AB ‘uyurgezer’ gibi
Dünyaca ünlü 17 ekonomi uzmanından oluşan Euro Bölgesi Kriz Konseyi uyarıda bulundu
Dünyaca ünlü 17 ekonomi uzmanından oluşan Euro Bölgesi Kriz Konseyi, “Avrupa bir uyurgezer edasıyla boyutları tahmin bile edilemeyen bir felakete doğru sürükleniyor” uyarısında bulundu. Yeni Ekonomik Düşünce Enstitüsü tarafından yayımlanan raporda, “Tüm domino taşları birbiri ardına yıkılıyor. Krizin sonsuza dek süreceği hissine bir an önce son verilmesi kritik önem taşıyor” görüşüne yer verildi.
Dünyaca ünlü para spekülatörü Macar asıllı Amerikalı Yahudi işadamı George Soros tarafından desteklenen, Yeni Ekonomik Düşünce Enstitüsü (INET), “Avrupa bir uyurgezer edasıyla boyutları tahmin bile edilemeyen bir felakete doğru sürükleniyor” uyarısında bulundu. INET bünyesinde 17 tanınmış ekonomi uzmanının bir araya gelmesiyle oluşturulan Euro Bölgesi Kriz Konseyi (INET Council on the Euro Zone Crisis-ICEC) tarafından hazırlanan raporda, “Tüm domino taşları birbiri ardına yıkılıyor. Krizin sonsuza dek süreceği hissine bir an önce son verilmesi kritik önem taşıyor” denildi.
Çıkmaz sokak
‘Çıkmaz sokaktan geri dönüş-Krizden çıkmanın yolu’ adlı raporda, Avrupa’nın boyutları önceden kestirilemeyen bir felakete doğru yol aldığı vurgulanırken, çözüm için para ve finans sistemlerinde bir an önce köklü bir reforma gidilmesinin şart olduğu kaydedildi. Mali birliğin önemi vurgulandı. Hükümetlere, olası bir çöküşü engellemek ve ortak para birimi euroya duyulan güveni yeniden sağlamak için tek vücut olmaları çağrısında bulunuldu.
Aralarında Alman Hükümeti’ne danışmalık hizmeti veren 2 ekonomist ve London School of Economics’te görevli euro uzmanının da bulunduğu bir ekip tarafından hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi:
“İçinde bulunduğumuz dramatik durum, Euro Bölgesi sisteminin çalışamaz hale gelmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Sistemde meydana gelen aksaklıklar, sermaye akışları ve kredilerdeki patlamanın daha da şiddetlenmesine neden oldu. Zaman içerisinde bu patlama bir fiyaskoya dönüştüğünde, durumu olduğundan daha karmaşık bir hale getiren yine sistematik hatalardı. Çözümün bir parçası olmak, bu hatalı tasarımın yaratılmasında rolü olan tüm Avrupa ülkelerinin sorumluluğudur. Borç krizinin aşılması, hali hazırdaki borçların tüm Euro Bölgesi ülkeleri tarafından sırtlanılmasını gerektirmektedir. Hep birlikte hareket edilememesi halinde, euronun parçalanması kaçınılmazdır.”
Krizden ancak, Euro Bölgesi’nde yapısal bir değişim yaşandığına dair inandırıcı bir görünüm ortaya konduğu takdirde çıkılabileceği vurgulandı.
Felaket uyarısı yapanlar
- Patrick Artus / NATIXIS- Banque de Financement et d’Investissement
- Erik Berglof / European Bank for Reconstruction and Development (EBRD)
- Peter Bofinger / Universität Würzburg
- Giancarlo Corsetti / University of Cambridge
- Paul De Grauwe / London School of Economics and Political Science
- Guillermo de la Dehesa / Centre for Economic Policy Research (CEPR)
- Lars Feld / University of Freiburg
- Jean-Paul Fitoussi / Institut d’Etudes Politiques de Paris
- Luis Garicano / London School of Economics
- Daniel Gros / Centre for Economic Policy Research (CEPR)
- Kevin O’Rourke / University of Oxford
- Lucrezia Reichlin / London Business School
- Helene Rey / London Business School
- Andre Sapir / Bruegel
- Dennis Snower / Kiel Institute for the World Economy
- Hans-Joachim Voth / Universitat Pompeu
- Fabra Beatrice Weder di Mauro / Johannes Gutenberg University of Mainz