Arsa skandalından sigorta şirketine
1990’lı yılların başında siyasi bir skandalın baş aktörü olan İLKSAN, bugün kasasında bulunan 1 milyar liranın üzerinde nakit ile sigorta şirketi satın alacak büyüklüğe erişti
İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Yılmaz, “Sandığımızın bugün 1 milyar 30 milyon lira nakdi bulunmaktadır. Düşük ölçekli bir bankanın seviyesine gelmiştir” dedi. Yılmaz, sandığın 75’inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla İLKSAN Öğretmenevi’nde basın toplantısı düzenledi.
İLKSAN’ın 1943 yılında kurulduğunu ve 75 yıllık süreç sonunda 31 Aralık 2017 itibarıyla 252 bin üyeye sahip olduğunu belirten Yılmaz, sandığın bu zaman diliminde yüz binlerce eğitim neferinin sosyal refahı için gayret sarf ettiğini söyledi.
956 milyon TL yardım
Geçen yıl boyunca yaklaşık 46 bin üyeye sosyal yardım yaptıklarını anlatan Yılmaz, yardım miktarının 956 milyon lirayı bulduğu bilgisini verdi.
Yılmaz, sandığın 15 bin üyesine 223 milyon lira ‘karşılıksız sosyal yardım’ yaptığını kaydederek, bu yardımların, evlilik, doğum, doğal afet, cenaze, kaza sonucu ölüm, şehitlik, maluliyet, vefat, emeklilik ve sağlık destek yardımlarını kapsadığını dile getirdi.
Aynı yıl sandığın 31 bin üyesine 732 milyon lira ‘karşılıklı ikraz’ (borç) ödemesinde bulunduğunu ifade eden Yılmaz, bu yardımların da ihtiyaç, özel günler, icra, evlilik, tatil, doğum, tedavi gideri, tüp bebek tedavisi ve sünnet yardımlarını kapsadığını belirtti. Yılmaz, şöyle konuştu: “Gururla ifade ediyorum ki 1943 yılında kurulan sandığımızın 31 Aralık itibarı ile 252 bin 452 aktif üyesi vardır. Kanunla kurulan ‘Tamamlayıcı Sosyal Güvenlik Kurumlarından’ birisi olan sandığımızın doğal üyeleri, ilkokul öğretmenleri ile milli eğitim müdürlüklerinde çalışanların eğitim mensuplarıdır. Sandığımızın bugün 1 milyar 30 milyon lira nakdi bulunmaktadır. Düşük ölçekli bir bankanın seviyesine gelmiştir. ‘OYAK’tan sonraki en büyük sosyal yardım sandığı haline geldik’ diyebilirim.”
Yılmaz, İLKSAN olarak sigorta şirketi kurmayı düşündüklerini, desteklerin artması halinde öğrenci bursları vermeyi ve öğrenci yurdu yapmayı planladıklarını söyledi.
İLKSAN, Ilıcak’tan arsa aldı Demirel “Ben verdim” dedi
İlksan skandalı, 1990’lı yılların hemen başında patlak vermişti. Tercüman Gazetesi’nin patronu Kemal Ilıcak, mali sorunlarla boğuşuyordu. Ilıcak’ın İstanbul’da Ömerli Barajı yakınında büyük bir arsası vardı ve bir türlü müşteri bulamamıştı. Yakın dostu Süleyman Demirel’in Başbakan olması, onun için umut kapısı oldu. İlkokul Öğretmenleri Yardımlaşma Sandığı olarak kurulan İLKSAN arsayı satın alırsa, Kemal Ilıcak büyük ölçüde maddi sıkıntıdan kurtulacaktı. Siyaset devreye girdi. Ancak İLKSAN’ın bu arsayı alacak parası yoktu. İLKSAN yönetimi, Ilıcak’a ait arsayı satın almak için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yardım istedi. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Köksal Toptan’ın hayatını anlattığı kitapta o süreç şöyle aktarılıyor: “1992 sonlarında 1993 bütçesi için Plan Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü gün, o zamanki Maliye Müsteşarı bana gelerek, ‘Sizin bütçeye İLKSAN’a yardım olarak bir miktar para kayacağız’ dedi. Ben de kesinlikle böyle bir şeye izin vermeyeceğimi, buna muhalefet edeceğimi söyledim. Bütçe Kanunu çıktı. 1993 Ocak ayı sonu veya Şubat ayının başlarıydı, önüme bir yazı geldi. Yazıda bütçede İLKSAN’a ayrılan 50 milyar lira paranın, kullandırılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrıldığı yazıyordu. Şaşırdım. ‘Ödemem’ dedim.” Daha sonra para ödendi ve arsa alındı. Muhalefet partileri konuyu Meclis gündemine taşıyınca skandal patlak verdi. Konu gazete manşetlerine taşındı. Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel “Verdiysem ben verdim” diyerek tüm siyasi sorumluluğu üstüne aldı.