Altı üstünden pahalı
İstanbul’da metro aktarma tünellerinde dükkan kiraları lüks AVM’lerin kiralarını geçti. Zorlu AVM’nin altındaki dükkanların kirası üst tarafın neredeyse % 50 üzerine çıktı
Son dönemde İstanbul’daki metro ağı sürekli genişlerken istasyon sayısı da buna paralel olarak artış gösterdi. Özellikle kentin merkezi noktalarındaki metro istasyonlarının metrobüs gibi diğer ulaşım sistemine entegrasyonu için yapılan yeraltı tünelleri de buna bağlı olarak çoğalıyor. Raylı sistemlerdeki genişleme tüm insan trafiğini bu tünellere çekmeye başladı. Sirkülasyonun bu kadar yüksek olduğu tünellerde kira fiyatları son zamanlarda cep yakıyor. Yatırımcısına oldukça fazla kazandıran aktarma tünellerdeki dükkanlar kira fiyatlarında hemen üzerindeki AVM’lerin ortalamalarını geride bırakıyor. Birkaç farklı gayrimenkul araştırma firmasının İstanbul özelinde yaptığı araştırmalara göre AVM’lerde ortalama metrekare kira fiyatı 35-40 dolar seviyesinde. Bu rakam Avrupa yakasında
45 dolara kadar çıkıyor. En lüks semtlerdeki AVM’lerde bu rakam 65 doları zorluyor. Ancak son yıllarda metrolardaki dükkanların metrekare başına 90 dolarlık kirası AVM’lerin koltuğunu yerinden etti.
Aylık 10 bin lira kira
Zincirlikuyu’daki metro aktarma tünelinde aralarında bijuteri, telefon, büfe, kuaför, pastahane ve kahveci olmak üzere toplam 13 dükkan var. Her dükkan 30 metrekare alana sahip. Her birinin kirası aylık 10 bin lira. Tünelin bulunduğu metro hattını bu yılın ilk dokuz ayında 89 milyon kişi kullanmış. Buradaki yüksek sirkülasyonu görüp gelenlerden birisi de Murat Çini. Kendisi Koç Holding’de çalışırken tatil için ABD’ye gidiyor ve Manhattan’da butik kahve konseptini görüyor. Daha sonra İstanbul’a gelip yatırım için yer arayan Çini, metro tüneline neden geldiğini şöyle anlatıyor:
Burayı 4 yıldır işletiyorum. Kahve dükkanı açmak istiyordum ve buradaki inanılmaz insan trafiğinden yararlanmak istedim. Sürekli insanlar geçiyor. Bir konu hakkında danışmak isteyen ya da adres sormak isteyen insan sayısı çok fazla. Bir soru sorarken yan tarafta ürünü görüp satın alabiliyorlar. Onun haricinde etrafta ofis sayısı çok fazla sabah ve akşam beyaz yakalılar yoğun kahve tüketiyorlar. Bu saatlerde talebe yetişemiyoruz. Biraz kaliteli ürün satıyorsanız gerçekten çok fazla müşteriniz oluyor. Günde en az 250 müşteri geçerken benim dükkanıma uğruyor.
Sabah föne geliyorlar
Tünelde yatırım yapanların ortak amacı iş saatlerindeki trafikten faydalanmak. İstanbul halkının henüz iş yolculuğu tünelde en fazla mesainin harcandığı zamana denk geliyor. Tüneldeki kuaför de özellikle sabah saatlerinde fön çektirmek için gelen kadınların sıra oluşturduğunu söylüyor. Tüneldeki esnafa göre tünelde en fazla işi yapan dükkan ise telefoncu dükkanı ve büfe. Tünel İBB tarafından Zorlu’ya Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılmış. Asıl işletmeci aslında Metro İstanbul. Son sözleşmeye göre dükkan başına 10 bin lira ödeniyor. Esnaf önümüzdeki yıl Metro İstanbul ile yeni sözleşmeler imzalayacaklarını ve kiraların daha da yükseleceği görüşünde.