Gazete Vatan Logo

Batmam deme orası Batman

Kullandığı krediyi geri ödemede en sorunlu il yüzde 5.74 ile Batman oldu. Bankaların Batman’da 138 milyon lirası takibe düştü

Siirt, yüzde 1,33 olan takipteki alacakların toplam nakdi krediye oranıyla geçen yıl borcuna en sadık il olurken bankacıların korkulu rüyası ise Batman oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, geçen yıl Türkiye’de takipteki alacakların toplam nakdi krediye oranının en düşük olduğu il Siirt çıktı. Buna göre Siirt, kredi geri ödemede en başarılı il oldu. Söz konusu kentin takipteki alacakları ise 26 milyon 530 bin lira olarak gerçekleşti.

Bu anlamda Siirt’i Kırşehir takip etti. Takipteki alacakların toplam nakdi krediye oranının yüzde 1,37 olduğu Kırşehir’in takipteki alacakları 28 milyon 190 bin lira. Kırşehir’in ardından yüzde 1,6 ile Rize, yüzde 1.66 ile Çankırı, yüzde 1,77 ile de Bingöl geldi.

Geçen yıl kredisini geri ödemede en başarısız il ise Batman oldu. Yaklaşık 138 milyon liralık takipteki alacağı olan kentin, bu alacaklarının toplam nakdi krediye oranı yüzde 5.74 olarak gerçekleşti.

Batman’ı yüzde 5.21 ile Zonguldak takip etti. Zonguldak’ın ardından ise yüzde 4.74 ile Adana, yüzde 4.5 ile Diyarbakır ve Bilecik geldi.

Haberin Devamı

11 milyar 729 milyon lirayla takipteki alacak miktarı en fazla olan İstanbul ise yüzde 2.31’lik takipteki alacakların toplam nakdi krediye oranı ile kredi ödemede en başarılı 18. kent oldu.

Takipteki alacağı 5.3 milyar liraya varan Ankara’da ise söz konusu oran yüzde 3.4 olarak gerçekleşti. Böylece Ankara sıralamada 60. oldu. 2.9 milyar liralık takipteki alacağı olan İzmir ise yüzde 4.35’lik oran ile 76’ncı sırada yer aldı.

Tekstil kaynaklı sorun yaşanıyor

Verileri değerlendiren İstanbul Üniversitesi Bankacılık Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kadir Tuna, takipteki alacakların yüksek olduğu iller incelendiğinde, etkili olan sektörün tekstil olduğunun görüldüğünü söyledi. Batman, Zonguldak, Adana ve Diyarbakır’daki takipteki alacak içinde tekstil sektörünün önemli bir paya sahip olduğunu belirten Tuna, Batman’da diğer illerden farklı olarak turizm ve gıda sektöründe ticari alacakların da yüksek olduğunu kaydetti. Son bir yıldır bölgesel risklerin artmasının özellikle ihracatı olumsuz etkilediğini aktaran Tuna, “Bu firmaların birçoğu fason çalıştığı için dış talepteki daralmadan çabuk etkileniyor. Sektörde irili ufaklı çok sayıda firma var. Bu firmaların birçoğunun öz kaynak yapısı zayıf ve yoğun rotatif kredi kullanıyor. Firmaların kaynak yapısının kısa vadeli olması da çalışma sermayesi yetersizliğine neden oluyor” dedi.

Haberin Devamı