Gazete Vatan Logo

Aksa Akrilik kimin, Aksa Akrilik’in sahibi kim?

Aksa Akrilik, haftada 4 gün mesai uygulamasına geçiyor. Aksa Akrilik Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Cengiz Taş, “Yapılan araştırmalara göre, iş yaşam dengesinin sağlanmasına yönelik yeni çalışma sistemleri, çalışanların memnuniyeti üzerindeki olumlu etkisinin yanı sıra, üretkenliği ve verimliliği de önemli ölçüde artırdı. Avrupa’da birçok ülke, esnek çalışma seçenekleri ile hem çalışan memnuniyetinde hem de iş sonuçlarında oldukça olumlu sonuçlar aldıklarını duyurdu.

Aksa Akrilik kimin, Aksa Akrilik’in sahibi kim?

Akrilik elyaf üreticisi Aksa Akrilik 1 Ocak’tan itibaren haftada 4 gün mesai uygulamasına geçiyor. 31 Mart 2023 tarihine kadar denenecek uygulama ile verimliliğin ve çalışan memnuniyetinin artırılması hedefleniyor. Uygulama, bin 450 çalışandan fazla mesai ücreti almayan yaklaşık 200 çalışana uygulanacak.

AKSA AKRİLİK 4 GÜNLÜK MESAİYE GEÇİYOR!

Pandemi ve teknolojik gelişmelerin de etkisiyle hemen hemen tüm sektörlerde farklı çalışma uygulamalarının araştırılmaya ve hayata geçirilmeye başlandığına işaret eden Aksa Akrilik Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Cengiz Taş, “Yapılan araştırmalara göre, iş yaşam dengesinin sağlanmasına yönelik yeni çalışma sistemleri, çalışanların memnuniyeti üzerindeki olumlu etkisinin yanı sıra, üretkenliği ve verimliliği de önemli ölçüde artırdı. Avrupa’da birçok ülke, esnek çalışma seçenekleri ile hem çalışan memnuniyetinde hem de iş sonuçlarında oldukça olumlu sonuçlar aldıklarını duyurdu. Biz de bu kapsamda, 3 ay süre ile haftada 4 gün mesai sistemini deneyerek iş dünyasına örnek olacağız. 1450 çalışanımızdan fazla mesai ücreti almayan yaklaşık 200 çalışanımıza uyarlanacak uygulamamız sonrası sonuçları duyuracağız. Uygulama kapsamındaki çalışanlarımızın performansını iş sonuçları ve hedeflere göre ölçeceğiz. Aksa, aidiyet duygusu yüksek, yıllardır iş odaklı performans düzenine alışık bir çalışan yapısına sahip. Dolayısıyla, 50 yıllık köklü geçmişiyle de bu uygulamayı en iyi şekilde hayata geçirecek şirketlerin başında geliyor” açıklamasında bulundu. 

Haberin Devamı

200 ÇALIŞAN HAFTADA 4 GÜN MESAİ YAPACAK 

1 Ocak- 31 Mart 2023 tarihleri arasında uygulamanın yürütüleceği bilgisini paylaşan Aksa Akrilik Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Cengiz Taş, “İşlerinin gerektirdiği sürelerde fazla çalışma yapan ve mesai ücreti almayan çalışanlarımız, görev ve sorumluluklarını eksiksiz yaptıkları, hedeflerini tam olarak gerçekleştirdikleri sürece haftada 4 gün çalışma yapabilecekler. Yapılacak pilot uygulamanın iş sonuçlarımızın kalitesini artırarak katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ayrıca süregelen haftada 2 gün evden çalışma sistemimiz de devam edecek” dedi. 

Haberin Devamı

AVRUPA’DA BİRÇOK ŞİRKET HAFTADA 4 GÜN MESAİ SİSTEMİNE GEÇTİ 

Tüm dünyada haftada 5 gün olan mesai süresini azaltmak üzerine uygulamalar başlatan şirketlerin sayısı artıyor. Şimdiye kadar İngiltere, Belçika, ABD, Yeni Zelanda, İrlanda ve Kanada'da haftada dört gün mesai uygulamaları bazı şirketlerce deneniyor. Araştırmalar, 4 gün mesai sisteminin üretkenliği ve refahı artırmanın yanı sıra, şirketlerin enerji maliyetlerini de önemli ölçüde düşürdüğünü gösteriyor.

AKSA AKRİLİK KİMİN, SAHİBİ KİM?

Türkiye'nin köklü sanayi gruplarından Akkök Holding'e bağlı olan Aksa Akrilik Kimya Sanayii A.Ş., 1968 yılında Türkiye'nin akrilik elyaf ihtiyacını karşılamak üzere Yalova'da kurulmuş ve 1971 yılında 5000 ton/yıl kapasiteyle üretime başlamıştır.

Kendi sitelerinde AKSA Akrilik’in sahibi şu kelimelerle ifade ediliyor:

Sanayici Raif Dinçkök, İstanbul Sanayi Odası’nın 30 Mayıs 1952’de toplanan ilk meclisine seçilen üyelerden biri oldu.

