90 bin olacak mı?
19 Nisan’da endeks 70 bindi ve Bülent Arınç, Borsa’nın Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası 90 bin puanı geçeceğini söyledi. Seçime 8 seans kala 84 bin puana gelindi.
Faiz indirimleri, FED’in eyleme geçmek için acele etmeyeceğine dair beklenti, bir türlü bitmeyen risk alma iştahı, yakın coğrafyadaki tüm siyasi gelişmelere rağmen Borsa İstanbul’un (BIST) 90 bin puan yolculuğunu sürdürmesine yetiyor.
Irak ve Suriye’deki gelişmelere Gazze’deki savaş eklendi. Buna ilave olarak Rusya-Ukrayna gerginliği sıcak bir çatışmanın eşiğinde olunduğunu gösteriyor ancak dövizde ve faizlerde düşüş, Borsa’da yükseliş devam ediyor. Bu trend 10 Ağustos’a sadece 8 seans kalmasına rağmen “Endeks o tarihte Arınç’ın ifade ettiği gibi 90 bini görecek mi?” sorusunun da sorulmasına neden oldu.
Tarih vermişti
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 19 Nisan 2014’te SETBİR genel kurulunda yaptığı konuşmada 17 Aralık’la düşüşe geçen borsanın cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası 90 bin puan seviyesini aşacağını öngörmüş ve şunları söylemişti:
“Kırık çizgiler oldu. Bunlardan ilki 2013’ün Haziran ayında Gezi olaylarıyla başlayan istikrarsızlık ve endişe sonucuydu. Yatıştık Borsa yükselmeye başladı, 17 Aralık’tan sonra yeniden düşüşler yaşandı ve bu yılın Ocak-Şubat aylarında en düşük seviyeleri gördük. 30 Mart seçimleri sonrasında borsa yeniden yükselme trendine girdi ve 72 binlere ulaştı. 90 binlerden şu anda 72 binlerdeyiz ama bunun 60 binin altına düştüğünü de zaman içerisinde yaşamıştık. Yani Gezi öncesindeki borsa rakamlarına ancak yeni dönmüş bulunuyoruz. Haziran 2013’teki rakamları 6 ay sonra ancak tekrar eski noktasına getirebilmişiz. Ama yükselme sürüyor. Şimdi peki, bu 90 binleri bulacak mı? Bulacak. Belki de aşacak, ümidimiz var. Ne zaman? Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra...”
Dün gelinen nokta
Borsa endeksi son 1 haftadır istikrarlı bir şekilde yükseliş trendini koruyor. Önceki gün 83 bin puan sınırını da aşan borsa dünkü seansta 84 bin puan sınırını zorladı. En yüksek 83 bin 920 puanı gören BIST, uzun tatil dönemi öncesi risk almak istemeyenlerin satışlarının alışlarla karşılanması ile birlikte günü 83 bin 824 puandan kapattı. Borsada dünkü prim de yüzde 1.17 oldu.
Başçı da destek attı
MB Başkanı Başçı, faizde 50 baz puanlık daha indirim sinyali verdi. Bu sinyal banka hisselerine talebi canlandırınca Borsa’nın yükselmesine, faizin düşmesine neden oldu.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. Başçı, enflasyonun 2014 yılı sonunda orta noktası yüzde 7.6 olmak üzere yüzde 6.7 ile yüzde 8.5 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirtti. Başçı, gıda enflasyonu varsayımını yüzde 9’da tutarken, son dönemde enflasyondaki düşüşü gıda fiyatlarının sınırladığını söyledi.
Fon girişi oluyor
Başçı faizlerle ilgili olarak, “Herhangi bir adım atarsak, bu ölçülü olur söylemimizi koruyoruz. Piyasa şu anda bizden 50 baz puan indirim bekliyor. İlla da yapacağız diye bir kural yok ama bu 50 baz puan ölçülü indirim sınıfına girer” dedi. Gelişen ülkelere fon akımını da değerlendiren Başçı “Sekiz aylık bir kesinti sonrasında Nisan’dan bu yana çok güçlü olmasa da bir giriş var” diye konuştu.
Koridorun üstü sigorta
Erdem Başçı, sunum sonrasında soruları yanıtladı. Faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 12’nin neden indirilmediğine ilişkin soruyu yanıtlayan Başçı, şunları kaydetti: “Bu sorunun cevabı: Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer. Bu yüzden indirmedik. Bu oran Merkez Bankası’nın bundan sonraki olası şoklara karşı tedbirli ve şoka hazır olduğunu gösteriyor. Fed’in desteği çekeceği ve Ocak ayındaki iç siyasi belirsizlikler yüzünden biz aslında yüzde 12 seviyesinde tuttuk. Bu iki gelişme büyük şoklar oldu. Üst bant, bundan sonraki olası şoklara karşı tedbirli olduğumuz gösteriyor. Yüzde 12 seviyesi geçmişte iki büyük şoka karşı yeterli oldu.”
Merkez Bankası son toplantıda politika faizi ve faiz koridorunun alt bandını düşürmüş ancak üst banda dokunmamıştı. Başçı, “Faiz koridorunun üst bandı, banka kredilerini etkileyen bir parametre. Daha önce üst bant indirimleri, kredi büyüme hızlarını yukarı çekti” dedi.