Bacaklarımız ‘2 cm’ uzadı!
Daymod, Türkiye’nin çorap haritasını çıkardı
Dünyanın en çok çorap ithal eden ülkeleri ABD ve Japonya’ya ihracata hazırlanan Daymod, Türkiye’nin çorap haritasını çıkardı. Buna göre son 10 yılda Türk kadınının bacak boyu 2 cm uzadı ve 1.60 cm oldu.
Daymod, 84 yıllık geçmişi olan Uğur Çorap’ın markası... 2002 yılında yaratılan marka, aradan geçen sürede pazarın 3 büyük oyuncusundan biri haline geldi. Geçen yılı 800 bin çift çorap, 30 milyon TL ciroyla kapatan Daymod, bu yılı yüzde 30 büyüme ve 1 milyon çift çorapla kapatmayı planlıyor.
Daymod, önümüzdeki döneme ilişkin ciddi hedeflere sahip. 2023’e kadar pazarda lider olacak şekilde projeksiyonlar yapan marka, 30’un üzerinde ülkeye markasıyla ihracat yapıyor. Dünya markası olmayı hedeflediklerini söyleyen Daymod Çorap Yönetim Kurulu Üyesi Cankut Gün, dünyanın en büyük çorap ithalatçısı olan ABD ve Japonya’ya ihracata başlayacaklarını vurguladı.
Japonya’ya açılıyor
Gün, “ABD geçen yıl 2.1 milyar, Japonya 1.2 milyar dolarlık çorap ithal etmiş. ABD pazarıyla ilgileniyoruz. Japon kadınlar için çorap bir kültür. Bu yıl sonuna kadar oraya ihracata başlamış olacağız. Ayrıca Kuzey Avrupa ve Ortadoğu da büyüme planı yaptığımız pazarlar arasında. Amacımız dünya markası olmak ve markalı ihracatla büyümek” diye konuştu.
Erkekte 1 santimetre
Türkiye’de son dönemde renkli ve desenli çoraplara ilginin arttığını belirten Gün, Daymod’un geçen yıl sattığı 800 bin çorabın yarısının desenli olduğunu vurguladı. Türkiye pazarına da değinen Cankut Gün, kısa bir süre önce gerçekleştirdikleri araştırmayı anlattı. “Türkiye’nin çorap haritası”nı çıkardıklarını anlatan Gün, şöyle devam etti: “Araştırmaya göre Türk kadının boyu son 10 yılda 2 santimetre uzayarak ortalama 160, Türk erkeğinin boyu da 1 santimetre uzayarak ortalama 174 santimetreye ulaştı. Son 10 yılda boyumuz uzarken kilo da aldık. Bu artışlar 1 beden satışlarını düşürürken 2 ve 3 bedeni artırdı, hatta 4 bedene talep oluşturdu. Araştırmaya göre erkek çoraplarının yüzde 75’ini bekarsalar anneleri, evliyseler eşleri yapıyor. Ege’de Bronz renk tercihi yükselirken, Marmara Bölgesi’nde natürel ve kaşmir renklerine talep artıyor. İnce çorapta pudra, gülkurusu, taş gibi renklere yönelme söz konusu. Siyah renk satışı 5 yıl önce toplam satışın yüzde 40’ı iken, moda renklerin satışı giderek arttı. Geçen yıl başlayan neon modası, çoraplara da yansıdı. Düz çorap alımı önde olmasına rağmen, çorap kullanan kadınların en az 2 desenli çorabı var. “
Büyük beden talebi arttı
Çorap markasına en bağlı bölgenin Güneydoğu olduğunu da dile getiren Gün, “Marmara ve Ege’de de bağlılık güçlüyken, Karadeniz’e gittikçe azalıyor. Çorap alışverişi planlı değile ama sepet ortalaması 6 adet. Büyük beden talebi de her geçen gün artıyor. 5-6 beden maxi satışları son 5 yılda 2 katına çıktı” dedi.
2023 HEDEFİ 6 MİLYAR $
- Türkiye’deki çorap üretiminin dünya çorap sektörünün yüzde 9’unu kapsıyor.
- 2012 verilerine göre sektör 2 milyar dolar büyüklüğüne sahip.
- Yıllık çorap üretim kapasitesi 1.5 milyar çift.
- Türkiye’de 1.1 milyar dolarlık ihracat yapılıyor. 2023 hedefi 6 milyar dolar.
- Üretilen çorabın yüzde 90’ını ihraç ediliyor.
- En çok çorap ihraç edilen ülkeler; İngiltere, Almanya ve Fransa.
Okullarda serbest kıyafet satışları yarı yarıya düşürdü
CANKUT Gün, çorap pazarında okul çoraplarının büyük yer tuttuğunu, ancak serbest kıyafet uygulamasının bu kategoride fiyatları yarı yarıya düşürdüğünü anlattı. Gün, sözlerine şöyle devam etti:
“Sektörün yüzde 25’i okul kıyafetiydi. Satışlar düştü, daha da düşmesini bekliyoruz. 2-3 yıl sonra bu kategorideki düşüş yüzde 70-75’i bulacak. Biz inovatif ürünlerle bu düşüşü dengelemek istiyoruz.”