İlk dönemlerden itibaren Yönetim Kurullarında görev aldı ve 1956-1960 yılları arasında İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. İSO’ya bugünkü tarihi merkez binasını kazandıran Raif Dinçkök, ilk dönemden, vefat ettiği 1994 yılına kadar, “İstanbul Sanayi Odası’nın Duayeni” olarak görev yapmıştı. Mesai arkadaşlarının ve yakın dostlarının hatıralarında Raif Dinçkök, İstanbul Sanayi Odası’nda yaptığı hizmetlerin ötesinde, Türk özel sektör sanayinin gelişimi için çaba harcamış, sanayicilik vasfının kendisine yüklediği görev ve sorumlulukları büyük bir özveri ve dayanıklılıkla göğüslemiş, çalışkanlığı ve gösterişi sevmeyen kişiliğiyle, iş dünyasında örnek alınan mümtaz bir şahsiyet olarak anılmaktadır.

Haberin Devamı

Rumeli'den Türkiye'ye Göç

Balkan Harbi sırasında, ailesi, bugün Yunanistan’la Makedonya arasında kalan Doyran Gölü bölgesinden Türkiye’ye göç ederken, 1912 yılında Selanik’te doğan Raif Dinçkök, İstanbul’da Ticaret Lisesi’ni bitirdikten sonra, 1934 yılında baba mesleği olan ticaret hayatına atılmıştı. Aslında Doyran şehrinin tanınmış, varlıklı ailelerinden biri olan Dinçkök’ler, kalabalık bir grup halinde önce İzmir’e göç etmişlerdi. Ailenin bir kısmı İzmir’de yerleşerek Doyran soyadını almış, büyükbaba Ali Bey ise, eşi ve çocuklarıyla birlikte İstanbul’a taşınmıştı. İstanbul’da taahhüt işleri ve ticaret hayatına başlayan büyükbaba Ali Bey, 1934 yılında Dinçkök soyadını almıştı. Büyükbaba Ali Dinçkök Bey, o yıllarda Laleli semtinde, “Dinçkök” apartmanını yaptırmış ve vefatına kadar orada ikamet etmişti. 1934-1943 yılları arasında Ankara’da ticaret ve müteahhitlik faaliyetlerini sürdüren Raif Dinçkök, 1943 yılında İstanbul’a gelerek, Sultanhamam’da iplik ve kumaş ticaretine başlıyordu. Raif Dinçkök, ticaret erbabı arasında, dürüst, ciddi ve ağırbaşlı kişiliği ile sözü dinlenen, işadamları arasında zaman zaman yaşanan anlaşmazlıklarda kendisinden özel hakemlik yapması istenen bir kişi olmuştu.

Ticaretten Sanayiciliğe Geçti

Haberin Devamı

İplik ve kumaş ticaretiyle uğraştığı yıllarda, fason dokuma imalatına da başlayan Raif Dinçkök, böylece sanayicilik düşüncesini de yavaş yavaş hayata geçiriyordu. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, Türkiye’de özel sektörün geliştirilmesi çabaları meyvelerini veriyor, özel sektör sanayi tesislerinin sayıları hızla artıyordu. İşte bu öncü müteşebbisler arasında yer alan Raif Dinçkök, bir yandan İstanbul Sanayi Odası’nın kuruluş çalışmalarına katılıyor, diğer yandan da Aksu İplik Dokuma Fabrikası’nın Bakırköy tesislerinin kuruluşunu 1 Ekim 1952 tarihinde gerçekleştiriyordu. Yatırım ve üretimin, ülke ekonomisi için taşıdığı önemin bilinciyle hareket eden Raif Dinçkök, daha sonraki yıllarda, oğulları ve profesyonel kadroları ile birlikte Ariş, Dinarsu, Aksa, Ak-Al, Ak-Kim, Ak-Tops ve Akenerji tesislerini gerçekleştiriyordu.

Mütevazı Lider

Yakın dostlarının ifadeleriyle Raif Dinçkök, sakin ve gösterişi sevmeyen tabiatı, mütevazı kişiliğiyle çevresine hürmet telkin eden bir şahsiyetti. Fevkalade diyalog kabiliyeti ve liderlik vasfıyla sosyal faaliyetlere de büyük önem veren Raif Dinçkök, mesleki kuruluş üyeliklerinin yanı sıra, pek çok sosyal nitelikli kuruluşun da üyesiydi. Vakıf ve dernek üyeliklerinin yanı sıra, Büyük Kulüp Derneği’nin 15 yıl süreyle başkanlığını yapmıştı. Spora olan ilgisini ise, güçlü bir taraftarlık ruhu ile görev yaptığı Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu ve Yüksek Divan Kurulu’ndaki hizmetlerinde somutlaştırmıştı.

Yaptıkları İşi Sevdirerek Yönetmek

İş hayatındaki mesai arkadaşlarının hafızalarında yer ettiği haliyle, insan ilişkilerini dürüstlük ve mütevazılık üzerine inşa eden Raif Dinçkök, insanları yaptıkları işi sevdirerek yönetmeye özen gösterirdi. Başkalarının düşüncelerinden yararlanmasını çok iyi bilen, ekip çalışmasına büyük önem veren sezgileri çok güçlü, karşısındakini etkilemeyi bilen bir yöneticiydi. Yaşamında son derece ciddi, disiplinli ve çok çalışkan bir kişi olan Raif Dinçkök, toplantılarda gayet iyi dinler, konuşmalarında kelimeleri seçerek kullanır, en verimli ve etkin kararları dinleyerek alırdı. 25 Şubat 1994 tarihinde yaşama veda eden Değerli Sanayici Raif DİNÇKÖK, Bakanlar Kurulu'nun 17 Aralık 1999 tarihli kararı ile "Devletin yüceltilmesine ve milli menfaatlerimize önemli ölçüde katkıda bulunması" nedeni ile "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" ile taltif edilmiştir.