Ayakları yere basan gerçekçi program
İş dünyası, Yeni Ekonomi Programı’ndaki (YEP) hedefleri ‘gerçekçi’ buldu. YEP, ‘Ekonominin yeni anayasası’ olarak nitelendirilirken, programın üretime ivme kazandırması, sürdürülebilir büyümeyi desteklemesi bekleniyor.
21.09.2018 - 00:15 |
Üretim odaklı büyüme
Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran:
Yeni Ekonomi Programı, Türkiye’nin döviz merkezli ekonomik kuşatma operasyonunu bertaraf etmenin yanı sıra dengelenme, toparlanma ve sıçrama için yürütülecek çalışmaları içeriyor. Üretim odaklı bir büyümenin hedeflenmesi ve katma değeri yüksek üretim alanlarına yönelinmesi Türkiye’nin insan kaynağı başta olmak üzere sahip olduğu tüm değerlerin doğru kullanımı ve bağımsızlığı açısından önem taşıyor.
Ekonominin yeni anayasası
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç:
YEP, Türkiye’yi 2023’e hazırlayacak gerçekçi bir ufuk çizdi. Dengelenme, disiplin ve değişim kurgusu üzerine oturtulan YEP’i ekonominin yeni anayasası olarak görüyoruz. Ekonominin tüm aktörlerinin bu anayasaya sadakatle uyacağından şüphemiz yok. Bu program, ekonomimizdeki hassasiyetleri dikkate alan gerçekçi bir yol haritası ortaya koydu. YEP’in piyasayla uyuşan ve piyasaya yön veren nitelikte olmasını, ayrıca iş dünyası için son derece önemli olan enflasyon ve cari açık vurgusunu da içermesini çok anlamlı buluyoruz. Şüphesiz katma değerli büyüme, sürdürülebilir büyümeyi getirecek.
Yeni soluk getirir
Dış Ekonomik Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak:
İstikrarı güçlendirmek için dengeli büyüyen, kademeli ve uzun vadeli bir perspektifi hedefleyen, güçlü, ayakları yere basan, gerçekçi bir program açıklandı. Program kısa günün kârı anlayışı yerine uzun vadeli hedeflere ve uzun vadeli istikrara bırakan tüm ekonomi anlayışına yeni bir soluk getiriyor. Açıklanan hedeflerin somut, şeffaf, uygulanabilir ve hızlı adımlarla hayata geçirileceğine inanıyoruz. Böylelikle Türkiye ve dünyada iş çevrelerinin Türkiye ekonomisine güvenini tekrar tesis edeceğine şüphemiz yok.”
İhracatçıya güven verdi
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle:
TİM olarak ihracat hedeflerimiz ve ihracat pazarlarında gelişmeler konularında teknik çalışmalarına dahil olduğumuz Yeni Ekonomi Programı metninde sıklıkla ihracata vurgu yapılmasından son derece büyük mutluluk duyduk. Yeni Ekonomi Programı’nda gerçekleştirilecek yatırımların sonucu olarak en büyük sorumluluk ihracatçılara düşüyor. Nitelikli büyümenin ve cari açığı azaltmanın en sağlıklı yolunun katma değerli ihracat olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Bu anlamda, özellikle ihracata için desteklerin yeniden yapılandırılması, yeni pazar yeni ürün ve yeni ihracatçı hedefleri konulması, cari açığımızda büyük pay sahibi olan ileri teknoloji, enerji, petro-kimya, ilaç sanayii gibi sektörlerde önceliklendirilecek yatırımlar; ihracatımızın 2019 ve 2020 yıllarında da artışını sürdüreceği konusunda bizlere güven verdi.
Eski büyüme oranlarını yakalarız
MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan:
Yeni Ekonomi Programı, çok iyi çalışılmış bir program. ‘Dengelenme, Değişim ve Disiplin’ odaklı bu öngörüleriyle birlikte çok iyi çalışıldığını söylemek istiyorum. 2019 için tüm dünyada beklenen daralmanın da aynı şekilde bu sürecin içine dahil edildiğini gördük. 2020 ve 2021 sonrasındaki değişimin çok iyi planlandığını gördük. Biz MÜSİAD ve sanayici kesimi olarak işsizlikle ilgili çalışmaya, büyümeye ve katma değerli üretim yapmaya devam edeceğiz. 2013’e kadarki süreçte Türkiye’nin büyüme rakamları gayet iyi. Bu sürece döneceğimizi düşünüyorum. Dünyadaki daralmanın etkisini görüyoruz. Yurt dışından gelen ve yurt içinde pompalanan bir algı var. Piyasalarda bazı sıkıntılar olabilir, ülke bu süreci rahatlıkla atlatacak bir düzeyde. Bizim için buradaki 2 seneyi rahatlıkla atlatıp sonrasında eski büyümemize döneceğimizi düşünüyorum.
