Ampulden Hazine’ye 750 milyon!
Ampul üretmek için şirketler sıraya girdi
Enerji Bakanlığı, 1.5 milyar liralık sokak lambası faturasını LED teknolojisini kullanarak yarıya yarıya düşürecek. Ampul üretmek için yerli ve yabancı şirketler sıraya girdi
Enerji Bakanlığı, sokak aydınlatmalarında tasarruf sağlayacak yeni bir modeli hayata geçirmek için düğmeye bastı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sokak aydınlatmalarına yılda 1.5 milyar lira ödendiğini belirterek cadde, sokak ve parklarda tasarruflu ampul kullanılması için çalışmaya başladıklarını açıkladı.
Yıldız, “Sokak aydınlatmalarında armatürleri verimli olanlarla değiştirerek yılda yüzde 40’ları aşan oranlarda tasarruf etmek mümkün. Bu sayede yılda 750 milyon liralık bir tasarruf sağlamayı planlıyoruz” dedi.
Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) tarafından düzenlenen ‘Enerji Hanım’ Projesinin Malatya’daki etkinliği öncesi gazetecilerle biraraya gelen Yıldız, parası Hazine tarafından ödenen sokak aydınlatmaları konusunda yeni bir çalışma başlattıklarını açıkladı. Yıldız’ın verdiği bilgilere göre, sokak aydınlatmalarında kullanılan armatürler verimliliği daha yüksek olanlarla değiştirilecek. Bu değişimin maliyetinin yaklaşık 3.5-4 milyar lira olacağını anlatan Bakan Yıldız, “Bu süreçte biz elektrik dağıtım şirketlerine aynı tarife bedelini ödeyeceğiz. Dolayısıyla 6 yılda bunun parasını çıkaracak” dedi.
Philips üretim için geliyor
Hazırlanan yol haritasına göre Enerji Bakanlığı, EPDK, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, elektrik dağıtım şirketleri ve armatür üreten şirketler bir araya gelecek, altı ay içinde düğmeye basılacak.
Bakan Yıldız, ampul değişiminde ‘yerli üretim’ şartı aradıklarının altını çizerek, “Yurtdışından getirirsen maliyeti 100 lira, Türkiye’de üretirsen maliyeti 75 lira. Yerli üretirsen o 25 lirayı da vereceğiz’ dedik. Dünya devi Philips ‘ben varım’ dedi. Yerli sanayi ve üretim yapmadan bu değişimden kalıcı sonuçlar almak mümkün olmayacaktır” diye konuştu.
Pilot çalışma kapsamında TBMM ile Enerji Bakanlığı arasındaki bulvarı ücretsiz olarak yenilendi. Filli olarak ortaya yüzde 41 oranında bir tasarruf sağlandı. Bu konuda başta Philips olmak üzere diğer armatür şirketleriyle de görüştüklerini anlatan Bakan Yıldız, “Manisa ve İzmir’deki yerli firmalarda da büyük bir heyecan var. İnşallah iyi sonuçlar alacağız” dedi.
Taner Yıldız, “Nasıl araçlarda ‘eskisini getir yenisini götür’ dedik, beyaz eşyada da önümüzdeki süreçte bir düzenleme gelir” değerlendirmesini yaptı. Yıldız, sözlerine şöyle devam etti:
“Nasıl araçlarda eskisini getirene yenisini götürün dedik, beyaz eşya’da da, tam formüle etmiş değiliz ama önümüzdeki süreçte bir düzenleme gelir. Adım adım yapılan bir konu. Daha öncesinde eski alındı fakat onu fakir fukaraya verdi. Yani sistemden çıkmadı. Bu geçiş dönemini isteyen bir konu. 2-3 yıl sonra üretimlere ve piyasanın durumuna bakacağız.”
Evde 4 milyar lira tasarruf etmek mümkün
Enerji verimliliği rakamları hakkında bilgi veren Enerji Bakanı Taner Yıldız, şöyle konuştu: “2023 kadar yüzde 20 tasarruf ettiğimiz bir enerji dünyası oluşturmaya çalışıyoruz. Bu her yıl 2 tane Atatürk barajı yapmışçasına tasarruf yaratmamız anlamına geliyor. Elektrik faturasına, mesken, sanayi, ticareti ile beraber 60 milyar lira ödüyoruz. Burada yüzde 20’lik bir tasarruf demek kabaca 15 milyar liranın cepte kalması demek. Sadece evlerdeki küçük uygulamalar ile bunun 4 milyar lirası konutlara meskenlere ait oluyor.” Yıldız, elektrik faturasını düşürmek isteyen vatandaşları ‘tasarruf çetelerine’ karşı dikkatli olmaları konusunda da uyardı.