80 yıl sonra bir ilk! Ukrayna’ya İHA sattık
Savunma sanayiinde attığı adımlarla adından söz ettiren Türkiye, ilk milli İnsansız Hava Aracı (İHA) Bayraktar TB2’yi ihraç etmeye başladı.
Fırat Kalkanı ve Zeytindalı harekatlarında kullanılan son teknoloji Bayraktar TB2, Katar’dan sonra Ukrayna’ya satılıyor.
Yüksek teknoloji
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Baykar tarafından üretilen TB2 için satın alma anlaşmasını duyururken, “Yüksek teknolojik özelliklerin yanı sıra zırhlı araçların, savunma amaçlı inşa edilmiş askeri yapıların ve deniz hedeflerinin imha edilmesinde bu araca yüksek hassasiyetli roketler de ilave edilebilir” ifadelerini kullandı. Bu sözler, Türkiye’nin havacılık alanında ulaştığı başarının boyutlarını gözler önüne sermiş oldu.
Ukrayna’da havacılık
Havacılık alanında köklü bir geçmişi olan Ukrayna, Sovyet döneminde 20. yüzyılın başında uçak yapmaya başladı. Anatra model uçak 1915’lerde üretildi. 1930’larda Türkiye’de Nuri Demirağ benzer faaliyetlere girdi ancak bu girişim akamete uğratıldı. 1946’da bugünkü Ukrayna sınırları içerisinde kurulmuş olan Antonov şirketi ise bugüne kadar 22 bin uçak üretti. Dünyanın en büyük kargo uçağı olan ve uzay mekiği taşıyan AN225 uçağını gövdesi ve motoruyla kendi kendine üreten bir ülke Ukrayna. Hibrid roket motorlarında dünyanın en ileri ülkeleri arasında.
Türkiye, 80 yıl aradan sonra havacılıkta yeniden büyük bir atağa kalktı ve en ileri teknoloji ürünü olan milli ve özgün olarak geliştirilmiş insansız hava araçlarını yaklaşık 100 yılllık havacılık deneyimi olan Ukrayna’ya ihraç etmeye başladı. Tüm kritik bileşenleri, ana platform ve alt ana sistemleri Türk mühendisleri tarafından geliştirilen İHA’lar daha önce Katar’a ihraç edilmişti. 15 yıl önce Baykar tarafından başlanan projelerle üretilen insansız hava araçları, Bayraktar adıyla dünya pazarına açılmış oldu.