Gazete Vatan Logo

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin! Herkesi başına gelebilir

Sürekli uyarılmasına rağmen ATM dolandırıcılıkları hız kesmeden devam ediyor. Bunun en büyük nedeni insanların kendilerine olan ‘özgüveni’. Yani hâlâ çoğu vatandaş ‘Bana bir şey olmaz’ düşüncesiyle hareket ediyor. Ancak tüketici derneklerine gelen şikayetlere göre günde ortalama 100 kişi ATM’den para çekerken dolandırılıyor.

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin! Herkesi başına gelebilir

Uzmanların tahminine göre; ATM üzerinden kaptırılan para miktarı günde 200 bin lira. Peki bu yöntemler neler ve mağduriyet durumunda tüketici ne yapmalı? İşte detaylar...

RÖNTGEN FİLMİ VE CIMBIZ CAMBAZLIĞI

ATM kart girişine ‘papağan’ olarak adlandırılan kart kopyalama düzeneği yerleştiriliyor. Şüphelenirseniz elinizle çekin eğer yerinden çıkarsa işlem yapmayın.

ATM cihazlarının üst köşelerine mikro kameralar yerleştiriyorlar. Şifrenizi girerken elinizle numaraları kapatın.

Röntgen filmini ikiye katlayıp ATM cihazına yerleştiriyorlar. Vatandaş işlem yapamadığında yardım etme bahanesi ile şifreyi öğreniyorlar. Sonra sıkışan kartı cımbızla çıkarıp başka bir ATM’den para çekiliyor.

Metal aparatlarla ATM’lerin para verme hazneleri kapatılıyor. Para çıkış yerine kurdukları düzeneği çıkartıp sıkışan paraları alıyorlar.

HANGİ DURUMDA NE YAPMALI?

Kart sıkıştığı an ATM önünden beklenmeli ve telefon ile kart kullanıma kapatılmalı. Bir telefonla kartı yeniden kullanıma açmak mümkün.

-8.480 TL’ye kadar olan mağduriyetlere Tüketici Hakem Heyetleri bakıyor. Üstü miktarlara ise mahkemeler.

Haberin Devamı

-Eğer para kaptırılmışsa direk savcılığa bildirilmeli ve banka da bilgilendirilmeli.

-24 saat içinde yapılan harcama ve çekilen bedellerden bankanın sorumluğu 150 lirayla sınırlı.

-Bankanın güvenlik açısından yeterli tedbirleri almamış olması halinde ise zararın tamamından o banka öder.

SMS ONAY KODUYLA EKSTRA GÜVENLİK

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, ayda ATM yoluyla dolandırılan paranın 6 milyon lira civarında olduğuna dikkat çekti. Ağaoğlu, “ATM’den para çekerken SMS onay kodu, mobil bankacılık uygulaması üzerinden barkod okutma, TC numarasıyla sağlama yapma gibi yöntemler sağlanmalı. Yani bankalar bu konuda ekstra güvenlik tedbirleri uygulamalı” dedi. (Posta)