Bir erik bir kiraz, Ali Babacan haklı bu yaz
Beklentilerin üzerinde sıçrayan enflasyon, Haziran’da eksiye döndü
Gıda fiyatlarının etkisiyle geçen ay enflasyon yüzde 1.43 gerileyerek, tarihin en sert aylık düşüşünü kaydetti ve son 35 yılın en düşük Haziran ayı enflasyonu elde edildi. Kiraz ve erik fiyatı en fazla gerileyen maddeler oldu. Böylece Mayıs enflasyonunu “Kiraz ve erik mi Türkiye’de faizleri belirleyip makro dengeleri etkileyecek” sözleriyle yorumlayan Başbakan Yardımcısı haklı çıktı. Mayıs’ta kiraz fiyatları yüzde 271, erik fiyatları yüzde 167 artmıştı
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Kiraz ve erik mi Türkiye’de faizleri belirleyip makro dengeleri etkileyecek” savında haklı çıktı. Mayıs’ta kiraz ve erik ile beklentilerin üzerinde artarak herkesi korkutan enflasyon rakamları, bu kez eksi çıktı. TÜİK’in verilerine göre, TÜFE Haziran ayında gıdanın etkisiyle beklentilerin üzerinde yüzde 1.43 gerileyerek, tarihin en sert düşüşünü kaydetti. Böylece son 35 yılın en düşük Haziran ayı enflasyonu elde edildi. ÜFE ise yerinde sayarak sadece yüzde 0.01 arttı. TÜFE’de piyasanın beklentisi eksi yüzde 0.7 idi.
TÜFE yıllık bazda yüzde 6.24, ÜFE ise yüzde 10.19 oranında artış gösterdi. Enflasyonun beklentilerin altında kalmasında yüzde 6.4 oranında azalan gıda ve alkolsüz içecek fiyatları etkili oldu. Geçen ay kirazdaki yüzde 271’lik ve erikteki yüzde 167’lik yükselişe bağlı olarak yüzde 8 artan işlenmemiş gıda fiyatları, Haziran ayında yüzde 10.7 geriledi. Yıllık gıda enflasyonu da yüzde 13’ten yüzde 8.3’e geriledi.
Mayıs’ta korkuttu!
Mayıs’ta gıdanın etkisiyle yüzde 1 çıkması beklenen TÜFE yüzde 2.42 artış göstermişti. Enflasyon verilerini değerlendiren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Kiraz ve erik mi Türkiye’de faizleri belirleyip makro dengeleri etkileyecek?” diyerek TÜİK’in gereksiz heyecan yaşatmaması gerektiğini söylemişti. TÜİK’in hesaplamalarının gözden geçirilmesi gerektiğini savunan Babacan, özellikle hesaplamalarda gıdanın etkisinin yeniden kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, “Manşet enflasyonda bu kadar zikzaklara sebep veren bir metodoloji varsa o bizim ekonomimiz için iyi sonuçlar getirmez” demişti.
TÜİK’in verilerine göre, çekirdek enflasyon yıllık olarak yüzde 4.7’den yüzde 5.3’e yükselirken, hizmet enflasyonu yüzde 4.5’ten yüzde 5.1’e çıktı. Hizmet enflasyonunun yukarı çeken kelemler yüzde 15.5 artan paket turlar, yüzde 1.1 zam gören ulaştırma ile yüzde 4.4’e çıkan kira enflasyonu oldu.
Ana harcama grupları itibarıyla TÜFE’de en yüksek artış, yüzde 1.41 ile eğitim grubunda görüldü. Haziran ayında endekste yer alan gruplardan eğlence ve kültürde yüzde 1.19, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1.07, haberleşmede yüzde 0.71, giyim ve ayakkabıda yüzde 0.64, ev eşyasında yüzde 0.55, lokanta ve otellerde yüzde 0.48 ve ulaştırmada yüzde 0.32 artış meydana geldi. Alkollü içecekler ve tütün grubunda, değişim gözlenmedi.
Merkez Bankası’nın son Para Politikası Kurulu toplantı özetinde, Mayıs’ta sıçrayan işlenmemiş gıda fiyatlarının Haziran ayında belirgin düşüş göstereceği belirtilmişti.