Almanya örnek aldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TOBB’a yaptığı ‘Her üye 1 kişi alsın, 1.5 milyonun işi olsun’ çağrısı örnek oldu. Alman Ekonomi Bakanı, devlerin CEO’larına mektup yazıp ‘Mültecileri işe alın’ dedi.
Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’de mülteci sorunu tartışılmaya devam ederken, Almanya’dan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çağrısına benzer öneri geldi.
Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, borsada işlem gören en büyük 30 şirkete, küçük ve orta boy işletmeleri örnek alarak daha fazla mülteciyi işe almaları çağrısında bulundu. Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB), “Her üye 1 kişi işe alsa 1.5 milyon iş sahibi olur” teklifini yapmıştı.
‘İş bulmak vazifemiz’
Merkez Sosyal Demokrat Partisi (SPD) lideri Gabriel, Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği’nin (DIHK) yanı sıra KOBİ’lerin de iş piyasasında köprüler inşa etmek için sarf ettikleri çabaya dikkat çekti.
CEO’lara yazdığı mektupta Gabriel, “Ancak kurumsal Almanya’nın en iyileri yani siz olmadan köprü tamamlanmış değil” dedi ve rekor yüksek seviyede göçmen akımının Almanya’nın yeniden birleşmesinden sonra en çok çaba gerektiren vazifesi olduğunu belirtti.
Gabriel, DAX 30’da işlem gören, aralarında Volkswagen, Daimler, BMW, Lufthansa, Siemens’in yer aldığı 30 büyük devin CEO’larına yazdığı mektupta, “Bu konuda büyükler Avrupa’nın en büyük ekonomisinin belkemiğini oluşturan binlerce küçük şirketten çok daha az çaba sarfediyor” eleştirisini iletti.
Almanya, çoğunluğu Suriye, Irak ve Afganistan’daki çatışmalardan kaçanlar olmak üzere geçtiğimiz yıl ülkeye giriş yapan yaklaşık 1.2 milyon mültecinin Avrupa’ya entegre olmaları çabalarında en önde yer alıyor. Yapılan anketlere göre, 30 DAX şirketi sadece 54 mülteciyi işe aldı.
30 dev 3.9 milyona istihdam sağlıyor
DAX 30, Almanya’nın en önemli hisse senedi endeksi konumunda. DAX 30 Endeksi’nde en güçlü Alman şirketleri yer alıyor ve 3.9 milyon kişiyi istihdam ediyorlar. İşte bu devlerden bazıları şunlar: Volkswagen AG, Daimler, Bayer AG, Allianz, BMW, Commerzbank, Continental, BASF, Beiersdrof AG, Adidas, Deutsche Bank, E.ON, Henkel, Lufthansa, Merck, Deutsche Post, Heidelberg Cement, Siemens, RWE, Thyssenkrupp.
1.2 milyon mülteci kabul etti
Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşması 20 Mart’ta yürürlüğe girdi. Anlaşma gereği Almanya, Türkiye’den alınacak toplam mültecilerin beşte birini kabul edecek. AB üyesi 27 ülke geri kalanı alacak. 1 Ocak 2015’ten bu yana Almanya 1.2 milyon mülteciyi kabul etti.
TOBB üyeleri 1 kişi alsa 1.5 milyon işe kavuşur
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar Borsalar Birliği’ne (TOBB) Almanya’daki benzer çağrıyı 2010’da yaptı.
Erdoğan, “TOBB’un 1.3 milyon üyesi var. Bunlar birer işçi alsa Türkiye’de işsizlik 3 puan düşer” önerisini getirdi.
Cumhurbaşkanı, TOBB üyelerine çağrısını en son Mayıs’taki Uluslararası 8. İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı’nda yineledi. Erdoğan, TOBB üyelerine, şöyle seslendi: “Bilin ki işçinin alın terinin hakkını vermek sizi daha da zengin kılacaktır. Bugün burada Türkiye’nin en büyük işveren kuruluşu yok. Buradan söylerim ama kırılmazlar. Buradaki her üye, bir kişi alsa
1.5 milyon işsize iş demektir. Her üye bir kişiyi kendi işyerine almış olsa 1.5 milyon kişi iş sahibi olur. Ne kaybederler ya. Bir kişi işe alsa batar mı? Tam aksine bereketlenir orası. Ama maalesef öldüğümüzde, bu paralar öldüğümüzde bizimle birlikte gelmeyecek. Bunlar burada kalacak. Öyleyse şöyle açalım. İşsiz insanımızı iş sahibi yapalım. Onlar da buna hep fedakarlıkla bakacaktır.”
Suriyeli’ye çalışma izni
Türkiye’de ikamet eden ve çoğunluğu Suriyeli mültecilere belli koşullarda çalışma izni Şubat 2016’da verildi. Mültecilere, çalıştıkları işyerinin yüzde 10’unu geçmemek koşuluyla çalışma izni sağlandı. Ancak ucuz işgücü mültecilerin işsizliği artırdığı tartışılıyor.