AVM'leri korkutan yasa
AVM Yatırımcıları Derneği Başkanı Kodal: 30 milyar $’lık yatırım yaptık, yasa geçerse ‘ayvayı yeriz’
AlIŞverİŞ Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hakan Kodal, sektörün kira kontratlarını temlik ederek kredi aldığını ancak yeni Borçlar Kanunu’nun bu kontratları geçersiz kıldığını söyledi
Perakende sektörü ’Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Hipermarketler’ yasa tasarısının getirdiği kısıtlamalarla uğraşırken AVM yatırımcıları da gözünü, kulağını komisyondan geçen ve Meclis Genel Kurulu’na gelmeye hazırlanan ’Borçlar Kanunu’na dikti.
Yeni kanunun mevcut haliyle Meclis’ten geçmesi halinde ’Ayvayı yeriz’ değerlendirmesi yapan Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, “Bugüne kadar yaptığımız 30 milyar dolarlık yatırım Türkiye’nin potansiyeline yapıldı ve AVM yatırımları yaparken kira kontratlarını temlik göstererek krediler alındı. Ancak yeni kanun ’kira kontratlarımızı’ geçersiz kılıyor. Bu hem yatırımcı tarafında hem de bankalar tarafında sorun yaratacak” dedi. Yeni yatırım planlayanlara da seslenen Kodal, “Yeni yatırım yapmak isteyenler çok ciddi düşünsün çünkü artık Türkiye’de AVM’ler geri dönmeyen yatırımlar olmak üzere” diye konuştu. Corio Türkiye Genel Müdürü Koray Özgül de bu tasarıların mevcut halleri ile çıkması halinde hükümetin yatırımcıyı mumla arayacağını söyledi. Özgül, kepenk mi kapatırsınız sorusuna, “Anahtarı veririz” diye cevap verdi.
Kira artışı yok
Yeni Borçlar Kanunu’nda AVM ve ticari gayrimenkullerin ’konut’ statüsünde değerlendirildiğine dikkat çeken Kodal, “Dövizle yapılan kiralamalarda zam kalkıyor. TL’yle ödenen kiralarda ise enflasyon oranında artış getiriliyor” açıklamasını yaptı.
‘Tüketici Mehmet Nane olarak AVM’de saate karışılmasın derim’
AlIŞverİŞ Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, alışveriş merkezlerinde çalışma saatlerinin düzenlenmesine ilişkin, “Ben tüketici Mehmet Nane olarak bu saat konusuna karışılmaması taraftarıyım” dedi. “Tüketici çalıştığı için AVM’lerin 18.00’de kapanması olumlu değil” diyen Nane, AVM’lerin pazar günü akşam 18.00’den sonra kapanması durumunda ciroların minimum yüzde 10 civarında etkileneceğini söyledi. Nane, “AVM’lerin bir gün kapanması 80-81 bin kişilik bir iş kaybı demek” açıklaması yaptı.
Bizden görüş alan yok Bakan’ın takvimine giremedik
’YaĞmur gibi’ gelen yasalarla endişelerinin arttığını ve özellikle AVM’leri ilgilendiren açılış kapanış saatlerini düzenleyen maddelerde görüş bildirmeye tek yetkili kurumun sektörün yüzde 55’ini temsil eden AYD olmasına rağmen kendileriyle herhangi bir görüşme yapılmadığına dikkat çeken Hakan Kodal, “Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’den randevu talep ettik ama takvimine hâlâ giremedik” serzenişinde bulundu.
Pazar günü 12.00’de açılalım
Sanayİ Bakanı Ergün’ün AVM’lerde Pazar günü 18.00’de mağazaların kapanacağına yönelik açıklamalarına tepki gösteren AYD Başkanı Hakan Kodal, “Mağazalar kapanacak, restoran ve sinemalar açık kalacak. Kim karanlık koridorlarda, restoranda yemek ister? Biz AVM’lerin Pazar günü 12.00’de açılmasından yanayız, bu sayede herkes ailece kahvaltısını yapar sonra işine bakar” diye konuştu.
AVM’lerde Şubat’ta kişi başı harcama yüzde 25 arttı
AlIŞverİŞ Merkezleri Şubat 2010 ciro endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artış gösterdi. AVM’lerde ziyaretçi sayısı yüzde 4 düşerken cirodaki yüzde 22’lik artışın ve kişi başına harcamada yüzde 25’lik yükselişin tüketicinin krizden çıktığını gösterdiğini söyleyen Hakan Kodal, “Tamamen toz pembe bir tablo yok ama Şubat 2010’da yaşanan bu artış ile sektörün normal değerlerine ulaşmaya başladığını söyleyebiliriz” dedi.