Beklenti mi temenni mi?
TL’deki değer kaybının geçişkenliği ile herkes enflasyonu yıl sonunda çift haneli beklerken Merkez Bankası sadece 0.5 puanlık bir artışla tahminini % 8.4’e yükseltti. Başkan Çetinkaya sadeleştirme ve gerekirse ilave sıkılaştırma sinyali de verdi.
Merkez Bankası, yılın 2’nci enflasyon raporunu açıkladı. Yıl sonu enflasyon tahminleri, beklendiği gibi yukarı yönlü revize edilirken, artışın sınırlı kalması piyasa tarafından tuhaf karşılandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, Ocak enflasyon raporunda yüzde 7.9 olarak açıkladıkları 2018 yıl sonu enflasyon tahminini 0.5 puan güncelleyerek yüzde 8.4’e yükselttiklerini belirtti. Çetinkaya, bu güncellemenin 0.4 puanın, petrol fiyatları ve döviz kuru kaynaklı gelişmelere bağlı olarak Türk Lirası cinsinden ithalat fiyatları varsayımını yukarı çekmelerinden kaynaklandığını söyledi.
Çetinkaya, şunları kaydetti: “Yurt içi talebin gücünü korumasına bağlı olarak bir önceki rapor dönemine göre yukarı yönlü güncellediğimiz çıktı açığı 2018 yıl sonu tahminini 0.1 puan artırdı. Diğer taraftan, para politikasındaki sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği bir görünüm altında 2019 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 6.5 olarak koruduk. Baz etkisinin yanı sıra döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki gelişmelerin gecikmeli yansımalarına bağlı olarak yıllık tüketici enflasyonunda kısa vadede dalgalanma oluşabileceği öngörülmekte ve risklerin yukarı yönlü olduğu değerlendirilmektedir. Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2018 yılı sonunda yüzde 7.2 ile yüzde 9.6 aralığında (orta noktası yüzde 8.4), 2019 yılı sonunda yüzde 4.7 ile yüzde 8.3 aralığında (orta noktası yüzde 6.5) gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.”
Komiteye mi güveniyor
İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin, ekonomistlerin, enflasyon tahminlerinde biraz daha ciddi bir revizyon görmeyi beklediğini belirterek, “Çok sınırlı kalmış revizyon... Yüzde 9-9.5 bandına revize edilebilirdi. Kur ve ithalat fiyatlarıyla ilgili gelişmelerden zaten Çetinkaya bahsetti. Ama gıda enflasyon tahmininde bir revizyon yapılmamış ve yüzde 7’de sabit tutulmuş. Şu anda yüzde 10’un üzerinde... Gıda enflasyonunda bu kadar belirgin bir düşüş olabilir mi? Bu bir risk aslında” dedi. Sezgin, TCMB’nin muhtemelen Gıda Komitesi’nin alacağı tedbirlere güvenerek bu yönde karar verdiğini söyledi.