Anadolu kaplanı Pardus'un gözü Microsoft'un tahtında
Microsoft'a Türkiye'den bir rakip çıktı. 11 kişilik genç ekibin Linux üzerinden hayata geçirdiği ve internet üzerinden ücretsiz indirilen Pardus işletim sistemi, Microsoft'a kafa tutuyor
Dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft'a rakip gösterilen Linux'un Türkiye'deki silahı Pardus olacak. Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü'nde (UEKAE) 11 kişilik genç bir ekip tarafından geliştirilen Pardus işletim sistemine olan ilgi arüyor. Beş hafta önce TÜBiTAK sitesinden ücretsiz olarak indirilmeye başlanan Pardus'u bugüne kadar 40 bin kişi bilgisayarına yükledi. UEKAE Pardus Geliştiricisi Erkan Tekman, "Tek rakibimiz Türkiye pazarının yüzde 90'ını elinde tutan Microsoft" diye konuştu.
Pardus'a gelen talepte son günlerde patlama yaşandığım belirten Tekman, "Eski Doğu Bloku ülkelerinden bile programı yükleyenler var. İsimleri yabancı ama bize Pardus hakkında Türkçe mail'ler atıyorlar. Ayrıca Azerbaycan ve Avusturalya'daki Türkler de Pardus'a ilgi gösteriyor" dedi.
Fikir Başbakanlıktan
2003 yılında ulusal bir işletim sistemi için düğmeye basan Başbakanlık, proje geliştirmesi için TÜBİTAK UEKAE'yı görevlendirdi. 2004 başında Pardus'un çekirdek ekibi kuruldu. 2004'ün son çeyreğinde teknik fizibilite çalışması tamamlanan Pardus için Linux altyapısının kullanılmasına karar verildi. Pardus internetten 15 dakika ile 30 dakika arasında değişen bir sürede bilgisayara yükleniyor. Pardus kurulduğu zaman, her türlü işletim sisteminde olan pencere, menü ve ikonları da içeriyor. "Pardus yüklendiğinde pek çok program da yanında geliyor" diyen Tekman, "Bunlar arasında, internete bağlanmak için internet tarayıcısı, e-posta okuyucusu, anında mesajlaşma ve ofis programı var. Pardus müzik, video, fotoğraf makinesinden resimleri indirip, üzerinde rötuş yapmak gibi başka işletim sistemlerinde ayrıca edinip yüklemeniz gereken programları da içeriyor" dedi.
Ücretli servis var
Program CD'ye yüklenip, çoğaltalabiliyor. Pardus'un tüm maliyetim ise TÜBİTAK karşılıyor. Önümüzdeki günlerde Pardus için çıkarılacak yan ürün ve hizmetler ücretlendirilecek. Pardus Geliştiricisi Erkan Tekman, "Önümüzdeki dönemde kitap ve CD'den oluşan kullanım kılavuzu yaratılacak. Ayrıca ücretli olarak telefon ve internet üzerinden teknik destek de vereceğiz" diye konuştu.
Pardus yerel bilgisayar markaları ile büyüyecek
"2006'da çok enterasan gelişmeler göreceğiz" diyen Tekman, Pardus ile ilgili hedeflerini şöyle açıkladı: "Şu an kamu ve özel sektör ile görüşüyoruz. Mutlaka en azından bir kamu kuruluşunda olmayı çok istiyoruz. Ayrıca yine bu yıl eğitim kurumlarında da Pardus eğitimlerine başlanacak. Bununla birlikte Türkiye'de yerel markaların herbirinin en az bir ailesi Pardus kurulu olarak satılacak."
Çekirdek ekibin yaş ortalaması 27
Adını nesli tükenen Anadolu Parsı'ndan alan Pardus'u kuran ekibin yaş ortalaması 27. Ekibin en genci ise 22 yaşında bir üniversite öğrencisi. Büyük çoğunluğunu bilgisayar mühendislerinin oluşturduğu ekipte grafikçi ve jeofizikçi de var. Ancak Pardus ekibi bununla sınırlı kalmıyor. Sayıları 20'yi bulan üniversite öğrencisinin oluşturduğu bir grup gönüllü de Pardus için çalışıyor. Pardus fanları, programdaki hataları gideriyor, program yazıyor. Ayrıca çevirilerin tamamını da bu gönüllü gruplar yapıyor.