Gazete Vatan Logo

Antalya'nın yeni gelir kaynağı!

Sadece 4 yerde üretiliyor tam 6 ülkeye satılıyor

Türkiye’de sadece Antalya’daki 4 üretim çiftliğinde yılda yaklaşık 400 bin koloni yetiştirilen ve bitkilerin hormon kullanılmadan döllenme olayını gerçekleştiren ’bombus arısı’, Belçika, Rusya, Azerbaycan, Hollanda, KKTC ve Kazakistan’a ihraç ediliyor.

Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre, bitkilerin hormon kullanmadan döllenmesini sağlayan ’bombus arısı’ üretim çiftlikleri, Türkiye’de ilk defa Antalya’da 2003 yılında kuruldu. Çiftlikler, 4 yıl sonra da ihracat yapar duruma geldi. Bu yıl da yurt dışından sadece 2 bin 340 kraliçe arı satın alan Antalya’daki 4 üretici firma, 25 bin arı kolonisi ile 130 bin kraliçe arı ihracatı yaptı. Türkiye’de sadece Antalya’da bulunan bombus arı üretim çiftlikleri bu yıl kraliçe arıların tamamını Belçika’ya, arı kolonisinin yüzde 80’ini Rusya, yüzde 15’ini Azerbaycan, yüzde 5’ini de Hollanda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Kazakistan’a satarak yaklaşık 805 bin Euro ihracat geliri elde etti.

Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bedrullah Erçin, bitkilerin hormonsuz döllenmesini gerçekleştirmek amacıyla kullanılan bombus arısının, Antalya’daki yaklaşık 100 bin dekar domates serasında da bulunduğunu belirtti. Erçin, bakanlık tarafından seralarda bombus arısının yaygınlaştırılması için çiftçilere destekleme yapıldığını da ifade etti.

BOMBUS ARILARI

Bombus, yaklaşık 250 türü olan bir arı cinsi. Başlıca Kuzey Yarım Küre’de yer alan ülkelerde görülür. Türkiye’de bazı türlerine ’tüylü arı’ adı verilen bombus arısı çoğunlukla Ege Bölgesi’nde yer alır. Bal yapmasıyla bilinen arıların yanı sıra bitkiyi dölleme özelliği taşır. Bitkilerde döllenme olayını kusursuz şekilde gerçekleştirmesi için Hollanda ve Belçika’daki bazı firmalarda genetiği değiştirilen bombus arısı, kış aylarında da faaliyetini sürdürür, özellikle de dar alanlarda, sera içinde çalışma özelliği taşır. Bombus arısı ile döllenme olayı gerçekleştirilen meyve ve sebze hormonla döllenmeye göre verimlilikte artış ve dış görünümünde düzgünlük sağlar. Bir bombus arısı kolonisinde yaklaşık 80- 100 arı bulunuyor.

Haberin Devamı