Gazete Vatan Logo

Bakan Şimşek'ten yeni bütçe için açıklama

‘Varlık barışından 24.5 milyar TL geldi, IMF’ye el açmadık’

Varlık barışında 12 Aralık itibarıyla beyan edilen tutarın 24.5 milyar lira olduğunu açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, krizde “IMF’ye el açmadıklarını” söyledi. Bakan Şimşek, 2010 bütçesinin gerçekçi ve istikrarı sağlamaya yönelik bir bütçe olduğunu vurguladı.

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2010 bütçesinin “gerçekçi, istikrarı sağlamaya yönelik bir bütçe” olduğunu belirtti. Türkiye’nin, küresel krizden en az etkilenen ülkelerden birisi olduğunu söyleyen Şimşek, geçen yıl sonunda 41.8 milyar dolar olarak gerçekleşen cari açığın bu yıl sonunda yaklaşık 11 milyar dolara düşmesinin beklendiğini söyledi. Varlık barışından 12 Aralık itibarıyla beyan edilen tutarın 24.5 milyar lira olduğunu anlatan Şimşek, tahakkuk eden verginin 826 milyon lira, tahsilatın 442 milyon lira olduğunu söyledi. Şimşek’in verdiği bilgiye göre ilk varlık barışından gelen tutar 14 milyar 832 milyon lira gerçekleşmişken, süresi uzatılan ikinci uygulamadan gelen kaynak 9 milyar 710 milyon lira oldu. Şimşek’in konuşması özetle şöyle:

DAHA ÖNCEKİLER GİBİ IMF’YE EL AÇMADIK

Hükümetimiz küresel krizi iyi yönetmiştir. Bizden önce olduğu gibi IMF gibi uluslararası kuruluşlara el açmadık. 1993, 1994 ve 2000-01 krizleri Türkiye’nin kendi iç dinamiklerinden yani kötü yönetiminden doğan krizlerdir. Bu krizlerde IMF’den yardım istendi. 2008 yılında da birçok ülke IMF’den yardım talep etti ama biz kendi ayaklarımızın üzerinde dimdik durduk. Kendi yağımızla kavrulduk. Kendi tedbirlerimizi açıkladık. Reel sektöre destek olmak, istihdamı teşvik etmek ve finansman kaynaklarını çeşitlendirmek amacıyla çok sayıda önlem hayata geçirdik. Bu amaçla döviz piyasası güçlendirildi, faiz oranları indirildi.

İŞSİZLİK YÜKSEK SEYREDECEK

İstihdam piyasasının ekonomik toparlanmayı geç takip etmesi nedeniyle işsizlik oranları yüksek seyrini bir süre daha devam ettirecektir. Emtia fiyatlarında bir artış beklenmektedir.

TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTU 2 KADEME ARTTI

Dünyada son 60 yılın en büyük krizinin yaşandığı bir dönemde Türkiye, kredi notu 2 kademe artan tek ülkedir. Eğer iddia edildiği gibi en fazla etkilenen ülkelerden birisi olsaydık, Türkiye’nin kredi notu 2 kademe birden yükseltilir miydi? Bugün Türkiye, kriz ortamında pozitif görünüme sahip olan nadir ülkelerden biridir. Türkiye, 1-2 yıl içinde kredi notu ’Yatırım yapılabilir’ düzeyine çıkartılması beklenen 10 ülke arasında yer almaktadır.

EN KÖTÜ DÖNEMİ GEÇTİK

Bugün itibarıyla küresel krizde en kötü dönem geride kalmıştır. Küresel ekonomi son aylarda olumlu bir görünüm göstermeye başlamıştır. Piyasalarda stres seviyesini yansıtan göstergeler kriz öncesi seviyelerine dönmüştür. Küresel mali sistemdeki sıkıntıların tam anlamıyla geçmediği de açıktır. Son dönemde bazı ülkelerde yaşanan artçı şoklar da bunu göstermektedir. Bu nedenle dünyanın kriz öncesi potansiyel büyüme oranlarına dönmesi muhtemelen zaman alacaktır.

SİYASİ SORUMLULUK VE RİSKLERİ ALDIK

Siyasi kaygılarla alınan kısa vadeli kararların sonucunu geçmiş dönemlerde hep birlikte gördük. Siyasi sorumluluk ve riskleri üstlenmek suretiyle hükümetlerimiz Türkiye için gerekeni kararlılıkla yapmıştır ve yapmaya devam edecektir.

GAP’a 4 milyar TL kaynak ayrıldı

Mİllİ Eğitim Bakanlığı’nın bütçesini 28.2 milyar TL’ye çıkardıklarını, Sağlık Bakanlığı bütçesinin ise yüzde 12 oranında arttığını belirten Devlet Bakanı Şimşek, 2010 yılında kamu kesimi tarafından yapılacak toplam sağlık harcamasının da 37.5 milyar TL’ye ulaşacağını belirtti. Şimşek, GAP kapsamındaki yatırımlara öncelik vermek kaydıyla, 2010 yılı bütçesinde 4 milyar TL, diğer bölgesel projeler için de 2 milyar kaynak ayırdıklarını kaydetti.

3 çocuğa teşvik emekliye artış özürlüye iş...

ANKARA - Bakan Şimşek, 2010 bütçesinin Meclis Genel Kurulu’ndaki sunuşunda, “en az 3 çocuğa teşvik” düzenlemesini bir kez daha vurgulayarak, önümüzdeki yıl toplam 2 milyon 430 bin çocuk için aile yardımı ödemesi yapılacağını açıkladı. Bu kapsamda Bakan Şimşek, halen 1 milyon 690 bin çocuk için yapılan ödemeye 740 bin çocuk daha ekleneceğini belirtti. Düzenleme, bütçe Komisyon’da görüşülürken bir önergeyle tasarıya eklenmişti. Gelişme Başbakan Erdoğan’ın sık sık gündeme getirdiği “3 çocuk” konusunda Maliye’nin teşvik için harekete geçtiği şeklinde yorumlanmıştı.

Halen 6 yaşına kadar çocuğu olan bir memur bu çocukla ilgili 25 lira, 6 yaşın üzerindeki çocuk için ise 12.5 lira yardım alıyor. 3. çocuğu için ise yardım alamıyor. Yeni düzenlemeyle bu sınır kaldırılıyor.

Öte yandan 2010 bütçesiyle emeklilere de halen 500 lira olarak ödenen tazminat tutarının 750 liraya çıkarılması düzenlendi. Şimşek, dünkü konuşmasında aile yardımı ile emeklilere yapılan tazminat ödemelerinin 2010 bütçesine maliyetinin toplam 184.5 milyon lira olduğunu açıkladı. Şimşek, bu tutarın 172 milyon lirasının aile yardımından, 12.5 lirasının ise emeklilere yapılacak ödemeden kaynaklandığını söyledi.

Bütçe tasarısına eklenen bir önergeyle özürlülerin memur kontenjanlarına bir sınırlama olmadan atama yapmalarına imkan tanındı. Şimşek konuşmasında, “38 bin özürlü vatandaşın 2010’da kamuda çalışmasının önü açılmıştır” dedi.

Haberin Devamı