68 milyar TL'yi gördü!
Sağlık giderlerinde belirgin bir artış yaşandı.
Türkiye’de genel sağlık sigortası (GSS) uygulamasının başlamasının ardından yaşanan süreçte, geçtiğimiz yıl yüksek oranlı sağlık gideri harcaması yaşandı. Reçete ve kişilerin hastanelere başvuru sayısındaki düşük artışa karşılık, yıl içinde ilaç ve hastane giderlerine yönelik harcamalar nedeniyle ödenen tutarlarda yüksek artışlar gözlendi, birim maliyetler de yükseldi. SGK sağlık giderleri geçtiğimiz yıl 68 milyar TL’yi aştı.
SGK verilerine göre, 2016 yılında sağlık giderlerinde yüksek oranlı artış yaşandı. Bir önceki yıla göre artış yüzde 14.5 düzeyine ulaştı. SGK’nın sağlık giderleri içinde reçete sayısında ve hastanelere yapılan başvurularda artış sınırlı kaldı. Ancak tutarlar yükseldi. Kasım ayı itibariyle hastanelere yapılan başvuru sayısı bir önceki yılın 11 ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 5.4 artarak 450 milyon 753 bin oldu. Aylık ortalama 40 bin dolayındaki başvuru nedeniyle, yıl sonunda bu sayının 490 milyon dolayında gerçekleşmesi bekleniyor.
Hastane fatura tutarı 40 milyara yaklaşacak
Buna karşılık hastanelerden SGK’ya giden fatura tutarlarında artış daha yüksek oranlı gerçekleşti. SGK’ya gelen hastane faturası yılın 11 ayı sonunda, bir önceki yılın aynı döneme göre yüzde 10.3 artarak 36 milyar 459 milyon TL’ye ulaştı. Aylık ortalama 3.5 milyar TL’lik fatura hesaplamasıyla, yıl sonunda hastane fatura tutarının 39.9 milyar TL’ye ulaşacağı görüldü. İlaç harcamalarında da fiyat ve kur ayarlamalarının etkisi görüldü. Buna göre, reçete sayısı yılın 11 ayında sadece yüzde 3,37 artarken, tutarı yüzde 17,66 yükselerek 19 milyar 263 milyon TL’ye çıktı. Reçete başına maliyet yüzde 13,82 artarak 60,74 TL olurken, hastaneye başvuru başına maliyet ise yüzde 8,8 yükselerek 80,89 TL düzeyine ulaştı. (Dünya/ Mehmet Kaya)