Gazete Vatan Logo

Başkent Doğalgaz’da geri sayım!

Başkent Doğalgaz özelleştirmesi için geri sayım sürüyor

18 Ocak’ta gerçekleştirilecek özelleştirme ihalesi öncesi şirketin 2012 sonuçları açıklandı. Başkent Doğalgaz Genel Müdürü İbrahim Halil Kırşan, şirketin 2012 yılında başarılı bir hizmet dönemi sergilediğini belirterek, “Geçen yıl toplam 3.5 milyar m3’lük doğalgaz dağıtımı gerçekleştirdik. Bunun

2.3 milyar metreküpünü aboneler, 1.1 milyar metreküpten fazlasını da tedarikçisi farklı olan müşteriler kullandı” dedi. Geçen yıl 72 bin yeni abone kazandıklarını aktaran Kırşan, yılsonu itibarıyla toplam 1 milyon 411 aboneye ulaştıklarını ifade etti.

Kırşan, Başkentgaz’ın aktif abone sayısının yüzde 13 civarında büyüdüğünü, 500 bine yakın da potansiyel abone bulunduğunu vurguladı. Kırşan, 2012 Ocak ve Şubat aylarının çok soğuk geçtiğini ve BOTAŞ’tan en fazla gaz çekişinin, 19 milyon metreküplük rekor düzeyle 19 Ocak’ta yaşandığını bildirdi. Kırşan, Şubat ayında da 18 milyon metreküpün aşıldığı günler yaşandığını kaydetti. Geçen yıl 470 km’lik yeni şebeke hattı döşediklerini bildiren Kırşan, halen Ankara’da 2012 sonu itibariyle toplam şebeke uzunluğunun 9 bin 400 km’ye ulaştığını söyledi.

Zarardan vergi rekortmenliğine

2008 ve 2009’da zarar açıklayan Başkent Doğalgaz, uzun bir aradan sonra ilk kez 2010 yılında 30 milyon lira kar açıkladı. 2011 yılında da 85 milyon liralık yeni yatırıma rağmen 48.7 milyon lira kar eden Başkentgaz kurumlar vergisi sıralamasında Türkiye 262’incisi olmayı başardı. Başkent Gaz Genel Müdürü Kırşan, “Başkentgaz’ın 2012 sıralamalarında da benzer başarıyı yakalayacağına inanıyorum” dedi.

Havagazı hatları yenilendi

Dağıtım şebekesinin genişletilmesi için yapılan yatırımların yanında, uzun yıllardır Ankara için önemli bir sorun olan havagazı şebekesinden kalan çelik boruları polietilenle yenileme çalışmalarının da tamamlandığını belirten Kırşan, sık sık kaçaklara yol açan ve işletme maliyeti yüksek olan bu borulardan, sadece trafik açısından bazı kritik noktalarda 10-15 km’lik bir miktar kaldığını, bunların da yetkili birimlerden onay çıktıkça önümüzdeki bahar aylarında yenileneceğini bildirdi.

Haberin Devamı