Açık hedefi tutacak
Maliye Bakanı Ağbal, bütçe gelirlerinin hedefin üzerinde olduğunu belirterek, “Yıl sonu itibarıyla bütçede öngördüğümüz açık hedefini tutturacağız. Kamudaki tedbirlerde vatandaşa dönük vergi artışı yapılmaması için kararlılığımız var” dedi
Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçe gelirlerinin öngörülen hedefin oldukça üzerinde olacağını belirterek, “Sadece vergi gelirlerindeki hesaplamalara göre 20 milyar lira civarında fazla gelecek” diye konuştu. Ağbal, bütçede aşağı ve yukarı yönlü gelişmeler olabileceğinin altını çizerek, “2016’da ve 2017’de Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin merkezi yönetim bütçesi kuruşuna kadar tuttu. Ne dediysek o oldu. 2018’de de hedefimiz, bütçedeki öngördüğümüz açık hedefini tutturmak” dedi.
Kamu maliyesinde bir miktar sıkılaştırmaya ihtiyaç olduğunu ve öncelikle kamu harcamaları üzerinden çalışma yapılacağını ifade eden Ağbal, şöyle konuştu: “Vatandaşa herhangi şekilde etki edecek, özellikle dolaylı vergiler üzerinden bir düzenleme yapılmayacak. Kamu harcamalarının rasyonelleştirilmesi noktasında da adımlar atacağız. Kamu maliyesinde alacağımız tedbirlerde vatandaşa dönük vergi artışı yapılmaması noktasında kararlılığımız var. Önemli olan, harcamalarda alacağımız tedbirler. Bu tedbirler de ekonominin genel görünümü, beklentileriyle yatırım ve üretim tarafında aksamaya meydan vermeyecek.”
En düşük memur maaşı 3 bin lirayı geçecek
Naci Ağbal, enflasyon farkının eklenmesi sonrasında memur ve emeklilerin yeni maaşlarını açıkladı. Ağbal, “Enflasyon Haziran sonu itibarıyla yüzde 6.39 seviyesinde kalırsa en düşük memur maaşı 2 bin 893 liradan 3 bin 50 liraya çıkacak. En düşük memur emekli maaşı 2 bin 94 lira, en düşük SSK emekli aylığı 1.670 lira, en düşük Bağ-Kur emekli aylığı 1.495 liraya çıkacak. Bayram ikramiyesi de gelirlere yansıyacak” dedi.
Pompada sabit fiyatın maliyeti 300 milyon TL
Akaryakıt fiyatlarına yönelik eşel mobil sisteminin sonuçlarını değerlendiren Naci Ağbal, “Bugüne kadar iki kez ÖTV’de indirim yaptık. 2 Haziran’da petrol fiyatları ve kurlardaki aşağı yönlü etki nedeniyle yukarı yönlü ÖTV artışına gittik. Uygulamaya başladığımız 18 Mayıs’tan itibaren benzinde 19 kuruş, motorinde 17 kuruş, LPG’de 27 kuruş vergi indirimi yaptık. Bu indirimlerin yapıldığı tarihten bugüne kadar oluşan maliyet 300 milyon lira civarında. Her ne kadar 300 milyon liralık kayıp söz konusu olsa da enflasyonun yukarıya gelmesi nedeniyle oluşacak diğer maliyetlerden kurtulmuş olduk” dedi.
Ek göstergenin yükü 3.4 milyar lira olacak
Maliye Bakanı Naci Ağbal, 3600 ek gösterge düzenlemesinin 1.5 milyon civarında kamu çalışanını ve emekliyi etkileyeceğini, düzenlemenin bütçeye etkisinin yaklaşık 3.4 milyar lira civarında olacağını söyledi. Ağbal, yeniden yapılandırma düzenlemesi için son başvuru tarihi 31 Temmuz olmasına rağmen, bugüne kadar 530 bin 86 başvuru aldıklarını ve bunun 483 bininin internet üzerinden yapıldığını aktardı.