Dalgadan çıkışı sağlar
Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar:
Önümüzdeki süreçte devletin gelir artırıcı vergilerinin yanı sıra kamu disiplini anlamında da çalışmalar yapılacağına işaret ediyor. Enflasyonun düşürülmesi, büyümenin arttırılması ve istihdam anlamında içinden geçtiğimiz ekonomik dalgalanma sürecinde çıkışı sağlayacak.
Mucize hedefi yok
Ünlü&Co. Strateji ve Ürün Geliştirmeden Sorumlu Yönetici Direktörü Murat Gülkan:
Ana makro parametrede bakılınca büyümenin arzu edilenden daha düşük olacağının kabul edilmesini iyi bir işaret olarak görüyorum. Yüzde 2.3’lük büyüme tahmininin programa girmiş olması gerçekçi olduğuna dair işaret. Enflasyonla ilgili bir mucize olmayacağı beklentisi görüyoruz. Cari açık beklentileri de bence gerçekçi.
Emlak Bankası etkin çalışacak
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben: Yeni Ekonomi Programı’nın üzerinde çok çalışılmış, kapsamlı bir program. Enflasyon hedeflemesi, mali disiplin ve bankacılık sektörü açısından da bakıldığında inşallah bu programın uygulanmasıyla önümüzdeki hedeflere daha sağlıklı bir şekilde gideceğimizi düşünüyoruz. Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması’nı tamamladık. Çerçeve Anlaşması şu anda bankalarımızın yüzde 90’ı tarafından imzalandı, geri kalan da tamamlanacak. Çerçeve Anlaşması şartları çerçevesinde yapılandırma müracaatında bulunan şirketler, anlaşmayı bankalar ile imzalayarak yapılandırmadan istifade edecekler. Emlak Bankası’nın yeniden faaliyete geçmesi hususunda kanun çıkmıştı. Bu kapsamda Emlak Bankası, emlak konusunda daha etkin ve yetkin bir görev üstlenecek. Bu alanda büyük bir boşluğu dolduracak. Kalkınma Bankası’nın da yeniden yapılandırması ile o alandaki boşluk da doldurulacak.
Somut sonuçlara ulaşmalı
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik: Yeni Ekonomik Program gerçekçi hedefler içeriyor. Özellikle ciddi tasarruf tedbirleri, mali disiplinin devamı, kayıt dışı ekonomi ile mücadele, vergi politikaları, yüksek katma değerli üretimin desteklenmesi ve cari açığın azaltılması yönündeki kararlılığı memnuniyetle karşılıyoruz. Programın uygulanmasının yakından takibinin yapılmasını ve somut sonuçlara hızla ulaşılmasını temenni ediyoruz. Önümüzdeki dönemin önceliği, finansal sistemimizin istikrarının teminidir. Bankalarımızın sağlıklı yapısının korunması için yeniden yapılandırma mekanizmaları dahil olmak üzere, tüm gerekli tedbirlerin alınması önem kazanmıştır.
Destek mesajı pozİtİf
Ekonomist Haluk Bürümcekçi: Programda 4 önemli nokta var. Birincisi büyüme tahminleriydi. Beklentimden daha düşük tahminler yapılmış. İkinci olarak bakılacak konu; bütçedeki tedbirlerdi. Burada da harcamalar ve yatırımlar tarafında önemli kesintiler var. Bunu olumlu görebiliriz. Diğer bir konu başlanmamış projelerin yapılmayacağı konusu, bu da olumlu. Son olarak ‘Bankacılıkta sorunlu kredilerde plan gelecek mi?’ konusu vardı. Planda yer almadı gibi görünüyor ama satır aralarını okuyunca mali bünye değerlendirme çalışması yapılacak olması önemli. Gerekirse sektöre her türlü destek verilecektir deniyor, bunun da yer alması pozitif.
Haberin Devamı