Bankalar konutta yaya kaldı: Faizler hala yüksek
Bankaların faiz indirimi yetersiz kalınca konut kredileri 2 haftada sadece 329 milyon TL artabildi. Oysa Emlak GYO’nun % 0.70’le ev sahibi yapan kampanyasında 25 günde 1 milyar 450 milyon TL’lik konut satıldı
Konut kredisi faizinde indirimin istenilen seviyede olmaması, tüketicinin kredi iştahını artırmadı. Merkez Bankası'nın dün açıkladığı verilere göre 5-19 Ağustos tarihleri arasındaki iki haftalık dönemde konut kredilerindeki artış 329.6 milyon lirada kaldı. Bu rakam, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bu yetmez, faizin daha da inmesi gerekir. Yatırımın, üretimin ve istihdamın artması için faiz inmeli" açıklamasını da destekledi.
FAİZ HALA ÇOK YÜKSEK
Ay başında kamu bankalarının öncülüğünü yaptığı bu süreçte 10 yıllık konut kredisinin aylık faizi yüzde 0.95'e kadar çekildi. Buna rağmen, konutta en düşük yıllık ortalama faiz, masraf ve kosimyonlar hariç yüzde 11.5 seviyesinde bulunuyor. Bankalar özellikle 25-60 ay vadede aylık faizi düşüşürken, bu vade tüketicinin en az kullandığı seçenek olarak dikkat çekiyor. Konut kredilerinde beklenen artışın gerçekleşmemesinin en önemli nedeni, faizin önümüzdeki dönemde düşeceği beklentisi. Zira 3 yıl önce konut kredisinde aylık faiz yüzde 0.60'lara kadar gerilerken, yıllık faiz ise yüzde 7 seviyelerine kadar düşmüştü. Merkez Bankası'nın indirim sürecine devam etmesi, küresel likidite bolluğunun etkisiyle bankaların finansmana erişimde sıkıntı yaşamaması ve hükümetin konut yardımının da devreye giriyor olması, faizlerin düşeceğine ilişkin beklentileri güçlendirdi. Son indirimle 10 yıllık konut kredisinde ortalama 15 milyar TL daha az faiz ödeyecek olan tüketici, bu sürecin devam edeceği öngörüsüyle konut alımını erteliyor.
DÜŞÜK FAİZ CEZBETTİ
Tüketicilerin, konut kredisi için faizin düşmesini beklediğinin en önemli göstergesi, Emlak GYO öncülüğünde başlatılan kampaya oldu. Emlak Konut GYO'nun 1 Ağustos itibarıyla başlattığı ve arkasından Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) üyelerininde dahil olduğu kampanya atağı konut sektörüne büyük hareket getirdi. Konut kredi faizlerini yüzde 0.70'e, vadeyi de 120 aya çeken kampanya kapsamında Emlak Konut projelerinde 25 günde 2 bin 200 bağımsız bölüm satıldı. 1 milyar 450 milyonluk ciro yapılan projelerde günde ortalama 90 konut satışı gerçekleşti.
KAMPANYA UZATILABİLİR
Emlak Konut'un 30 projede 15 bin konutla başlattığı kampanyaya Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği de (GYODER) katılmış, proje sayısı 86'ya konut sayısı da 56 bine çıkmıştı. GYODER Başkanı Aziz Torun, kampanyaya vatandaşın yoğun talep gösterdiğini belirterek, "3 haftada 2 binin üzerinde konut satışı çok ciddi bir başarı. Yaz durgunluğunun olduğu şu günlerde birçok vatandaşımız tatilde olduğundan kampanyadan faydalanamadığı için süreyi uzatmamız yönünde çok fazla talep alıyoruz. 31 Ağustos'ta yapacağımız toplantıdan sonra uzatmamız gündeme gelebilir" dedi.
'EV'E DEVLET DESTEĞİ BUGÜN BAŞLIYOR
Konut satın almak için tasarruf yapmak isteyenleri teşvik edecek 'konut hesabı' uygulaması bugün başlıyor. Konut satın almak için oluşturulan birikimlere yüzde 20'ye varan oranda devlet katkısı sağlanacak. Söz konusu katkı 15 bin lirayı geçemeyecek. Devlet katkısı ödemesine hak kazanmak için gerekli şartların tamamını sağlayan Türk vatandaşlarının sisteme dahil olmak için nüfus cüzdanlarıyla Türkiye'de kurulu mevduat veya katılım bankalarında TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırması gerekiyor. Bir kişinin sadece bir konut hesabı olabilecek. Ortak hesaplar, konut hesabı olarak değerlendirilmeyecek ve hesap bankalar arasında taşınamayacak. Türkiye'de ikâmet şartı olmadığı için yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da yardım alabilecek.
EN AZ 3 YIL SİSTEMDE KALACAK
* Hesaba, açılışında bir kereye mahsus, ödemelerin üst sınırı olarak belirlenen bin liranın üzerinde, 30 bin lirayı aşmayacak bir tutar yatırılabilecek. * Hesap TL cinsinden olacak. En az 3 yıl sistemde kalmak gerekiyor. * Konut hesabına ilişkin ödemeler düzenli yapılacak. * Kişilere, bir dönem içerisinde en fazla 2 kez çekim hakkı tanınacak. * Belirlenen şartların herhangi birinin ihlali durumunda ise hesap 'konut hesabı' statüsünden çıkarılacak. * Konut edinim tarihinden önce en az 3 yıl boyunca, aylık en az 250, en fazla 2 bin 500 lira yatırmak gerekecek. * Ödemeler 3'er aylık dilimler halinde de yapılabilecek. * 3-4 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 15'i (devlet katkısı 13 bin TL'yi aşmamak koşuluyla), 4-5 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 18'i (devlet katkısı 14 bin TL'yi aşmamak koşuluyla), 5 yıl veya daha uzun süre yapılan ödeme tutarının yüzde 20'si kadar (devlet katkısı 15 bin TL'yi aşmamak koşuluyla) katkı alınabilecek. * Katkı ödemesi için katılımcı, konut edinim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde hesabının bulunduğu bankaya müracaat edebilecek. * Gerekli bilgi ve belgelerin kontrolü sonrasında en geç 2 ay içinde hesabın bulunduğu bankadan para alınabilecek.