Ankara’nın bağları büktü düşen doları
Fed’in açıklamasıyla 2.55’in altına inen dolar/TL, Ankara’daki gerilimle yurt dışından negatif ayrıldı ve 2.57’ye dayandı. 2.52’ye doğru giden TL, hava bozunca bir anda dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimlerinden biri oldu
ABD Merkez Bankası’nın beklenenden daha yavaş faiz artırım süreci izleyeceğine dair iyimserlik ve euro/dolar paritesindeki sert yükselişin etkisiyle tüm zamanların en yüksek seviyesinden düşüşe geçen dolar/TL, Başkent siyaset sahnesinde yaşanan sürpriz çıkışla gerildi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek arasında geçen sert diyalog, piyasalardaki pozitif havayı gölgeledi.
Önceki gün 2.5476 seviyelerine kadar seviyelerine kadar inen dolar/TL dün yeniden 2.57’ye dayandı. Haftabaşında kritik seviye olan 2.52’ye doğru giden dolar/TL yeniden ibre yukarı dönmüş oldu. Türkiye, Ankara’da yaşanan bu gerginlikle yurt dışı piyasalarda gelişmekte olan ülkelerle ayrışmış oldu. Tayland, Rusya, Malezya gibi ‘emerging market’ olarak adlandırılan gelişmekte olan ülkelerin para birimleri dolar karşısında değer kazanırken, TL negatif şekilde ayrıldı.
TL en çok değer kaybedenlerden
TL dün dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimlerinin başında yer aldı. Bankacılar TL ve TL cinsi tüm yatırım araçlarındaki satış baskısının, Gökçek ve Arınç’ın birbirleri hakkındaki açıklamalarının yarattığı endişeyle hız kzandığı değerlendirmesinde bulundu. Dolar karşısında en büyük kazancı yüzde 1.51 prim yapan ruble kaydetti. Rubleyi Malezya Ringiti, Endonezya Rupisi, Macar Forint’i izledi.
ABD’de açıklanan veriler de doları destekledi. ABD’de TÜFE yüzde 0.2 ile beklentilere paralel gelirken, çekirdek TÜFE yüzde 0.2 ile beklentileri aştı. Çekirdek TÜFE’nin yüzde 0.1 artması bekleniyordu. Ankara’daki çalkantıdan Borsa Istanbul da nasibini aldı. BIST yüzde 2.04 değer kaybederek günü 82.032 puandan kapattı.
Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge dün yaşanan siyasi gerginliğin endeksteki düşüşte etkisinin olduğunu belirterek, “Endekste son yaşanan ralli sonrasında bir miktar da kâr satışı yaşanıyor. Kur tarafında bir miktar rahatsızlık var. Bunların etkisiyle endekste düşüş görüyoruz” dedi.
Fitch’ten ‘yeni ekonomi yönetimi’ uyarısı geldi
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, seçimlerden sonra ekonomi yönetiminde değişiklik olması halinde, yeni oluşacak ekibin ne kadar büyüme yanlısı politikalar izleceyeceğinin önemli olduğunu açıkladı. Fitch’in Kıdemli Ülke Notu Direktörü Paul Rawkins, “Ekonomi yönetimi bir noktada görevi başkalarına devredecek. Burada mesele belki de yerine gelecek ekibin şu anki ekibe kıyasla ne kadar büyüme yanlısı olacağı. Buradaki risk şu: Ekip büyüme yanlısı oldukça, merkez bankasının üzerindeki faiz indirme baskısının artması ve belki de şu anda yüzde 4 büyümesi daha yüksek bir olasılık olan Türkiye’nin yüzde 5 büyümesi arzusunun geçmişte yarattığı dengesizliklere geri dönülmesi” dedi.
Fitch Bankacılık Kıdemli Direktörü Janine Dow da Türkiye’deki bankaların kredi notlarının zaten yüksek olduğunu ve daha fazla yükselmesinin olası olmadığını fade ederek, “Tek başlarına bakıldığında büyük bankaların kredi notu BBB- düzeyinde ve bankaları ülke notunun üzerinde bir not vermek yanlısı değiliz” dedi.