Gazete Vatan Logo

Ayçiçek yağına zam gelecek mi? TMO 6 bin tonluk ayçiçek yağı ithalatı ihalesi yaptı!

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 6 bin tonluk ayçiçek yağı ithalatı ihalesi yaptı. TMO ihalesinde en iyi teklif ton başına 1.471 dolar olarak belirlendi. Söz konusu gelişmenin ardından vatandaşlar ayçiçek yağına zam gelip gelmeyeceği araştırılmaya devam ediyor. Peki, Ayçiçek yağına zam gelecek mi? Ayçiçek yağı zamlanacak mı?

Ayçiçek yağına zam gelecek mi? TMO 6 bin tonluk ayçiçek yağı ithalatı ihalesi yaptı!

Ayçiçek yağına zam gelecek mi? Ayçiçek yağı son yıllarda en fazla ithal edilen ürünler arasında yer alıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 6 bin tonluk ham ayçiçek yağı ihalesi tamamlandı. Bloomberg'in haberine göre, ihalede en iyi teklif ton başına 1.471 dolar oldu. Söz konusu 6 bin tonluk teslimatın Tekirdağ limanından yapılması öngörülüyor.

AYÇİÇEK YAĞINA ZAM MI GELECEK?

Dolar kurunun her geçen gün artmasıyla ayçiçek yağı fiyatları ilerleyen günlerde zam geleceği öngörülüyor. Ayçiçek yağı fiyatlarının zamlanması dolara bağlı ithalat ve iç piyasada artan girdi maliyetlerinden kaynaklı olduğu belirtiliyor.

DHA'ya konuşan Edirne'de üreticilik yapan Ziraat Mühendisi Cengiz Yorulmaz, ayçiçek yağı fiyatlarında artışın devam edeceğini söyleyerek, "Bu kış çok zor geçecek" diyor.

Çiftçinin girdi maliyetlerinin yükselmesiyle birlikte marketlerdeki ayçiçek yağı fiyatlarının da artacağını belirten Yorulmaz, şu örnekle anlatıyor: "Geçen sene kilosunu 1 lira 80 kuruşa aldığım gübreyi bu yıl 10 lira 50 kuruşa alıyorum. Yani gübrenin fiyatı bir yıl içerisinde 10 kat arttı. Akaryakıt ve doğalgaz çok pahalandı. Gelecek sene marketlerde daha yüksek gıda fiyatlarıyla karşılaşacağız. Çünkü çiftçi bu yıl tarlasına yeterince gübre atamayacak, tarlalardaki verim düşecek."

Haberin Devamı

Yorulmaz'a göre, ayçiçek yağı fiyatlarını artıran bir diğer etken ise döviz kuru. Türkiye'nin ayçiçek yağında toplam tüketiminin yüzde 50'sini üretebildiğini söyleyen Yorulmaz, ayçiçek yağında ithalata bağımlı olunduğunu anlatıyor:

"Türkiye, tükettiği ayçiçeğin yarısını ithal ediyor. Bu yıl aşırı derece kuraklık yaşandığı için verim düştü ve ithalat ihtiyacı arttı. Doların yükselmesiyle ve Rusya ve Ukrayna'nın gümrük vergilerini artırmasıyla birlikte fiyatlar çok yükseldi. Yani marketler ne kadar stok yaparsa yapsın, dövizin hali ortada."