Antik Phaselis’i kim koruyacak?
Tamince’ye Rixos Otel yapsın diye tahsis edilen antik şehir tehlikede...
Çevre Mühendisleri Odası’nın gündeminde Olimpos Milli Parkı içine Rixos Oteli yapmak isteyen Fettah Tamince var. Oda, ‘Tanrı korusun’ anlamına gelen Phaselis’teki tahsisi kaldırmaya çalışıyor.
Geçtiğimiz hafta Atatürk Orman Çiftliği’ndeki Başbakanlık binasıyla ilgili, mahkemeden iptal kararı çıkaran Çevre Mühendisleri Odası’nın (ÇMO) yeni hedefi, işadamı Fettah Tamince’ye 5 yıldızlı Rixos Oteli yapması için tahsis edilen Olimpos Milli Park’ı içindeki Phaselis Antik Kenti oldu.
280 odalı otel izni var
ÇMO, birinci derece Arkeolojik Sit Alanı olan dünyaca ünlü Phaselis Antik Kenti’nde yapılacak 5 yıldızlı otel ve tatil köyü projesini kurtarmak amacıyla 2 ayrı dava açtı. Helen dilinde ‘Tanrı korusun’ anlamına gelen antik kent ‘Phaselis’in korunup korunamayacağı davaların sonucunda belli olacak.
Rixos Otelleri zincirinin bir parçası olacak şekilde, Beydağları Olimpos Milli Park sınırları içinde bulunan ve bir kısmı 1. derece Arkeolojik Sit Alanı’nda bulunan alana, 280 odalı, 3 adet yüzme havuzlu, 6 adet Tenis Kortlu, 100 Araçlık Üzeri Kapalı Otoparkı olan, 1000 kişi kapasiteli otel ve tatil köyü yapılması projesi ortaya çıktı. Söz konusu proje için sözkonusu alan, Tamince’nin Ares Phasilis Ltd. şirketine tahsis edildi. Ancak alanın, sözkonusu projenin hazırlanmasından önce tahsis edildiği ve imar planının bu tahsisin ardından hazırlandığı ortaya çıktı. Ayrıca, Tamince’ye tahsis edilen alanın “Milli Park” olması ve uluslararası sözleşmelerle korunmuş tarihi Antik Phasilis kentinin hemen arkasında ve arkeolojik alana bitişik iç içe bir alan olması da büyük bir tartışma yaratıyor.
Baran Bozoğlu: SİT alanını tahsis ettiler
ÇMO, önceki gün projeyi iptal ettirmek için 2 ayrı dava açtı. ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu, açtıkları davayla ilgili şu bilgileri verdi: “İnşaat alanının hemen yanı ile denize bakan kısmının önü Phaselis Liman Kenti. Tahsis edilen alanda 5 yıldızlı turistik tesis yapımı amaçlanıyor. Tesisin ve otelin yapımı, inşaat aşaması, inşaat ve sonrası kullanımı, alt yapı tesisleri antik kente, doğal site ve milli parkın bu bölümünde kalan orman ekosistemine zarar verecek konumda. Ayrıca, Antalya İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, proje için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Olacak şey değil. Proje için tahsis edilen alanın 20 dönüm kadarı 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olmasına rağmen bununla ilgili hiçbir inceleme bulunulmadığı ortaya çıkıyor. Milli Park statüsünde ve orman olan alanla ilgili özel bir değerlendirme yapılmıyor, hatta 161 bin metrekare alana oturacak ve içinde tenis kortu, otel, 3 yüzme havuzu, ve AVM bulunacak kompleks için kaç ağaç kesileceğine ilişkin bilgi dahi bulunmuyor.”