Alım garantili ilaç devri
Sağlık Bakanlığı ilaç sektöründe dış ticaret açığını azaltmak için üretimi teşvik amacıyla alım garantili ilaç dönemine hazırlanırken, Fransız Servier üretimini Türkiye’ye kaydırdı
Sağlık Bakanlığı, dış ticaret açığı yaratan ilaç sektöründe 10 milyar liraya yakın ithalatın bir bölümünün Türkiye’de üretime yönlendirilmesi için çeşitli teşvik politikaları üzerinde çalışırken; Fransa merkezli uluslararası ilaç grubu Servier, Türkiye pazarına yönelik İrlanda ve Fransa’da gerçekleştirdiği üretimini Türkiye’ye kaydırma kararı aldı.
Buna göre 2018 yılına kadar Türkiye’de yıllık 32 milyon kutu üretimine ulaşmayı planlayan Servier, üretimini Abdi İbrahim ve İlko İlaç üzerinden gerçekleştirecek. Şirket karar öncesinde Türkiye’de fason üretimle yılda 13 milyon lira tutarında 6.2 milyon kutu yerel üretim gerçekleştiriyordu.
Toplantıda konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, hem ilaç sektöründe dış ticaret açığını azaltmak, hem de ilaç sanayinin altyapısını güçlendirmek için Türkiye’de üretimi teşvik etmek istediklerini, özellikle biyoteknolojik ürünlerin Türkiye’de üretimine yönelik gayret içinde olduklarını söyledi.
Ya kendin gel ya ürettir
Özellikle yüksek maliyetli ilaçlarla ilgili çalışma içinde olduklarını belirten Gümüş, “Biraz daha nitelikli ilaçların üretilmesini teşvik için başta biyoteknolojik ürünler olmak üzere Türkiye’de imaline çalışıyoruz. Bazı kalemlerle ilgili uzun dönem alım garantisi vereceğiz. Ama üretimi yerli bir firmayla beraber yapmalarını isteyeceğiz. Yani ya gelip yatırımını yapsın ya da buradaki Türk şirketlerin fabrikalarında ürettirsin” dedi. Plazma ve aşı ürünleri konusunda da alım garantisi çalışmalarının devam ettiğini belirten Gümüş, tıbbi cihazlara verilen 7 yıl alım garantisinin yatırımları çok hareketlendirdiğini anlattı.
Türkiye ana vatan haline geldi
Servier Türkiye Genel Müdürü Philippe Mea, satışlarının yüzde 97’sine gelen 21 milyon kutu ilacın üretiminin 18 ay içerisinde tamamen Türkiye’ye taşınacağını söyledi. 2018’de 32 milyon kutuluk üretim kapasitesine ulaşacaklarını anlatan Mea, komşu ülkelere ihracatla rakamın artabileceğini vurguladı. Türkiye’de üretim kararında, bu ülkeye inanmaları ve sağlık sisteminin çekici olmasının etkisi bulunduğunu dile getiren Mea, “Bizim için Türkiye ana vatan haline gelmiştir” ifadesini kullandı.