Gazete Vatan Logo

Ayarları bozan saatlere yüzde 25 caydırıcı vergi geldi

5 yılda 1.4 milyar dolar ödenen ithal saatlere yüzde 21-25 ilave gümrük vergisi geldi. Tuvalet kağıdı, ayna, takvim, kalem, cam, bakır ve alüminyum ürünlerin ithalatında da yüzde 6-25 ek vergi ödenecek

Ayarları bozan saatlere yüzde 25 caydırıcı vergi geldi

2015-2017 yıllarına ilişkin Orta Vadeli Program’da öngörülen lüks veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim mallarında caydırıcı vergilendirme planı, tuvalet kağıdından saate birçok ithal eşyada yürürlüğe girdi. Ayna, takvim, kalem ile plastik, kağıt, ağaç, bambu, seramik, cam, bakır ve alüminyumdan ürünlerin de aralarında yer aldığı, AB ve EFTA üyesi ülkeler ile Güney Kore ve Malezya dışındaki ülke menşeli çeşitli eşyanın ithalatında yüzde 6-25 arasında ilave gümrük vergisi alınacak. Bakanlar Kurulu’nun konuya ilişkin kararları, dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Karara göre, 2011-2015 döneminde 1 milyar 370 milyon dolara ulaşan ithal saatlerden yüzde 21 ila 25 arasında ilave gümrük vergisi alınacak. Bu dönemde 60.3 milyona ulaşan kol saatine 1.3 milyar dolar ödenirken, bunun 58.4 milyon adedi Çin ve İsviçre’den alınmış, ithalat için söz konusu 2 ülkeye toplam 1 milyar 199 milyon dolar transfer edilmişti.

İthalatçı sorumlu

İlave gümrük vergisi, gümrük idarelerince ithalatta alınan gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülüklerden ayrı olarak tahsil edilecek ve genel bütçeye gelir kaydedilecek.

Haberin Devamı

Türkiye ve Avrupa Topluluğu arasında imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasınca serbest dolaşım halinde bulunan malların ihracında gümrük muafiyetinden yararlanmak amacıyla ihracatçı tarafından düzenlenen belge (A.TR) ile ithal edilen AB veya Türk menşeli olmayan eşyadan ilave gümrük vergisi alınacak. Kararların uygulanmasında eşyanın menşeinin doğru beyan edilmesinden ithalatçı sorumlu tutulacak.

Ayarları bozan saatlere yüzde 25 caydırıcı vergi geldi