Bilişim ve iletişime 27 milyar $ gidecek
Türkiye bilgi ve iletişim teknolojileri pazarı 2015’te 27 milyar doları aşacak. IDC’ye göre, tüketici segmentinde donanım harcamalarındaki düşüş yüzünden büyüme yavaşlayıp yüzde 3.1 olacak
IDC Türkiye yetkilileri, geçen hafta Microsoft’un ev sahipliğinde teknoloji şirketleri ve basın mensuplarıyla bir araya geldi. Türkiye bilişim ve iletişim teknolojileri sektörüne dair 2015 tahminlerini paylaşan IDC Türkiye’ye göre pazar 2015’te 27 milyar doların üzerinde büyüklüğe ulaşacak. 2015 yılında Türkiye bilişim ve iletişim pazar harcamaları büyümesi, tüketici donanım harcamalarındaki yavaşlama nedeniyle yüzde 3.1’e düşecek.
Büyük veri, bulut, sosyal iş, mobilite gibi teknolojiler sayesinde Türkiye’de kurumların geçirdiği dönüşüme dikkat çeken IDC Türkiye Ülke Müdürü Nevin Çizmecioğulları, pazarın 2015’te 27 milyar doları aşmasının beklendiğine işaret etti. Çizmecioğulları, 2015 genel seçimlerinden sonra hızlanacak olan kurumsal harcamaların tüketici harcamalarının önüne geçeceğine dikkat çekti. Çizmecioğulları, “Yazılım ve servisler, 2015 yılının ikinci yarısında gerçekleşmesi beklenen dönüşüm projeleriyle birlikte yüzde 7.1 ve yüzde 6.4 gibi büyüme oranlarıyla en yüksek performans gösteren teknoloji kategorileri olacak” dedi.
Koruma çözümlerine olan talep artacak
IDC’nin 2015 yılında Türkiye bilişim ve iletişim pazarına ilişkin tahminleri şöyle sıralandı:
- Servis sağlayıcılar tarafından veri merkezi alanında yatırımlar gerçekleşecek.
- Tüketici segmentindeki mobilite cihaz bakımından doyuma yaklaşacak, şirketler ise mobilitede daha üst seviye startejilere yönelecek.
- Kısıtlı BT bütçeleri ve yatırımın geri dönüşünün hesaplanma zorluğu nedeniyle daha geniş kapsamlı büyük veri uygulamaları seçili proje örnekleriyle sınırlı kalacak.
- Telekom şirketleri başlatılan yeni projeler ile akıllı şehir projelerinde önde gelen sağlayıcılar olmaya devam edecek.
- Kamu ve özel sektörde artan farkındalık ile yeni nesil tehdit koruma çözümlerine olan talep artacak.
Kurumsal mobilite artacak
Nevin Çizmecioğulları, 2015’te kurumların ve kullanıcıların hayatında daha fazla yer edecek olan mobiliteye dair şu tespitlerde bulundu: “2015’te çalışanlar tarafından şirket verilerine ve uygulamalarına uzaktan erişim için kullanılan kurumsal mobil cihazların sayısı artacak. Bu artış, Mobil uygulamalar, cihaz güvenliği ve mobil cihaz yönetimi uygulamalarında pazardaki farkındalığın artmasıyla daha hızlı benimsenme öngörüyoruz. Belli sektörlerde kapsamlı mobil strateji uygulamalarının bir parçası olarak mobil cihaz yönetimi, mobil kimlik ve erişim yönetimi tarafında büyük ölçekli yatırımlar bekliyoruz.”
Üreten ve ihraç eden olmak için çalışıyoruz
MICROSOFT Türkiye Kurumsal Müşterilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Yılmaz bilişim sektörünün yılda 2 trilyon doların üzerinde tüketim hacmiyle ekonomik gelişimi tetiklediğini anlattı. Yılmaz, “Ülkemizin teknoloji tüketen ekonomiden, teknoloji üreten ve ihraç eden ekonomiye dönüşümü için çalışıyoruz” dedi.