Araba satışında yeni dönem! Sınırlı seçenek
Araba satışında yeni dönem. Dev araba firmaları çip krizini aşmak için sınırlı seçenek uygulamasına geçti. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) tarafından yayımlanan verilere göre, Avrupa’da binek otomobil satışları Haziran ayında yüzde 17 düşüşle 1 milyon düzeyine indi. Söz konusu rakamın, 1996’dan bu yana aylık bazda en düşük satış seviyesi olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bunda tedarik problemlerinin yanı sıra Avrupa genelinde artan enflasyonun da rol oynadığını belirtiyor. Uzmanlar, bu yıl Avrupa genelinde satışların 10 milyon düzeyinde kalmasının söz konusu olabileceğine dikkat çekiyor. Öte yandan dev araba firmaları müşterilerine kısıtlı seçenekte araba özellikleri sunarak çip krizinin etkisini azaltmayı planlıyor. İşte konuyla ilgili tüm detaylar...
Otomotiv üreticileri, çip ve diğer tedarik sorunları nedeniyle müşterilerine geç teslimat tarihleri verirken, Avrupa’da “kısıtlı seçenek” uygulamasını genişletmeye başladı.
Tüm dünyada olduğu gibi, Avrupa’da da otomotiv satışları yetersiz üretim rakamları nedeniyle çok önemli düşüşler kaydederken, üreticiler yeni yollar aramaya devam ediyor.
Milliyet'ten Levent Köprülü'nün yazısına göre; Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) tarafından yayımlanan verilere göre, Avrupa’da binek otomobil satışları Haziran ayında yüzde 17 düşüşle 1 milyon düzeyine indi. Söz konusu rakamın, 1996’dan bu yana aylık bazda en düşük satış seviyesi olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bunda tedarik problemlerinin yanı sıra Avrupa genelinde artan enflasyonun da rol oynadığını belirtiyor. Uzmanlar, bu yıl Avrupa genelinde satışların 10 milyon düzeyinde kalmasının söz konusu olabileceğine dikkat çekiyor.
Yeni tip önlemler
Elbette bu tabloda, çip krizi ve Ukrayna savaşı nedeniyle yeterli yan sanayi tedariki yapılamaması gibi etkenler halen büyük paya sahip. Her ne kadar bu yıl satışlar düşük seyrettiği için çip krizinde hafifleme olması yönünde bir beklenti doğsa da, maalesef durum böyle değil.
İşte bu nedenle otomotivciler gerek üretimi verimli hale getirmek gerekse de tüketicilere daha hızlı teslimat yapabilmek adına kendilerine göre yeni yeni önlemler düşünmeye ve uygulamaya başladı. Peugeot, 308 modelinde dijital yerine analog gösterge paneli kullanımına ağırlık verirken, Porsche ve birkaç marka da, araçlarını “plasebo çipler” yani “sahte çiplerle” donattığını açıklamıştı. Bu çipler, bazı yerlerde normal çiplerin yerine kullanılıp aracın fabrikadan çıkması ve ihraç edilmesi sağlanırken, müşteriler de aracı satın aldıklarında servis merkezlerine gidip sahte çipleri normal olanlarla değiştirebiliyor.
Başka fabrikadan
Ancak sorunu çözmeye bu da yeterli olmuyor. Dolayısıyla Renault ve Tesla gibi bazı markalar, “sınırlı seçenek” mekanizmasını devreye sokmaya başladı. Almanya’daki devasa fabrikasını hizmete açan Tesla, burada ürettiği SUV sınıfındaki “Model Y”yi sadece siyah ve beyaz renkte üreterek, tedarik konusunda sıkıntı çekmemeyi amaçlıyor. Zira aynı aracı kırmızı, mavi ya da gri renkte sipariş edenler, Tesla’nın Şanghay fabrikasından gelecek aracı beklemek zorunda, ki bu, 2023’ün Mart ayı demek oluyormuş. Beyaz ya da siyah isteyenler ise Ekim’de araçlarına kavuşacak.
Fransız üretici Renault da, benzer bir yöntemi, Türkiye’de satılmayan “Arkana” modelinde uyguluyor. “Fast track” yani hızlı teslimat anlamına gelebilecek uygulamayla Arkana SUV müşterilerine sadece siyah, beyaz ve gri renk seçeneklerini sunuyor. Bunun yanında söz konusu renklerdeki araçlarda sadece “tek motor” ve “RS Line” donanım paketi bulunuyor. Buna ek herhangi bir donanım istenirse, teslimat tarihi konusunda garanti verilemiyor. Ancak “hızlı teslimata” razı olanlar, 5 ay yerine en fazla 30 gün içinde araçlarına kavuşuyor.