasın Türkiye’nin kararlarını kendi içerisinde alacağına dikkat çekerek kayıtdışı ekonomi ile mücadele ve yerel yönetimlerin borç yüküne ilişkin hükümetin nasıl kararlar alacağına bakılacağını söyledi. Frank Gill, “Türk bankacılık sektörü dünyada krizin yaşandığı son 3 yılda çok sağlam bir görünüm sergiledi” dedi.