Alan-satan memnun emlakçılar tepkili
Gayrimenkul alım-satım ve kiralamada komisyon oranları düştü. Alım-satımda yüzde 6 olan bedel yüzde 4’e inerken, kiralamada alınan komisyon 1 aylık kirayı geçemeyecek. Düzenleme ev alan-satan ve kiralayanları memnun etse de gelirleri azalan emlakçılar düzenlemeye tepkili
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, taşınmaz ticaretini yeniden düzenledi. Buna göre, emlak komisyonlarının oranları düşürüldü ve emlak danışmanlığı yapabilecek kişilerin şartları belirlendi. Bir gayrimenkulün satışında emlakçıya satıcı ve alıcı ayrı ayrı yüzde 3, toplamda yüzde 6 komisyon ödüyordu. Kiralamada da yıllık kira bedelinin yüzde 12’si talep ediliyordu.
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’e göre, artık ev alan da satan da kiralayan da daha az komisyon ödeyecek. Hizmet bedeli yani komisyon yeni yönetmeliğe göre, alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer olmak üzere toplam yüzde 4 olacak. Bunun üzerine KDV eklenecek. Kiralama işlemlerinde de hizmet bedeli 1 aylık kira bedelini geçmeyecek.
En az lise mezunu
Yeni yönetmelikle taşınmazla ilgili danışmanlık hizmeti veren gerçek veya tüzel kişilerle esnaf ve sanatkarların mesleki faaliyetleri, bunlara yetki belgesi verilmesi, taşınmaz ticaretiyle iştigal eden işletmelerde aranan şartlar belirlendi. Buna göre, taşınmaz ticaretini, işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkarlar yapabilecek. İşletmeye yetki belgesi verilebilmesi için yetkilinin, en az lise mezunu, iflas etmemiş, konkordato ilan etmemiş olması gerekecek. Emlak danışmanlığı yapmak için mesleki yeterlilik belgesine sahip olma şartı da getirildi. Yetki belgesi başvurusu, belge verilmesinde aranan şartların taşındığını gösteren belgelerle Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden yapılacak. İşletmenin belirtilen şartları taşıyıp taşımadığı, başvuru tarihinden itibaren 7 gün içinde ticaret il müdürlüğü tarafından bir tutanakla yerinde tespit edilecek.Yetki belgesi olmayan işletmelere ruhsat verilmeyecek. Düzenlemenin bu hükmü için 3 aylık geçiş dönemi öngörüldü.
Emlak ofislerinde olması gereken şartlar da belirlendi. İşletmelerde, bağımsız bölüm niteliğinde ve net alanının en az 30 metrekare olması, arşiv bölümünün bulunması ve teknik donatılara sahip olması şartı aranacak.
140 bin emlakçı var
- Emlak alım satım sektöründe 140 bin kişi çalışıyor, 100 bin civarında emlak ofisi bulunuyor.
- Kurumsal danışmanlık markaları 1.200 ofiste 12 bin gayrimenkul danışmanı ile faaliyet gösteriyor.
- Kurumsal markaların yıllık 250 milyon dolar komisyon geliri bulunuyor.
- Aracı ile satılan 100 konutun 30’u normal emlakçılar, 10’u kurumsal gayrimenkul danışmanlık markaları tarafından satılıyor.
- Gayrimenkul satışının yüzde 70’i alıcı ve satıcının farklı emlakçılar tarafından temsili ile gerçekleşiyor.
Kurumsal firmanın satışına ket vuruldu
Düzenlemeye, gayrimenkul danışmanlık firmaları itiraz ediyor. Bünyesinde 1.500 kurumsal gayrimenkul danışmanı barındıran Coldwell Banker Türkiye’nin Ülke Başkanı Gökhan Taş, çıkan yönetmelikte özellikle hizmet bedellerinde gidilen kesinti sebebiyle kurumsal firmaların güçlü satış performansına ket vurulduğunu söyleyerek, yönetmeliğin ikinci el konut satışlarını olumsuz etkileyeceğini belirtti. Taş, “İkinci el konutlarını satanlar da sıfır konut alıyor. Sıfır konut satışları bu yönetmelikle darbe alacak” dedi.
Taş, gelir kaybını bir örnekle açıkladı: “Şu an 500 bin TL’lik evin satışında emlakçıya satıcı KDV hariç 12 bin 712 TL ödüyordu. Emlakçı elde ettiği bu paranın yüzde 22’sini kurumlar vergisi olarak yine devlete ödüyordu. Kalanın yarısını ofis yarısını da emlak danışmanı alıyor. Yani emlak danışmanı bir satıştan aslında 5 bin 210 lira kazanıyordu. Yönetmeliğe göre kazanç yüzde 33 azaldı. Yani ofisin işletme maliyetleri, danışmanın pazarlama ve tanıtım maliyetleri direkt kesilmiş oldu.”