Apple kadar kârlı
Soma’da madenciler yaşam odaları olmadığı, kötü koşullarda ve emniyet tedbirleri alınmadan çalıştırıldığı için ölürken, işletmenin kârlılıkta Apple ile yarıştığı belgelendi
301 madencinin hayatını kaybettiği Soma’daki maden kazasıyla ilgili hazırlanan rapor, facianın göz göre göre geldiğini, aslında tüm çevre ve güvenlik tedbirlerini alacak şekilde de karlı olduğunu ortaya koydu.
Raporda, planlanandan 2.5 kat daha fazla üretimin yapıldığı madenin kârlılık oranıyla da dünyanın önde gelen teknoloji şirketleriyle yarıştığına dikkat çekildi.
Fon’a 300 TL’ye sattı
Tonu 70 liraya mal edilen kömürün Sosyal Yardımlaşma Fonu’na bile 300 liradan satıldığı belirtildi. Soma faciasından 8 ay sonra Boğaziçi Üniversitesi Soma Araştırma Grubu tarafından hazırlanan rapor, kaza konusundaki çarpıcı detayları bir kez daha gözler önüne serdi. Büyüme ve kalkınmanın aynı anlamda kullanılmamasının gerektiğine dikkat çekilen raporda, madende planlanandan 2.5 kat daha fazla üretim gerçekleştiği ve ocaktaki sıcaklığın kazanın gerçekleştiği güne kadar arttığı bildirildi. Soma’dan çıkartılan kömürün kârlılık oranıyla da dünyanın önde gelen teknoloji şirketleriyle yarıştığı belirtildi. Doç. Dr. Nuri Ersoy, tonu 70 liraya mal edilen kömürün sosyal yardımlaşma fonuna dahi 300 liradan satıldığını söyledi. Raporda kârlılık oranıyla ilgili çarpıcı bir tespite de yer verildi. Raporda Soma, Eynez ocağının ruhsat sahibi Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) 2012 faaliyet kârlılığının yüzde 26.5, katma değerli yüksek teknoloji ürünleri imal eden Apple’ın kârlılık oranının ise yüzde 26.7 seviyesinde olduğu ifade edildi.
Hele bir büyüyelim sonra önlem alırız
Raporun kamuoyuna tanıtımı için önceki gün Soma’dan geldiğini belirten Prof. Dr. Fikret Adaman da travmayı yaşayan ailelerle halen görüşmelerinin sürdüğünü söyledi. Türkiye’de ‘büyüme’ ve ‘kalkınmanın’ eş anlamlı kullanıldığını belirten Adaman, “Ülkede bir büyüme fetişizmi olduğunu saptadık. Bu saptama Türkiye’ye has değil dünyada da var. Büyümeye odaklanma, büyüme odaklı bir politika konusunda suçu siyasetçilere de atmamak lazım. Türkiye’de büyümeye odaklı olarak maliyetleri en aza indirirken, alınacak önemleri de yeteri kadar büyüdükten sonra hallederiz mantığıyla yaklaşıyoruz” diye konuştu.