Antalya’ya Türk-Rus Üniversitesi
Rusya ile başlayan yakınlaşmamız Antalya’da düzenlenen Türkiye-Rusya Gazeteci Forumu’yla perçinleşti. Forumda konuşan Turizm ve Kültür Bakanı Nabi Avcı, Antalya’da kurulması planlanan Türk-Rus Üniversitesi projesini duyurdu. İki ülkenin kuracağı ortak fon ile Suriye, Irak ve Afrika’nın inşa edilebileceğini belirten Ekonomi Bakanı Zeybekci ise TL ve Ruble ile ticaret yapılması konusundaki çalışmaları anlattı.
Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerginliğin sona erdirilmesi amacıyla siyaset sahnesinde atılan olumlu adımların ardından iki ülkenin medya mensupları arasında da dostluk köprüleri kuruldu. Bu buluşma ile siyasetteki yakınlaşma medyaya da taşındı. Rusya'nın en önemli medya kuruluşlarından 65 gazeteci, Antalya'daki forumda Türk meslektaşlarıyla bir araya geldi. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rus gazetecilerin Türkiye ile ilgili sorularını cevap vererek kaygılarını gidermeye çalıştı.
DİLİ RUSÇA OLAN TURİZM MESLEK LİSESİ
Bakan Avcı, Antalya'da Türk-Rus Üniversitesi kurulması çalışmasını Anlattı. Antalya'da Türk-Rus üniversitesi açmak gibi bir projelerinin bulunduğunu da belirten Bakan Avcı, bu okulda turizm eğitiminin ön planda olacağını bildirdi. Avcı, eğitim dili Rusça olan bir Turizm Meslek Lisesi açılabileceğini veya mevcut okullardan birinin bu sisteme dönüştürülebileceğini ifade etti. Yapılan bir araştırmanın sonucuna göre Rus müşteriler açısından Türkiye'de deniz turizminin ilk sırada geldiğini anlatan Avcı, “Alışveriş turizminde ikinci, sağlık turizminde ise üçüncü sırada görünüyoruz” dedi.
DİZİ OYUNCULARI RUSYA'YA GELSİN
Bir Rus gazetecinin “Rusya'da Türk dizileri çok fazla ilgi görüyor, dizi oyuncularının Rusya'ya gelmelerini istiyoruz” şeklindeki sözleri üzerine Bakan Avcı, bu konuda yardımcı olabileceklerini söyledi. Türkiye'nin ortak projelere finansal destek verecek mekanizmaları olduğuna dikkat çeken Avcı, “Türkiye içinden sponsor bulmanız konusunda da yardımcı oluruz" dedi.
Ortak fon ile Suriye, Irak ve Afrika'yı inşa ederiz
Forumda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Türkiye ve Rusya'nın yaklaşık 8 ay süren uçak krizi sonrasında yapılan yumuşama görüşmelerinde iki ülke arasında ortak yatırım fonu kurulması kararının alındığını açıkladı. Zeybekci, “İki ülkenin katkısıyla kurulacak yatırım fonu için tek şartımız iki ülke tarafından ortak tastik edilmiş projeler olması. Bu projeler Türkiye'de ve Rusya'da olabilir. Ama asıl isteğimiz üçüncü ülkelerdeki yatırımların birlikte gerçekleştirmek. Fon için iki ülke özel şirketlerin birlikte proje üretmesini istiyoruz. Özellikle Irak ve Suriye'nin yeniden inşasında bu fonun aktif kullanılmasını hedefliyoruz. Yükselen değer Afrika konusunda iki ülkenin bu fon ile bölgede etkili olabiliriz.”
Kendi paramızla ticaret
Kurulacak fonun Mersin Akkuyu Nükleer Santrali'nin finansmanında da kullanılabileceğini aktaran Bakan Zeybekci, iki ülkenin birbirinin tamamlayıcısı olduğunu ve hiçbir alanda rakip olmadıklarını kaydetti. Türkiye Rusya arasındaki ticarette doların aradan çıkarılması gerektiğini belirten Zeybekci, iki ülke arasındaki ticarette Ruble ve TL'nin daha çok kullanılması için merkez bankaları arasındaki çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Bu kapsamda Türk müteahhitlerinin alacaklarının TL ile yapılmasını istediklerini belirten Zeybekci şu anda ticaretin ancak yüzde 10'nun TL ile yapılabildiğini sözlerine ekledi.
ATM'den Rubleli işlem
Foruma katkıda bulunan Denizbank'ın CEO'su Hakan Ateş ise, bankanın turizm sektörüne kredi veren birinci sıradaki banka olduğunu ifade ederek bu alandaki Pazar paylarının yüzde 18 oranında gerçekleştiğini söyledi. Antalya'daki Denizbank ATM'lerinden Rus vatandaşların ruble ile işlem yapabildiğini dikkat çeken Ateş, konut edindirme alanında Rus vatandaşları için çok önemli programları olduğunu açıkladı.