Açıklanmayan 4 maddelik İstanbul kararları!
IMF BAŞKANI TOPLANTILAR BAŞLADIĞINDA ‘BU TOPLANTIYI TORUNLARIMIZA ANLATACAĞIZ’ DEMİŞTİ
IMF Başkanı Strauss-Kahn, İstanbul’daki IMF-Dünya Bankası toplantısı öncesinde “Belki yeni IMF’nin doğuşu İstanbul’da olacak. Bu toplantılara katılanlar torunlarına ’Ben de İstanbul’daydım’ diye anlatacaklar” demişti. Dün toplantıların finalinden geriye, açıklanmayan ancak kayda geçirilen 4 maddelik İstanbul Kararları kaldı
IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları çerçevesinde, Kalkınma Komitesi ile Uluslararası Para ve Finans Komitesi’nce (IMFC) alınan ortak kararların özeti “İstanbul Kararları” olarak adlandırılacak. Toplantıların kapanışının ardından ayrıca bir “İstanbul Kararları” şeklinde açıklama yapılmayacak olmasına rağmen, bu toplantılarda alınan kararların, “İstanbul Kararları” olarak kayda geçirilerek, uluslararası platformlarda kullanılmasının kabul edildiği belirtildi. “İstanbul Kararları”nın, önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek G-20 ile IMF-Dünya Bankası Bahar Dönemi toplantılarına da esas teşkil edeceği vurgulanıyor. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, İstanbul’daki IMF-Dünya Bankası toplantısı öncesinde “Belki yeni IMF’nin doğuşu İstanbul’da olacak. Bu toplantılara katılanlar ileride torunlarına ’Ben de İstanbul’daydım’ diye anlatacaklar” demişti.
Ortak kararlara göre, küresel krizden toparlanma işaretleri var ancak, toparlanma yavaş olacak, riskler devam ediyor. Krizden çıkış önlemleri için ülkeler arasında tam bir işbirliği ve uyum gerekiyor. Gelişmekte olan ülkelerin, küresel toparlanmanın lokomotifi olmaya devam edeceğine de dikkat çekiliyor.
Canlandırıcı önlemlerin erken terkedilmesinin krizden toparlanma girişimlerine olumsuz etkide bulunabileceği, önlemlerin geç terkedilmesinin de kamu açıklarını yükselterek, enflasyon ve nihai olarak da faizleri yükseltici bir baskı yapacağı ifade edildi. IMF Başkanı Khan’ın açıkladığı ve 2011 yılına kadar hayata geçirilmesi kararlaştırılan 4 madde şu başlıklardan oluştu:
1 GÖREV TANIMIMIZ GENİŞLESİN
Küresel istikrar açısından önem taşıyan makro ekonomi ve finans sektörü politikalarının tamamını gözden geçirmemiz gerekmektedir. Bu krizin, IMF’nin geleneksel olarak üzerinde yoğunlaştığı alanlar olan cari işlemler ve para hareketleriyle hemen hemen hiçbir ilişkisi yoktu. Yüksek miktarlı ve hızlı sermaye hareketlerinin dünyanın dört bir köşesine ulaşabildiği günümüzde, görev tanımımızın kapsamının genişletilmesi gerekmektedir.
2 ESNEK KREDİ HATTI’NA ÖNEM
Esnek Kredi Hattı’nın başarısının daha da ileriye götürülmesi gerekiyor. Daha fazla sayıda ülkeye sigorta imkânı sunulmadı. Böyle bir imkânın mevcut olmaması, çok sayıda gelişmekte olan piyasayı, aşırı miktarda döviz rezervi tutarak kendi kendini sigortalamaya sevkediyor. Bu ise küresel dengesizliklerin boyutunu artırarak istikrarsızlığa katkıda bulunuyor. IMF’nin kurucuları, IMF’nin küresel çapta faaliyet gösteren bir nihai kredi mercii olmasını öngördü. Fakat ihtiyati rezerv talebiyle karşılaştırıldığında Fonun mevcut kaynakları sınırlıdır.
3 ERKEN UYARIDA ETKİNLİK
Uluslararası Para ve Finans Komitesi, G-20’nin politikaların karşılıklı olarak değerlendirilmesi sürecine IMF’nin katkıda bulunması önerisine destek vermiştir. Bizim için yeni birçok taraflı gözetim faaliyeti olacak olan bu çalışma, makro-finansal bağlantılar ve ülkeden ülkeye yayılma etkisi üzerinde yoğunlaşması sebebiyle, gözetim gündemimizle uyumludur. Yeni Erken Uyarı çalışmasında, aşırı dalgalanma riskleri ve kırılganlıklar, ülkeler arası bir boyutu da içermesi sebebiyle, daha iyi kavranmalı.
4 KOTA ARTIRIMI YAPILACAK
Gereğinden fazla temsil edilen ülkelerden gereğinden az temsil edilen ülkelere, en az yüzde beş oranında kota payı aktarılacak. Bu Ocak 2011’e kadar tamamlanacak ve IMF’nin meşruiyetini ciddi ölçüde artıracak olan bu çalışma, Fonun gelecekte daha etkili olmasına yönelik önemli bir adım. Sonuç olarak, geçen yıl, hem küresel ekonomi, hem küresel yönetişim, hem de IMF açısından çok büyük değişimlere sahne oldu. Bu krizde hep birlikte çalışmış olmamız ise, dünyayı çok daha derin bir krizden kurtarmıştır.
‘MEKAN SÜPER BURASI CENNET’
Toplantı boyunca 690 özel güvenlik, 485 temizlik görevlisi ve bin 500 kişi katılımcılara catering hizmeti verdi. Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince bunun gördüğü “en mükemmel” IMF toplantıları olduğunu dile getirdi. Özince’nin katılımcıların çoğu tarafından paylaşılan görüşleri şöyle: “Mekan süper... Devlet görevlileri konuklara nazik davranıyor. ABD’den sonra burası cennet...”
Geri dönüş başladı havalimanında uzun kuyruklar oldu
IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları’nın dün sona ermesiyle birlikte yaklaşık 15 bin yabancı misafir ülkelerine gitmek için Atatürk Havalimanı’na akın etti. Havalimanı yolunda yoğun trafik yaşanırken, kontuarlarda uzun kuyruklar oluştu. Türkiye’ye milyon dolarlık özel jetleriyle gelen üst düzey yöneticiler ise VIP bölümünü kullanarak geri döndü.
Başbakan Erdoğan: Ben cam çerçeve indirenleri kastetmedim
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan önceki gün açılış konuşmasında dışarıda protesto eylemleri sürerken ifade ettiği “Dışarıdaki protestolara kulak vermeliyiz” sözüyle cam ve çerçeve indirmeyi değil, dışarıdaki mazlumların, mağdurların sesinin duyulmasını istediğini söyledi.
“Oradaki esnafın ne günahı var? Bunu yapmaya hakkınız var mı? Bunu ne adına yapıyorsunuz?” diye soran Başbakan Tayyip Erdoğan, “Eğer protesto edeceksen, 16 ayrı nokta tespit edilmiş. Al eline megafonu; protestonu yap. Pankartını aç. Cam çerçeve indirme. Haklı iken haksız duruma düşersin. Protesto, cam çerçeve indirmek değildir. Dün bunu ifade ettiğimde, bugün de yazılı ve görsel medyada ciddi şekilde yer almış. Ama farklı değerlendirilmiş. Düşünebiliyormusunuz, demir misketler kullanıyorlar. Bunun insani, hak olduğunu söylemek haksızlıktır” dedi.