Aksa Enerji kimin, AKSEN (Aksa Enerji) hisse fiyatı ne kadar? Yönetim Kurulu üyeleri kim, Merkez Bankası eski başkanı Naci Ağbal Aksa Enerji Aksa yönetimde mi?
Aksa Enerji bugün yapılacak Genel Kurul'da Merkez Bankası'nın eski başkanı Naci Ağbal'ı yönetim kurulu başkan yardımcılığı adaylığı için onaya sunacak. Söz konusu gelişmenin ardından Aksa Enerji hakkında yapılan aramalar da arttı. Peki, Aksa Enerji kimin, AKSEN (Aksa Enerji) hisse fiyatı ne kadar? Yönetim Kurulu üyeleri kim, Merkez Bankası eski başkanı Naci Ağbal Aksa Enerji Aksa yönetimde mi?
Merkez Bankası'nın eski başkanı Naci Ağbal'ın yeni görevi belli oldu. Aksa Enerji bugün yapılacak Genel Kurul'da Naci Ağbal'ı yönetim kurulu başkan yardımcılığı adaylığı için onaya sunacak.
Şirketten dün akşam KAP'a yapılan açıklamada Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Tülay Kazancı'nın yerine, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı adayı olarak Naci Ağbal'ın bugün yapılacak Genel Kurul'un onayına sunulacağı belirtildi. Ağbal, Merkez Bankası başkanlığı görevinden geçen yılın ilk aylarında alınmıştı. Peki, Aksa Enerji kimin, AKSEN (Aksa Enerji) hisse fiyatı ne kadar? Yönetim Kurulu üyeleri kim?
AKSA ENERJİ KİMİN?
1997 yılında kurulan Aksa Enerji, Türkiye’nin en büyük halka açık serbest elektrik üreticisidir. Aksa Enerji’nin ana ortağı Kazancı Holding, temelleri 1950’li yıllarda atılan, bugün, 4 kıtada üretim yapan, 9.000’den fazla çalışanıyla 23 ülkede faaliyet gösteren ve 176 ülkeye ihracat yapan küresel bir güçtür. Kazancı Holding, her biri sektöründe öncü konumda bulunan iştirakleri aracılığıyla, enerji üretimi, elektrik dağıtımı ve satışı, doğal gaz dağıtımı, jeneratör üretimi ve satışı ile enerji sektörünün lider gruplarından biridir. Grup, enerjinin yanı sıra tarım ve turizm alanlarındaki faaliyetleri ile de değer yaratmaktadır.
7 ülkedeki faaliyetleriyle global bir enerji şirketi olan Aksa Enerji, projelendirmeden satın almaya, inşaat ve montaja kadar tüm santral kurulum işlemlerini yetkin teknik ekipleriyle kendi bünyesinde gerçekleştirmektedir. Şirket, bugüne kadar kömür, akaryakıt, biyogaz, doğal gaz, rüzgâr ve hidroelektrik gibi çeşitli enerji kaynaklarını kullanarak 30’dan fazla enerji santralini inşa etmiş ve işletmiştir.
Bu konudaki deneyimini enerjiye ihtiyacı olan ülkelerde santral kurulumlarıyla yurt dışına taşıyan Aksa Enerji, enerji alanında hızlı ve güvenilir çözümler sunmaktadır.
KKTC yatırımından sonra yurt dışında büyümeyi hedef edinen Aksa Enerji, globalleşme yolundaki ilk adımını 2015 yılında atmıştır. Verimlilik ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımını yurt dışına taşımak için harekete geçen Aksa Enerji’nin ilk hedefi Afrika olmuş; Gana, Madagaskar ve Mali’de kısa sürede kurup devreye aldığı enerji santralleriyle Afrika kıtasına açılmıştır. Döviz bazında garantili elektrik satış sözleşmeleriyle Afrika’daki varlığını pekiştiren Aksa Enerji, 2020 yılında ise Özbekistan ile Asya pazarına adımını atmıştır. Şirket, enerji ihtiyacı olan tüm coğrafyalarda yeni yatırım projelerini yakından takip ederek global hizmet ağını daha da genişletmeyi hedeflemektedir.
2010 yılında Aksa Enerji hisse senetleri, AKSEN koduyla Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamıştır. Aksa Enerji hisse senetleri; BIST 50, BIST Elektrik, BIST Sürdürülebilirlik, BIST Kurumsal Yönetim Endeksi ve MSCI Türkiye Endeksi’nde işlem görmektedir.
AKSEN (AKSA ENERJİ) HİSSE FİYATI NE KADAR?
AKSEN hisse fiyatları 18 Temmuz 2022 tarihinde 28.5 liradan işlem görmektedir.
NACİ AĞBAL KİMDİR?
Naci Ağbal, 1 Ocak 1968 tarihinde Minteha ve Yakup Ağbal çiftinin çocuğu olarak Bayburt'un Yoncalı köyünde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Çorum'da tamamladıktan sonra 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl Teftiş Kuruluna girdi, 1993'te Maliye Müfettişi oldu. Yüksek Lisans eğitimini 1998 yılında Exeter Üniversitesi İş İdaresi Genel İşletme Yönetimi (MBA) Programında tamamladı.
2003 yılında Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı görevine, 2007 yılında Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'ne atandı. Ekim 2008 tarihinde Bakanlar Kurulu kontenjanından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine seçildi. 8 Mart 2008 tarihi itibarıyla de Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet üyesi oldu. 12 Haziran 2009 tarihinde Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı görevine atandı.Bu görevini 9 Şubat 2015 tarihine kadar sürdürdü
Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde AK Parti Bayburt milletvekili olarak Meclis'e girdi. 13 Eylül 2015 tarihinde AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine başladı. Kasım 2015 Türkiye Genel Seçimleri'nde tekrar AK Parti Bayburt milletvekili olarak Meclis'e girdi.
64. ve 65. Türkiye Hükûmeti'nde Maliye Bakanı olarak görevlendirildi.
2018-2020 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı görevini yaptı.
Ağbal, 7 Kasım 2020'de Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal yerine göreve atanmıştı. Ağbal, 20 Mart 2021'de Merkez Bankası başkanlığı görevinden alındı.