Bütçe açığı beklentilerin üzerinde geldi, hükümet zam kararlarını art arda açıkladı. Akaryakıt, içki ve otomobildeki fiyat artışlarını, elektrik ve doğalgaz zammı takip etti. Son açıklanan zamlar ilk başta ekmek fiyatını etkileyecek. Sırada, süt ve süt ürünleri, et, ve temel gıda ürünleri bulunuyor.Akaryakıt, otomotiv, alkol ve tapu harçlarından sonra, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar açıklandı. Özellikle, enerji fiyatlarındaki artış üretim maliyetlerine direk yansıyor. Bu durum temel tüketim maddeleri olan ürünlerin tamamının zamlanacağı anlamına geliyor.
Son açıklanan zamlar ile birlikte ekmek fiyatının yüzde 15 oranında zamlanması beklenirken, et ve süt ürünleri ve bir takım gıda maddeleri de zamlı fiyatlardan etkilenecek. Et ve süt ürünlerine yüzde 15’lik fiyat artışı beklenirken, gıda ürünlerindeki artışın yüzde 5 ile 15 arasında değişmesi bekleniyor.
EKMEK BİR LİRA OLUYOR
İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, doğalgaz ve elektriğe yapılan zam sonrası ekmeğe gelecek zam oranının yüzde 15 dolayında olacağını söyledi. “Biz oda olarak zam yapmamak üzere masaya gideceğiz” diyen Fahri Özer ekmek zammı ile ilgili şunları söyledi: “İstanbul dışında diğer illerdeki oda başkanları ile bu hafta içinde görüşeceğiz. Telefon trafiği bu sabah (dün) erkenden başladı. Oda başkanları olarak oturup konuşacağız.
Biz oda, masaya zam yapmama önerisi ile gideceğiz. Un ve maya fiyatlarını nasıl geri çektirebiliriz bunu konuşacağız. Ancak un ve maya karteli olduğu sürece buradan olumlu sonuç almak oldukça zor… Ekmeğe yapılacak zam oranı yüzde 15 seviyesinde olur. Bu durumda 75 kuruşluk ekmek 1 liradan, 1 liradan satılan ekmek 1.25 liraya satılmışa olacak. Bizler, zam konusunda doğalgaz ve elektriğe yapılan zammı göğüsleyebiliyoruz ancak un ve mayaya yapılan zammı göğüslememiz söz konusu değil. Un fiyatları düşeceği yerde arttı. 43 liralık ununun torbası 55 liraya çıkmış durumda.”
SÜT ÜRÜNLERİ YÜZDE 15 ARTAR
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Murat Yörük, doğalgaz ve elektrik zamları ile birlikte süt fiyatlarının da 1 Ekim itibari ile yüzde 12 zamlandığını söyledi. Yapılan zamların, sanayicinin girdi maliyetlerini direk etkilediğini hatırlatan Yörük, “Bu zamlar et ve süt ürünlerine asgari yüzde 15 zam olarak yansıyacaktır. Yeni fiyatlar 15 gün içinde raflara yansımış olur” dedi.
Yapılan zamlar ile birlikte, özellikle çocukların gerekli proteinleri alamadıklarına işaret eden Yörük “Avrupa Birliği ülkelerinden yıllık süt içimi kişi başı 83 litre. Bu rakam ABD’de 100 litre dolayında, Türkiye’de ise 26 litre. Bu durumda çocuklarımıza daha az süt içirmiş olacağız. Bir başka deyişle özellikle çocukların sağlıklı gelişiminden kısmış olunacak.
Ülke olarak et ve süt tüketimini artırmak yerine maalesef tersi bir gidişat var” şeklinde konuştu. “Üretici, sanayici ve tüketici olarak aynı gemideyiz” diyen Murat Yörük, tarımda ithalata bağımlı tablonun sorunların kaynağı olduğu görüşünde.
GIDADA YÜZDE 5-15'LİK ARTIŞ
Toplamda 2 bin üyesi bulunan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, akaryakıt, doğalgaz ve elektrik zamlarının, gıda fiyatları üzerinde yüzde 5 ile 15 arasında değişen aralıkta artışa yol açması beklediklerini ifade etti.
Yurtdışı kaynaklı fiyat baskısının giderek arttığına işaret eden TGDF Başkanı Kopuz “Spekülatörler bazı emtialar ile istedikleri gibi oynuyor. Bu fiyat baskısının yanı sıra bir de yurtiçinde işletme maliyetlerini artırıcı zam kararları, üreticinin fiyat ayarlamasına gitmesine neden olacaktır. Bu kararların gıda fiyatlarına yüzde 5 ile 15 arasında değişen seviyelerde yansıyacağını tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.
(Hürriyet)
Haberin Devamı