Anadolu Amfibi Hücum Gemisi ne zaman denizde olacak? Savunma Sanayii Başkanı Demir CNN TÜRK'te açıkladı
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, CNN TÜRK'te soruları yanıtlıyor. Demir yaptığı açıklamada, "Anadolu Amfibi Hücum Gemisi ne zaman denizde olacak?" sorusuna da yanıt verdi. Demir, "İş gücü açısından salgının bazı etkileri oldu. Bu yıl sonuna yetişsin diyorduk, biraz daha sarkacak gibi görünüyor. Ama biz artık 2022'yi ıskalamak istemiyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin yerli savunma, havacılık, uzay sanayii projelerinde son durum ne? Türkiye teknoloji üretiminde kimlerle yarışıyor? Başak Şengül ve Mete Yarar soruyor; Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir yanıtlıyor.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir'in açıklaması şu şekilde; Sahada olduğunuz zaman masada da olabiliyorsunuz. Sahada yoksanız masada sözünüzün çok değeri yok.
Biz hala daha çok şey yapacağız. Bir yolculuktan bahsediyoruz burada irade çok önemli. Yolculuğa çıktık adım adım devam ettireceğiz Türkiye’nin akamete uğrayan girişimlerini biliyoruz. İrade eksiliği hatta bir engelleme oldu. Adım adım giden süreçte biz yerli ürenler yapacağız ve ürünlerimiz bize herhangi bir kişi 'dur' diyemeyecek biz burada 'bağımsız olacağız' diye bir politika uzun yıllar uygulandığı an bir yere gelebiliyorsunuz.
ANADOLU AMFİBİ HÜCUM GEMİSİ NE ZAMAN DENİZDE OLACAK?
Biz İHA ve SİHA koyabiliriz. Bu fikir dünyada yankı yaptı çeşitli ülkelerle konuştuğumuz zaman bayağı bir alıç olduğunu gördük. Üzerine koyacağınız uçak önemli dünyada bu tarz uçak sayısı az. Tek tür SİHA koymayabilirsiniz İHA’da koyabilirsiniz güç çarpanı olarak devreye girecek.
Öncelikle bu salgın süreci etkili oldu. İlk planlanan süresinden öne çekilmeye çalışıldı ama salgın etkisi gelince gemide çalışmak kapalı bir ortam oraya çok sayıda insan çalıştırmaya çalıştığınız zaman riskler vardı. Yıl sonuna istiyorduk biraz daha sarkacak gözüküyor. 2022’yi ıskalamak istemiyoruz. SİHA konması konusu testleri tamamen bitirip hayata geçirmek istiyoruz. Geminin orijinal modelinden bazı değişiklikler yapılacak geciktirmemek için bahsettiğimiz sistemlerin test işlemleri yapılacak.
Kapsamlı uçak gemisi derken şu anda dünyada belirli uçak gemileri var bunların işletmesi pahalı ve kısıtlı. Yeni bir kavram ile oyun değiştirici dedik ya bunun gelecek nesli oyun değiştirecek bir ürün olarak sahaya çıkabilir. Tasarım kabiliyeti olarak bir ülkeden destek aldık bunlar da savunma sanayiinin adımları. Çok ortaklı projelere geliyorsunuz derken bir noktadan sonra kendi projelerinize geçiyorsunuz. Çalışmalar çok önemli, üzerinde döner kanat, jet motorlu İHA SİHA’yı içindeki çıkartma gemilerini düşündüğünüz zaman kuvvet çarpanını siz düşününün.
Bu geminin bize maliyetine baktığınızda, eski bir geminin başka bir ülkeye yüzde 40 daha fazla satıldığını söyleyeyim. Bu, denize indirildiğindeki zamanki hâli. Bunun için de hastanesi de var, başka unsurlar da var; şehir gibi bir şey.
"TAMAMEN YERLİ YAZILIMLAR"
Bunu sıfırdan yazıp sisteme entegre eden şirketlerimiz oldu. Bunlar artık tamamen yerli yazılımlar. İhracat kalemi olarak da çok sayıda ülkeden talep gören bir şey, Pakistan bunlardan bir tanesi. Bizden komuta kontrol sistemi isteyebiliyorlar, bu da kendi başına pazarlanabiliyor.
YERLİLİK ORANINI AÇIKLADI
Yüzde 10'luk bir bölümü kaldı. Operasyon kabiliyetini yüzde 90-95 kazanmış şekilde de kullanıma geçebilir. Yüzde 60'lar civarında yerli.
AKINCI adım adım büyüyecek bir proje. AKINCI oyunu başka bir boyuta taşıyor. İHA, SİHA yolculuğumuz için AKINCI bir başka adım. Vurucu gücünüz artıyor, vurulma ihtimaliniz azalıyor.