Aile Paketi’nden taviz yok
Çorlu’da tekstil sektöründe çalışan hamile kadınlar seri bir şekilde işten çıkarılınca konu yargıya taşındı. Tekstilcilerin “Aile Paketi dünün üreten kadınını yarın işsizliğe mahkum eder” iddiasına rağmen mahkeme anneyi haklı bulup işe iadesini sağladı
Çorlu’da peş peşe işten çıkartılan hamile kadınlar, en çok kadın çalıştıran hazır giyimde ‘Aile Paketi’ ile kadın istihdamında kayıplar yaşanabileceği iddiasının gerçekleştiğini gözler önüne serdi. Hamile kadınların seri şekilde işten çıkartılması, bir yargı kararıyla ortaya çıktı.
Çorlu’da bir fabrikada üretim elemanı olarak çalışan 7 aylık hamile bir kadının iş akdi, işveren tarafından feshedildi. Konu yargıya taşındı. Davaya bakan Çorlu 1. İş Mahkemesi, davacıyla aynı gün 5 hamile kadın işçinin daha iş sözleşmesinin sonlandırıldığını belirledi. Bunu hayatın olağan akışına aykırı olduğuna karar veren mahkeme, iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı ve geçerli bir neden olmaksızın feshedildiğine hükmederek, feshin geçersizliğini, davacının işe iadesini ve 4 aylık maaş tutarında ayrımcılık tazminatı ödenmesini kararlaştırdı.
Temyiz de edemediler
Davalı iş yerinin kararı temyiz etmesi üzerine dosya, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’ne geldi. Feshin geçersizliğine, işe iadesine ve 5 aylık brüt ücreti tutarında işe başlatmama tazminatına hükmedilebileceğini belirten Daire, hamilelik nedeniyle yapılan fesih işleminin, İş Kanunu uyarınca geçersiz sayılıp, işçinin işe iadesi ile işe başlatılmaması halinde aynı kanunun 21. maddesi uyarınca iş güvencesi tazminatına hükmedileceğinden ayrıca ayrımcılık tazminatı istemine ise karar verilemeyeceğine hükmetti.
Geçen yıl “Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması programı” kapsamında kadınlara doğuma bağlı olarak yarı zamanlı çalışma imkanı getirilmişti. Söz konusu program ile doğuran kadın çalışanın istemesi halinde çocuk 5.5 yaşına gelene kadar yarım gün çalışma hakkından yararlanabilmesine imkan tanınmıştı.
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, hükümetin Aile Paketi’nde doğum yapan kadının uzun süre yarım gün çalışmasına imkan vermesinin, en çok kadın çalıştıran sektörler arasında ilk sırada yer alan hazır giyim sektöründe kadın istihdamına zarar verebileceğini söylemişti. Tanrıverdi, “Anne istihdamına destek olmayı amaçlayan bu paket, dünün üreten kadınını, yarın işsizliğe mahkum edebilir” demişti. Nitekim Çorlu’daki gelişmeler tekstil sektöründe böyle bir sorun yaşandığını ancak hukukun buna izin vermediğini de ortaya koydu.
ABD’ye vergisiz tekstil formülü
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara başta tekstil olmak üzere emek yoğun sektörlerde iş verip, ürettikleri ürünleri gümrüksüz ABD’ye satma konusunda bir fikirleri olduğunu söyledi. Suriyeliler’in özellikle tekstil alanında istihdam edilmeleri, ham maddenin de Amerika’dan getirilmesi şartıyla burada üretilen ürünlerin kota uygulayan ABD’ye gümrüksüz sokulmasının mümkün olup olmadığını incelediklerini kaydeden Vardan, konuyu Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi bünyesindeki iş adamları ile görüşeceklerini, kabul görürse bunu hükümetlere tavsiye kararı niteliğinde sunacaklarını ifade etti.
Herkes kazansın
Vardan, “Gelin Suriyeliler’i çalıştıralım, hem sosyal olarak onlara iş vermiş oluruz, hem bunu yaparken sizin pamuğunuzu kullanalım; böylece siz de kazanın, Suriyeliler de kazansın, biz de kazanalım’... Böyle bir mekanizmayı oluşturma gayreti içindeyiz” dedi.
İş kurtaran madde
Hamile işçinin sözleşmesinin iptali, İş Kanunu’nun ilgili maddesindeki “Irk, renk, cinsiyet, medeni hal, aile yükümlülükleri, hamilelik, doğum, din, siyasi görüş ve benzeri nedenler fesih için geçerli bir sebep oluşturmaz” hükmü gereğince geçersiz sayıldı.