Alışverişin en büyüğü 3. havalimanında olacak!
AYD Başkan Yardımcısı Avi Alkaş, İstanbul’da 103 AVM bulunduğunu, 2018 yılının sonuna kadar 31 AVM açılacağını söyledi. Alkaş’a göre 3. Havalimanı açılınca büyük AVM’ler bölgeye kayacak.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkan Yardımcısı Avi Alkaş, 2015-2016 yılları arasında İstanbul’a yeni AVM’ler geleceğini, özellikle 3. Havalimanı’nın açılışından sonra o bölgede büyük AVM’lerin faaliyete geçeceğini ifade ederek, “Önümüzdeki süreçte, otel, rezidans, AVM ve kültür merkezi birleşiminden oluşan AVM’lerin ard arda geldiğini göreceğiz. 25 bin metrekarelik küçük AVM’ler için çanlar çalıyor ama büyük kapsamlı projeler için hâlâ yarın var. Türkiye genelinde 2015 sonuna kadar en az 7-8 AVM daha açılacak” diye konuştu.
Bugün itibariyle İstanbul’da 103 AVM’nin faaliyette olduğunu belirten Alkaş, “2018 sonuna kadar 31 yeni AVM daha açılacak ve toplam sayı 134 olacak” dedi. Avi Alkaş, 2015 yılı birinci çeyrek rakamlarına göre, Türkiye’de toplam alanı 10 milyon metrekareye ulaşan 344 alışveriş merkezi bulunduğunu belirterek, 77 AVM’nin ise inşaatının sürdüğünü dile getirdi. Alkaş, şöyle devam etti:
Sayı 421’e çıkacak
“İstanbul’da toplam alanı 3.8 milyon metrekareye ulaşan 103 alışveriş merkezi bulunuyor. Mevcut durumda, 2.8 milyon metrekareden oluşan 77 yeni alışveriş merkezinin inşaatı devam ediyor. 2018 yılı itibariyle toplam 421 alışveriş merkezinde 12.8 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor. Türkiye’de henüz alışveriş merkezi olmayan 24 şehir bulunuyor. 2013 sonunda her 1.000 kişi başına 126 metrekare kiralanabilir alan olarak ölçülen Türkiye’nin perakende yoğunluğu, 2014’te 129 metrekare seviyesine ulaştı. Mevcutta ise bu rakam 128 metrekare seviyesinde seyrediyor. Bu rakamın Avrupa ortalamasında karşılığı 198 metrekare kiralanabilir alan.”
10-12 tane kapandı
Yeni AVM’ler açılırken kapananlar olduğunu da vurgulayan Alkaş, doğru planlanmayan, konumlandırılmayan ve doğru mağaza karmasıyla kurgulanmayan AVM’lerin batmaya mahkum olduğunu anlattı. Son 10 yılda konumlandırma hatalarından dolayı Türkiye genelinde 10-12 kadar AVM’nin kapandığını kaydeden Alkaş, kapanan AVM’lerin ağırlıklı olarak Beylikdüzü’nde yer aldığını belirtti. Bu AVM’lerin hastane, call center merkezi gibi değerlendirilmeye çalışıldığını anlatan Alkaş, ancak fiziksel şartlarının elverişli olmaması nedeniyle birçoğunun atıl kaldığını söyledi. Yeni AVM sayısında eskiden olduğu gibi çok hızlı bir sayısal artış olmadığını, AVM yapımındaki hızlı çıkışın 2000-2010 yılları arasına denk geldiğini anlatan Alkaş, şu an sayısal artışın azaldığını ve metrekare oranlarının arttığını bunun da daha nitelikli daha iyi planlanan AVM’leri beraberinde getirdiğini kaydetti.
İftara gelip kule satın alıyorlar!
Türkiye’nin yabancı yatırımcılar tarafından yakın takipte olduğunu anlatan Avi Alkaş, özellikle Körfez ülkelerinden gelen yatırımcıların toplu konut alımı yaptıklarına dikkat çekti. Suudi Arabistanlı birkaç grupla görüştüklerini kaydeden Alkaş, şöyle devam etti: “Bürokrasinin hantallığı yok edildiği takdirde Türkiye bir yatırım cennetine dönüşebilir. Son 10 yılda doğrudan yabancı yatırımcı Türkiye’ye 100 hatta 160 milyar dolar getirdi. Direkt bina yatırımı yapan olduğu gibi ortaklıklar da oldu. Avrupa ve Amerika’dan ziyade Körfez ülkeleri Türkiye’ye daha çok rağbet ediyor. Özellikle Katar, Kuveyt ve Suudi Arabistan’dan büyük ilgi var. Ramazan’da ise iftar için gelip konut projelerinden kule satın alan Arap yatırımcılar dikkat çekiyor.”
Ramazan iyi geldi
Ramazan’ın AVM’lere yansımalarını değerlendiren Avi Alkaş, market cirolarında Ramazan nedeniyle önemli bir artış olduğunu vurguladı. Shopping Fest’in Ramazan’a denk gelmesinin AVM sektörüne ayrı bir hareketlilik kazandırdığını anlatan Alkaş, “Özellikle Arap turistler için Ramazan ve Shopping Fest’in çakışması bir fırsat oldu. Hem Ramazan’ı İstanbul’da geçirip hem de alışveriş yapıyorlar” dedi. Alkaş, Ramazan’ın AVM ziyaretçi sayısını yüzde 8-10 kadar artırdığını da kaydetti.