ABD’deki 50 bin dolarlık anjiyo 5 bin dolar olursa...
Türkiye’de ameliyat ücretlerinin Avrupa ve ABD’nin 10’da biri olması, medikal turizmi patlattı. ABD’de 47 bin dolar olan bir anjiyo ameliyatı Türkiye’de 5 bin dolara yapılabiliyor. Böylece tedavi için gelen hasta sayısı geçen yıl 700 bine çıktı. Bu yıl da 850 bin hasta bekleniyor.
İstanbul Uluslararası Sağlık ve Turizmi Derneği (İSTUSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ali Kodan, Türkiye’nin medikal turizmde popülaritesinin son yıllarda hızla arttığını belirterek, “Türkiye’ye fiyat, kalite, teknik şartlar, bekleme süresi ve imkanların yeterli olması gibi nedenlerle tedavi için çok sayıda hasta geliyor. 2017’de Türkiye’ye tedavi için gelen hasta sayısı 700 bin oldu” dedi.
Kodan, 2008 yılında kamu ve özel toplamında Türkiye’ye sağlık seyahati gerçekleştiren turist sayısının 75 bin olduğunu anımsatarak, “10 yılda yaklaşık 10 kat artmış durumda. Bu sayı giderek artacak. 2018’de en az 850 bin hastanın tedavi için Türkiye’ye geleceğini, bu rakamın 1 milyona yaklaşabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
10’da 1 fiyata ameliyat
Türkiye’nin kalite ve fiyat konusunda Avrupa’dan daha ileride olduğunu kaydeden Kodan, ameliyatların AB, ABD ve diğer batı ülkelerine göre çok daha uygun fiyata yapıldığını, bu rakamın zaman zaman 10’da 1’e kadar düştüğünü bildirdi.
Kodan, şu örnekleri verdi: “Anjiyo için ortalama ücret ABD’de 47 bin dolarken, Türkiye’de sadece 5 bin dolar. Bu rakam, sağlık tedavi ücretlerinin çok düşük olduğu belirtilen Hindistan’da 11 bin dolar, Tayland’da 10 bin dolar, Singapur’da 13 bin dolar. Türkiye, onların bile yarısında. Kalp kapakçık değişimi ABD’de ortalama 150 bin dolarken, Türkiye’de neredeyse 10’da 1 fiyatına 17 bin dolara yapılıyor.”